brigada

Украинският парламент одобри създаването на съвместна военна бригада с Литва и Полша

brigada
Снимка: trust.ua

През изминалата седмица Върховната рада ратифицира споразумението с Литва и Полша за създаване на съвместна военна бригада, което беше подписано през септември миналата година.

За Закона за ратифицирането на споразумението гласуваха 290 от 341 народни представители, регистрирани в залата, предаде УНИАН.

От парламентарната трибуна заместник-министърът на отбраната Петро Мехед съобщи, че от украинска страна в бригадата ще бъдат включени 545 военнослужещи, от полска – около 3 500, а от литовска – около 350.

Той съобщи също, че командването на бригадата ще бъде разположено в град Люблин (Полша), а армейските подразделения на отделните страни ще остават в състава на въоръжените сили на своите държави и в местата на тяхната постоянна дислокация.

Украинските, литовските и полски военни ще участват в съвместни учения, а по-късно – и в съвместни операции.

Средствата за украинското подразделение, включено в съвместната бригада, ще бъдат предоставени от бюджетните разходи, предвидени за Въоръжените сили на Украйна.

Ратифицирането на споразумението постави точка в законодателния етап от реализирането на идеята за съвместна военна бригада на Украйна, Литва и Полша.

brigada2Както „Украйна днес” вече писа, идеята датира още от 2007 година, но едва през 2014 г. тя стана наистина актуална и съответно беше започната нейната практическа реализация  във връзка с военната агресия на РФ.