Украинският премиер се отчете за първите 100 дни на правителството

 

Министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк се отчете за работата на правителството през първите 100 дни.

kabmin

 

Като постижения на ръководения от него кабинет, провеждащ изключително трудни реформи в условията на водена срещу държавата война, което е уникален случай в световната практика, Яценюк посочи следното:

В Министерството на финансите – децентрализация на системата на междубюджетните отношения, приемане на бюджета на държавата и сключване с МВФ на договор за оказване на помощ, намаляване на единната осигурителната вноска с цел легализиране на заплатите и намаляване на инфлационния натиск поради намаляването на дефицита на „Нафтогаз” и Пенсионния фонд.

В Министерството на икономическото развитие – премахване на 16 регулаторни ограничения, скъсяване на срока за получаване на сертификати в аграрния сектор и цялостно облекчаване на условията за бизнес, както и реорганизация на министерството.

mvsВ МВР – начало на практическата фаза на реформата, създаване на нова патрулна служба и активно участие на ведомството в АТО.

В Министерството на регионалното развитие – опростяване на механизмите за реконструкция на жилищата, привличане на средства за възстановяването на Донбас и решаването на проблемите на вътрешните преселници.

reversВ Министерството на енергетиката – успешен отоплителен сезон, увеличаване на реверсните доставки на газ и привличане на средства в размер на 680 милиона щатски долара за развитие на инфраструктурата.

В Министерството на отбраната – снабдяване на военнослужещите с необходимото за военна служба, организиране на тяхната подготовка, намаляване на административните щатни бройки в Министерството на отбраната и Генералния щаб, увеличаване числеността на Въоръжените сили на Украйна.

В МВнР – привличане на повече от 100 милиона евро хуманитарна помощ от страните от ЕС, преговори с представители на екстремистите и в „нормандския формат”, програма за сътрудничество с НАТО, ориентирана към укрепване на националната отбрана.

„През 100-те дни на своята работа украинското правителство пое политическата отговорност за състоянието на страната и започна реализирането на определени стъпки, които не са били извършвани повече от 20 години. Като при това населението на Украйна не възприема по най-добрия начин процеса на реформирането на страната”, заяви украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет на Украйна.

„Ние извършваме трудни реформи, които на дадения етап обективно не се възприемат от украинците по най-добрия начин. Но аз моля всички да разберат – без днешните реформи за нас няма да има утре”, каза Яценюк.

В същото време той подчерта, че всички реформи на украинските власти се подкрепят от „Групата на седемте”, САЩ и Европейския съюз.

„Те помагат на Украйна да излезе от една много трудна ситуация. Но искам да уверя всички – ние ще излезем от нея… Искам да помоля само за едно: търпение и издържливост, разбирателство и единство”, отбеляза премиерът.

Съставът на сегашният кабинет бе одобрен от украинския парламент на 2 декември 2014 година, като за първи път в него бяха включени чужденци. На 11 декември Арсений Яценюк представи в парламента програма за провеждане на строги реформи главно в областта на отбранителната способност на страната, съдебната система и др.

Dnepr.com

 


Посолство на Украйна с открито писмо до Българска национална телевизия във връзка с репортажа за ескалацията на събитията в Донбас
Публикуваме текста на откритото писмо до Генералния директор на Българската национална телевизия г-жа Вяра АНКОВА във връзка с репорт...
21-годишна украинка елиминира шампионката Серина Уилямс
Американската тенисистка сензационно претърпя поражение от Елина Свитолина с 4-6, 3-6 и от отпадна от олимпийския турнир по тенис в 1/8 ф...
Руска следа в подготвяните за "Евро 2016" атентати.
След появилите се вчера, 5 юни, във френски медии съобщения за заловения при опит да пренесе през границата на Украйна оръжие и боеприпас...
Надежда Савченко излетя за Украйна
Пленената от руските власти украинска гражданка Надежда Савченкко излетя от Ростов-на-Дон за Украйна на борда на президентския самолет...
До часове Надежда Савченко може да е освободена
Самолетът на президента на Украйна Порошенко в момента е на път за руския Ростов-на-Дон, където е доставена и пленената украинка Надеж...
Какво ни разказва песента на Джамала „1944“
Музикалният конкурс „Евровизия-2016“ бе спечелен от представителката на Украйна – Джамала, която е украинка с кримскотатарски произх...