Надежда Савченко

Украинският пилот Надежда Савченко е изпратена в Москва за психиатрична експертиза

Надежда Савченко
Надежда Савченко / снимка от открит източник

Надежда Савченко е изпратена от затвора във Воронеж в Москва.

За това съобщава руската телевизия „Дождь“ като се позовава на адвоката й Марк Фейгин.

По думите му, Савченко е била изпратена в понеделник, но за това се съобщава едва в сряда сутринта. Тя, най-вероятно, е изпратена в Москва. „Други варианти аз не виждам“, – каза Фейгин.

Адвокатът добави, че Савченко е изпратена в столицата за провеждане на психологическа и психиатрична експертиза.

Справка

Украинската жена пилот Надежда Савченко е пленена от про-руските сепаратисти в източна Украйна в средата на юни. По-късно стана ясно, че тя се намира в затвор във Воронеж.

Там тя беше обвинена в причастност към смъртта на руски телевизионни журналисти около Луганск, които нелегално са влезли на територията на Украйна, и заедно с група сепаратисти са правили репортажи за нападенията им над украинските военнослужещи.  Руските следователи твърдят, че Савченко е била задържана след като тя самата е преминала границата на Русия „без документи и като бежанка“.

Украинските власти заявиха, че Савченко е отвлечена от сепаратистите в Донбас и след това е предадена на Русия. В Украйна е заведено криминално производство във връзка с отвличането на Савченко. На 25 юли Воронежкият областен съд отхвърли жалбата на защитата и оставя Савченко в ареста до 30 август, като отказа да я пусне под гаранция.

На 27 август Съветският районен съд на Воронеж удължи задържането на Савченко до 30 октомври. На 28 август беше обявено, че защитата на Савченко е обжалвала постановлението на Съветския районен съд.

По материали на www.unian.ua