MZS

Украинското външно министерство е изпратило поредна нота на РФ

Евген Перебийнис
Евген Перебийнис

Посолството на Украйна в София публикува на сайта си стенограма от брифинга на говорителя на МВнР на Украйна Е. Перебийнис: 

В последно време Русия активизира прехвърлянето на военна техника, в това число тежка, и личен състав на въоръжените сили на РФ към контролираните от терористите райони на Донецка и Луганска област в Украйна. За това има неоспорими доказателства, които се потвърждават и от нашите международни партньори от САЩ, ЕС, НАТО и други държави. Освен това, Русия продължава да съсредоточава военни подразделения край границата с Украйна, фиксира се активизиране на въздушното разузнаване на позициите на украинските военни.

Става въпрос за това, че военната агресия към Украйна продължава и фактически се готви окупация на суверенна територия от нашата държава.

Въпреки че практически вече никой по света не поставя руската военна агресия в Донбас под съмнение, официалните руски представители продължават да отричат наличието на подразделения на техните въоръжени сили в Донбас. Отричането на очевидни факти вече стана обичайна за Русия практика, «визитна картичка» на хибридната война, която тя разгърна срещу Украйна. Ръководството на тази страна и досега не е обяснило нито на света, нито на гражданите си защо още отначало отричаше участието на руски военни в процеса по анексия на Крим, а след това спокойно призна, че съзнателно е въвело в заблуда цялата световна общност.

Факти, че в Донбас присъстват редовни руски военни части има повече от достатъчно – както и у нашите спецслужби, така и у спецслужбите на нашите партньори. И мрежата е препълнена с видео, фото и други доказателства, в това число и с признания на самите руски военни. Това, че Русия маха от техниката и военните си отличителните знаци, не трябва да въвежда никого в заблуда. Това, отново е признак на измислената от Русия «хибридна война», която и позволява цинично да заявява за «липсата на доказателства».

Какви доказателства иска още Русия? Заверени с печат на Генералния щаб на РФ или с подпис от руския президент?

Прикриването на агресията по никакъв начин няма да помогне на Русия да избегне отговорността за действията си. Международните отношения не са съд, в който са необходими доказателства с печати. Всяка държава изхожда в оценките си от фактите, които са достатъчни, за да се направят едни или други изводи.

А фактите към днешна дата са такива, че на територията на отделни райони, контролирани от терористите, в Донецка и Луганска област има стотици единици модерна военна техника, много от които никога не са били във въоръжението на украинската армия. Това са и танкове, и БТР-и, и ракетни системи, и оръдия, които могат ясно да се видят на клипа, до който днес има цялостен достъп. По информация на Министерствата на отбраната на Украйна, броят на техниката, превзета от терористите в подразделенията на Въоръжените сили на Украйна, наброява единици, но в никакъв случай не стотици. Във връка с това възниква един логичен въпрос към руската страна – откъде имат терористите толкова нова и в такова количество военна техника? Или може би отново са я придобили от военен търг?

Няма други начини тя да попадне на територията на Украйна, освен през неконтролираните от нашите граничари участъци от руско-украинската граница.

В Донбас отново виждаме т.нар. «зелени човечета» или по-просто казано – руски военнослужещи, от които временно са свалени идентифициращите знаци, но пък чиито форма и поведение едно към едно напомня онези, които ужким «не се бяха намесвали» в мартенските събития в Крим.

От една страна изисквайки доказателства, а от друга – избягвайки сериозна дискусия за наличните стотици свидетелства, Русия демонстрира откровено неуважение към цялата международна общност.

В интерес на истината всяка отговорна и уверена в правотата си държава на мястото на Русия би положила максимални усилия в тази ситуация, за да защити репутацията си. С тази цел тя инициативно, а не чакайки натиск от международната общност, тя би поканила всички възможни международни и украински наблюдатели на всички без изключение, а не само на един, пропускателни пунктове на границата, веднага би разрешила всички възможни средства за технически мониторинг на границата, за да докаже безпочвеността на обвиненията срещу нея.

Обаче Русия, за съжаление, действа точно обратното – с всички възможни средства блокира разширяването на международния мониторинг на украинско-руската граница, в това число от страна на ОССЕ.

И при това руската страна не желае да разбере, че днес вече са нужни не доказателства за военното присъствие на Русия в Донбас, а доказателства от страна на Русия за нейната непричастност към тези действия. В такъв случай Украйна и светът биха очаквали от Русия правдоподобни пояснения на това, по какъв начин става въоръжаването на терористистите с оръжие и техника в такива обеми, които им позволяват да водят пълномащабна война.

Очевидно е, че за Русия не става дума за защита на нейната репутация. Руските управници днес преследуват други цели, които, убеден съм, коренно се разминават с интересите на руския народ, който продължава да плаща висока цена за прищевките на Кремъл. Какви именно са тези цели, не е точно ясно на никого. Някои руски политици, в частност, лидерът на партия «Справедливая Россия» Сергей Миронов вече открито говори за необходимостта от създаване на т.нар. «коридор» към Крим. Някои хора в тази страна разчитат, че в Донбас ще се създаде второ «Приднестровие». С тази цел Русия всячески насърчаваше провеждането на т.нар. «избори» на 2 ноември, организирането и плащането на групи псевдонаблюдатели. И макар Москва да не посмя да признае официално този фарс, тя продължава да се занимава със словесна еквилибристика в стил «ние не признаваме, а уважаваме».

Затова у никого не трябва да остават съмнения за това, че каквато и да е агресия няма да остане без отговор – както от страна на Украйна, така и от страна на международната общност.

* * *

MZS
Министерство на външните работи на Украйна

Днес до Министерството на външните работи на Русия беше изпратена поредната нота, в която се изказва решителен протест във връзка с продължаващите актове на агресия на Руската федерация срещу Украйна, оказването на подкрепа на терористичните групировки «Донецка народна република» и «Луганска народна република», продължаването на действия, насочени към по-нататъшно ескалиране на ситуацията в Украйна, а също така увеличаване на групите въоръжени сили на Руската федерация край държавната граница на Украйна.

В нотата се посочват конкретни факти, в частност относно:

– продължаване на действията на редовни подразделения на руските въоръжени сили съвместно с незаконните въоръжени формирования на територията на Донецка и Луганска област, в частност: артилерийско-минометни обстрели по позициите на подразделенията на Въоръжените сили на Украйна в районите на градовете Донецк, населените места Павлопил, Шчастя, Трьохизбенка, Станиця-Луганска, Ольховатка, Чернухине, Никишине, Ридкодуб, Ленинске; провеждането на редица атаки с подкрепата на танкове срещу блокпост № 37 от силите на антитерористичната операция в района на населеното място Кримске;

– струпването на военна техника и личен състав на руските въоръжени сили на територията на Киевския район на гр.Донецк (бронетранспортьори и реактивни системи за залпов огън БМ-21 «Град»), в района на населеното място Курахове в посока Маринка и Красногоривка, а също така в посока на населените места Фрунзе, Олександривске, Словяносербск; оборудването на позициите на ЗРК «Панцир» в района на гр.Новоазовск; пристигането на незаконни въоръжени формирования на терористичната организация «Донецка народна република» в района на населеното място Олександривка в три автомобила «Камаз» с личен състав и артилерийски оръдия;

– транспортиране на колони от военна техника в състав 32 танка, 16 гаубици «Д-30» и 30 товарни автомобили «Камаз» с боеприпаси и личен състав от територията на0 Русия в посока на населеното място Красний Луч, Луганска област, а също на колони товарни камиони, сред които са засечени 3 автомобила «Камаз» с радиолокационни станции през населено място Изварине, Луганска област; на 6 единици реактивни системи за залпов огън БМ-21 «Град», 4 бронемашини «Тигър», 8 танка, 2 САУ в района на населеното място Новоазовск; транспортиране на колона от военна техника с 40 автомобили «Камаз» с 20 оръдия и оръдейни разчети от пограничен пропускателен пункт «Дякове» в посока на населено място Нижний Наголчик; транспортиране на две колони техника, в чийто състав влизат товарни автомобили «Камаз» с артилерийски оръдия, а също така бронетранспортьори и танкове от пограничен пропускателен пункт «Успенка» в посока на гр.Донецк; транспортиране на 30 гаубици от вида «Д-30» през Керченския път от Русия към временно окупираната територия на Автономна Република Крим; увеличаване броя на РСЗО «Град» в района на летището на гр.Джанкой;

– редовните нарушения на въздушното пространство на Украйна и провеждането на въздушно разузнаване от хеликоптери «Ми-8» и безпилотни летални апарати (БПЛА) на руските въорънжени сили в районите на населените места Мариупол, Павлопил, Червоний Чабан; нахлуването на БПЛА във въздушното пространство на Украйна на разстояние до 60 километра и извършването на разузнавателен полет по маршрут: Ульянивске–Комсомолске–Шахтарск–Енакиеве–Волноваха– Олександривка–Украинск–Авдиивка–Олександривка– Комсомолске.

– струпването на военна техника на руските въоръжени сили на територията на Русия по пограничните с Украйна райони, в частност край населено място Федоровка, Неклинивски район, Ростовска област (60 танка); транспортиране на тегличи с танкове в района на железопътната станция на гр.Каменск-Шахтински, Ростовска област; пребиваването на подразделения на 180-и отделен морски инженерен батальон на морската пехота (място на постоянна дислокация – гр. Североморск, Мурманска област) в Ростовска област, чиито сили извършват инженерно устройство на местността и на позициите на руските войски; пребиваването на подразделения на 61-а отделна бригада на морската пехота (място на постоянна дислокация – населено място Спутник, Мурманска област); пристигането на подразделения на 20-а отделна мотострелкова бригада (място на постоянна дислокация – гр. Волгоград);

– провеждането на военни учения на 7-а гвардейска танкова Оренбургска казашка бригада (място на постоянна дислокация – гр. Чебаркул, Челябинска област) в района на гр. Милерово и населено място Долотинка, Ростовска област.

МВнР на Украйна излезе с решително искане към РФ незабавно да прекрати международно-антиправните си действия, в частност – нахлуването на въоръжени сили на Руската федерация, в това число на тежка военна техника, на територията на Украйна, да изтегли всички въоръжени сили на Руската федерация от територията на Украйна, да спре да нарушава въздушните и сухопътните граници на Украйна с Русия, да снабдява с оръжие и военна техника бойците-наемници на терористичните организации.

Украинската страна също така изисква да бъдат изтеглени подразделенията на въоръжените сили на Руската федерация от украинско-руската държавна граница, да осигури необходимия пограничен режим на прилежащата към украинско-руската държавна граница територия на Руската федерация, да разследва всички престъпления, извършени от територията на Русия, за които се указва в тази и предишните ноти на Украинската страна и да накаже виновните.