Канада може да купи френските „Мистрали“ – Le Monde

Военен кораб-вертолетоносец "Мистрал"
Снимка: joinfo.ua

Канада може да купи френските вертолетоносачи „Мистрал“, които са били изготвени за Русия.

Такова предположение прави влиятелното френско издание Le Monde, като анализира възможните резултати от официалната визита на френския президент Франсоа Оланд в Канада.

„Премиер-министърът на Канада и лидер на Консервативната партия Стивън Харпър е привърженик на твърдата линия на поведение по отношение на Москва и одобрява решението на Франция за спиране на процеса на предаването на Русия на първия военен кораб „Мистрал“. Освен това, Отава модернизира своите ВМС и „Мистралите“ могат да станат част от тях“, пише изданието.

По данни на вестника, в състава на официалната делегация на Франция начело с Оланд са включени дипломатическият съветник на президента Жил Боно (Gilles Bonnaud), представители на едни от най-големите френски военно-промишлени компании (Dassault, Thales и други) и на Дирекцията за строителство на военни кораби (DCNS) – главен подизпълнител на строителството на „Мистралите“.

Le Monde напомня, че Канада реализира амбициозна и безпрецедентна за мирно време програма за модернизация на своите ВМС и силите на бреговата охрана.

Стойността на програмата се оценява на 28 млрд евро, като целта ѝ е диверсифициране на системата на въоръжения и военна техника. Сред изпълнителите присъстват и имена на френски производители, в частност DCNS, както и Dassault и Thales.

Украинското Министерство на финансите предлага трикратно намаляване на броя на депутатите

RADAАко броят на народните избраници бъде намален до 150, това ще доведе до икономии в бюджета в размер на повече от 400 милиона гривни.

Министерството на финансите на Украйна предлага да бъдат внесени изменения в Конституцията, които предвиждат намаляване броя на депутатите във Върховната рада от 450 на 150. Това е едно от предложенията, които се съдържат в препоръките на финансовото министерство относно законодателните промени, целящи оптимизиране на разходите в държавния бюджет, съобщава украинското издание Зеркало недели.

По оценка на министерството трикратното намаляване на броя на депутатите до 150 души ще позволи ежегодно да бъдат спестявани 424 млн. грн.

Освен това, Министерството на финансите предлага:

  • – да бъде отменено правилото, според което на депутатите се компенсират разходите, свързани с изпълнението на техните правомощия, в размер на средната месечна депутатска заплата (икономия 94 млн. грн.);
  • – да бъде намален броя на помощниците-консултанти на народните депутати, които са държавни служители, от четирима на двама души (икономия 40,3 млн. грн.);
  • – да се отмени еднократното изплащане в размер на три месечни заплати на помощник-консултант в случай на предсрочно прекратяване на пълномощията на депутата (икономия 40 млн. грн.).
  • /1 евро = 19,42 гривни (официален курс на Националната банка на Украйна) – б. ред./

Какво ни разказва песента на Джамала „1944“

Джамала - Евровизия-2016

Музикалният конкурс „Евровизия-2016“ бе спечелен от представителката на Украйна – Джамала, която е украинка с кримскотатарски произход.

Композицията ѝ „1944“ разказва за трагедията на кримскотатарския народ, който през  1944 година преживява депортация. Десетки хиляди са изгонени от родните  домове, от тях значителна част умират,измъчени от глад и болести по време на войната.

Историята касае пряко и българския народ, тъй като с разпоредбите на Сталин са прокудени от домовете и родните им земи в Крим много народности – кримските татари, българи, арменци, гърци и още много други.

За Джамала песента е израз на болезнен и незабравим семеен спомен, тя препраща към история на прабаба ѝ, която загубва едно от децата си в онези страшни дни.

Веднага след  разпоредбите на Сталин, в късните вечерни часове на входните врати започнали да се появяват униформени хора, които със сила принуждавали  семействата – мъже, жени, деца, бебета, старци, здрави, болни, бременни – до 15 минути да напуснат жилищата си само с най-необходимите за тях неща. В случая с крисмските татари в операцията са били задействани 32000 лица от НКВД.

"Изход и завръщане" - паметник на пострадалите от депортацията
„Изход и завръщане“ – паметник на пострадалите от депортацията

След това изселваните са били извозвани към гарите, където са били натъпквани в товарни вагони без прозорци и вентилация и извозвани в различни посоки – Урал, Башкирия, Северен Казахстан и целия Сибир – на хиляди километри от родните им места, в друг климат, без средства за  преживяване.

Жилищата им, заедно с цялата покъщнина, били раздавани на неизселените им съседи от други народности , както и на преселници руснаци.

Пътят в товарните, неприспособени за пътници вагони, е отнемал много седмици. Вода, храна и лекарства не са били предоставяни, хората са утолявали жаждата си по време на кратки спирки на влаковете от езера, локви,  блата. Много хора, особено деца, се заразяват и умират.

Една от неизброимите жертви сред децата, неиздържала мъчителното пътуване, е невръстното дете на любимата баба на Джамала. По думите й, заради плъзването на зарази в претъпканите вагони, телата на умрелите са били изхвърляни от вратите на вагона в движение. Така е станало и с рожбата на баба й.

Фрагмент от филма "Хайтърма"
Фрагмент от филма „Хайтърма“

При пристигането на пустите земи възрастните били принудени да подпишат документ, в който се казва, че ако напуснат териториите, ще бъдат подложени на 20 години каторжен труд.

Като резултат от нечовешките решения на съветското правителство, по данни на изследователите, от над 188 хиляди изселени кримски татари само през първата година умират до 46%.

От 12 хиляди българи, живели в Крим преди депортацията, след 1989 година се завръщат само 2000 души.

В края на „перестройката“ народите – кримските татари, българи, гърци – най-накрая успяват да се върнат в родните места, включително в Крим. Завръщат се и започват всичко наново – без жилища, без контакти. Но успяват – построяват къщи, адаптират се, живеят като всички, имат съседи. Но усещането за възтържествувалата справедливост остава за по-малко от тридесетилетия – след руската окупация на Крим през 2014 г. татарите, заявили патриотичната си позиция, отново стават жертви на гонения на руските власти – този път окупационни. За периода от март 2014 г. досега на много татари отново им е отнето правото да живеят в родните домове (в момента пребиват в Украйна, без право да се върнат Крим, други са вкарани в затвори, някои са убити). Националният орган на татарите Меджлис, съществувал през целия период на свободна Украйна, преди две седмици е забранен от руските окупационни власти като терористична организация.

Притеснени от възникващи от само себе си сравнения, преди началото на тазгодишното издание на „Евровизия“, руските отговорни лица полагат максимум усилия песента „1944“ да не бъде допусната до конкурса. Организаторите, обаче,след проучване излизат с позицията, че съдържанието на композицията не противоречи на условията на събитието.

Песента на Джамала, преведена на български, звучи не по-малко драматично от оригинала:

Джамала, „1944“, превод – Албена Стаменова

Когато дойдат чужди хора…

идват в дома ти,

избиват всички ви

и казват:

„Не сме виновни …

не сме“.

 

Къде ви е разумът?

Човечеството плаче.

Мислите се за богове,

но всички сме смъртни.

Не поглъщайте моята душа,

нашите души.

 

Не можах да преживея младостта си там,

защото ми отнехте моя свят.

Можехме да изградим

бъдеще,

където хората живеят

свободни и обичат, щастливо време…

 

Къде са ви сърцата?

Човечество, събуди се!

Мислите се за богове,

но всички сме смъртни.

Не поглъщайте моята душа,

нашите души.

Не можах да преживея младостта си там,

защото ми отнехте моя свят.

Донецки ректор отказва да бъде в подчинение на ДНР

Юрий Думанский
Снимка: dsmu.edu.ua/

Юрий Думанский – ректор на Донецкия национален медицински университет „М. Горки” (ДонНМУ) – отказва да бъде в подчинение на самопровъзгласената власт в така наречената „Донецка народна република”, съобщава донецкият сайт „Остров”.

Ректорът заявява това в Обръщение към преподавателите и студентите в навечерието на конференцията на колектива на ДонНМУ, която трябва да реши въпросите, свързани с организацията на работата на университета през учебната 2014-2015 година. Текстът на Обръщението на Ю. Думанский е публикуван на официалния сайт на университета.

Ю. Думанский подчертава, че се обръща към колегите и студентите „в един сложен момент, когато се решава съдбата не само на Донецкия национален медицински университет, но и на цялата държава“.

Ректорът напомня, че сега университетът се намира на територия, която не се контролира от украинските власти. Във връзка с това държавното ръководство на ниво министерски съвет е препоръчало на профилните министерства да организират преместването на всички висши училища, които се намират в тази зона.

„При преместването на ново място учебното заведение трябва да получи нов юридически адрес и да оформи съответните документи за използване финансовите средства на университета, за начисляване на заплати, стипендии и за други плащания, а също така за организиране на учебния процес и издаване на дипломи по украински държавен образец“, акцентира Ю. Думанский.

„Несъмнено, ще бъде доста трудно веднага да бъдат решени битовите проблеми на служителите и студентите, както и да бъде организиран учебния процес. Но според мен това е възможно при наличието на сподвижници, готови да поемат цялата тежест на тази трудна дейност“, отбелязва ректорът на ДонНМУ.

„Получих разбиране и конкретни предложения по този въпрос и в гр. Мариупол, и в гр. Краматорск. Получено е принципното съгласие на Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката на Украйна“, съобщава Юрий Думанский.

Той също така обръща внимание на това, че „както следва от изявленията на ръководителите на съответните държавни ведомства, а така също от писмо на Министерството на здравеопазването на Украйна от 10.10.2014 година – на вузовете, оставащи на територията, която не се контролира от украинските власти, ще им бъдат отнети лицензите с всички последици, които произтичат от това (забрана за издаване на дипломи по украински държавен образец, липса на бюджетно финансиране, спиране на заплати и стипендии и т. н.)“.

„Аз като ректор не мога да се съглася с това, че нашия университет ще бъде в подчинение на правителството на ДНР, че ще получава от него заплати, че ще издаваме невалидни дипломи. Между другото, искам да отбележа, че съответните органи на ДНР вече активно действат в тази посока. Бяха иззети гербовия печат и официалната документация на университета, както и бяха дадени указания до 30.10.2014 г. да открием нови счетоводни сметки и спешно да оформим нова документация“, констатира Ю. Думанский.

По думите му в университета са останали фактически около 1500-1700 студенти от почти 6000.

„Следователно ще възникне въпросът за съкращаването на повечето катедри и на около 70% от служителите, тъй като броят на ставките се определя от броя на студентите“, отбелязва Думанский. Същевременно той съобщава, че вече редица служители, преподаватели, завеждащи катедри са напуснали университета, а други се готвят да го напуснат.

„В тази ситуация най-много ме вълнува бъдещето на студентите и съдбата на преподавателите от нашия университет – един от най-добрите украински университети.

Искам още веднъж да подчертая, че аз никога няма да направя компромис със съвестта си. Аз съм и винаги ще бъда гражданин на Украйна“, казва в заключение ректорът на Донецкия национален медицински университет.

В Крим вече няма да има пунктове за обмяна на валута

В Крим вече няма да има пунктове за обмяна на валута
Снимка: Kasparov.ru

В Крим вече няма да има пунктове за обмяна на валута. Затова в Севастопол заяви заместник-ръководителят на Банката на Русия Михаил Сухов, съобщава „Крыминформ“.

„Мисля, че единственото нещо, което ще изгубим в позитивен смисъл на думата, е голямото количество пунктове за обмяна на валута. Когато Крим беше украински, тук имаше близо 1500 такива. Сега ние не виждаме някаква специална нужда да запазваме тази форма на финансово обслужване“, – каза той.

По думите му, тъй като повечето туристи идвали от Русия, те нямали нужда да обменят валута.

„В Русия пунктове за обмяна на валута няма вече отдавна“, – подчерта Сухов.