Фейк: край Красноармейск са намерени телата на 286 жени

Сайтът Stopfake.org продължава да разобличава лъжливата информация на руските медии за Украйна

На 31 октомври няколко руски медии («Интерфакс», «РИА Новости») разпространяват недостоверно заявление на Александър Захарченко, когото наричат «премиер-министър на ДНР».

Според тези съобщения в град Красноармейск, Донецка област по време на силовите специални операции на украинските военни са изчезнали почти 400 жени на възраст от 18 до 25 години, а наскоро там са намерени 286 женски тела.

Изданията твърдят, че Захарченко е съобщил тази информация на среща със студенти в Донецк.

«До 14 октомври 382 момичета на възраст от 18 до 25 години са изчезнали безследно. 286 простреляни в тила тела  са намерени в горите край Красноармейск със следи от изнасилване — това е батальон «Днепр-1″, град Красноармейск», е заявил Захарченко.

 Скриншот сайта ria.ru

 

Тази информация е опровергана от Министъра на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков. Той също така напомня, че и по-рано не веднъж е имало подобни заявления, но нито едно от тях не е било потвърдено.

Скриншот сайта Interfax.com.ua
Аваков: твърденията на Захарченко са поредната лъжа.

 

По-късно и Захарченко сам опровергава своите думи. «Не съм казвал такова нещо», твърди той пред кореспондент на LifeNews на уточняващ въпрос за телата.

Захарченко е добавил, че всъщност той е съобщил: през периода на конфликта от Красноармейския район на «ДНР» властите на така наречената република са получили около 300-400 заявления за изчезването на млади момичета и жени.

Скриншот сайта LifeNews.ru

 

Всъщност на срещата със студентите в Донецк Захарченко е казал следното: «382 момичета на възраст от 18 до 25 години до 14 октомври тази година са изчезнали безследно, 286 тела застреляни в главата са намерени в горите край Красноармейск със следи от изнасилване».

По този начин Захарченко е излъгал два пъти. Първият път, когато е дал недостоверна информация. Вторият – когато е заявил, че той не е казвал тези думи.

Мила Йовович: аз съм украинка

bebb1e10e6b80c2f6cd5ce2871b1fa59(1)

Мила Йовович (Милица Йовович) е родена през 1975 година в Киев в семейството на лекаря сърбин Богдан Йовович и актрисата Галина Логинова.

 

92232520_01

През 1980 г. емигрира с родителите си в САЩ.

 

Доста добре говори руски, а както се оказва и говори и  пее на украински.

 

milla

 

В редица интервюта се самоопределя като украинка:

„Бях на пет години, когато заминах оттук. Знам, че тук са родени майка ми и баба ми, родителите ми са се запознали в Киев. Винаги съм искала да видя тези места. Да, аз съм украинка, а майка ми е рускиня.“


”I am a strong Ukrainian girl, that is why I work a lot.”

milla-elle-ukraine-cover

Корицата на ELLE – Украйна, юли 2013 г.

 

 

Украинска народна песен в изпълнение на Мила Йовович

http://www.youtube.com/watch?v=RiWjs8-oK9k

Украинският българин Иван Ангелов за Украйна, българите там и България

Иван Ангелов по време на колоездачната обиколка на България през 2013 г.
Иван Ангелов по време на колоездачната обиколка на България през 2013 г.

Препечатваме думите на един българин от Украйна – Иван Ангелов*, цитиран в предаването „Облаче ле бяло“ от Райна Манджукова, с които той разказва за това какво се случва в Украйна, как се чувстват българите там и от какво имат нужда.

„Душата ме боли от случващото се при нас в Украйна. Ще стане година, откакто Крим бе окупиран и агресията в източната част на страната започна, а аз никак не мога да свикна с мисълта, че Русия е агресор и най-злият враг на родината ми.

С болка научавам за гибелта на руски и украински войници, представям си мъката на техните майки, роднини, близки и ми иде да вия от тази жестока, глупава безизходица.

Анализирайки събитията, изтръпвам от ужас при мисълта за възможно осъществяване на Путинския план – пробив на войската му от Донбас, през Мелитопол към Херсон и Одеса, за да съедини Крим с Приднестровието. При такова развитие на нещата нашата Таврийска България в Запорожка област ще се озове в зоната на бойните действия. Какво ще стане тогава с таврийските българи, страх ме е да мисля. Затова цялата ни надежда е в твърдостта на украинската армия и в мъдростта на държавните мъже на Украйна.

Сега, както никога, интересите на българите в Украйна, на украинците и на държавата Украйна са слети в едно. Дай ни, Боже, сили да устоим в тази неравна война, да не се окажем в положението на жителите на Донбас. Благодарим на всички наши сънародници за моралната и материална подкрепа.

А онези, които постоянно се радват на успехите на сепаратистите в Донбас, искам да помоля – спрете тази руска агитация и неудържимия си танц върху човешки кости. Нима не ви стига кръвта, която вече се е проляла? Не се ли боите да призовете бедата в собствения си дом? Война се почва лесно, но се спира мъчно. Нашата беда може да докосне и вашите домове. Лично аз не ви го пожелавам, но и вие не си навличайте греха.

Помнете, че за всичко рано или късно ще трябва да се плаща. И то – скъпо да се плаща. А днес всички сме в състояние на огромно душевно и физическо напрежение, но при това вярваме в победата, защото и Бог, и правдата са на наша страна, а това е много важно.“

Иван Ангелов е българин от град Запорожие, Украйна, председател на „Движението за съхранение на историческата памет на българите“. През януари 2015 г. е награден със званието „Човек на годната“ от Асоциацията на българите в Украйна. Иван Ангелов е един от организаторите на колоездачната обиколка на България през 2013 г. , посветена на 150 годишнина от преселването на таврийските българи.

Изненадите на хуманитарния конвой 2.0 – смърт и тотално разрушение?

Русия продължава настойчиво да изпраща в Украйна освен танкове и войници също така и хуманитарни конвои. Не е ясно кого още може да излъже с подобно лицемерие, но фактът си остава факт – вторият хуманитарен конвой от Русия се отправи за Украйна през почивните дни. Конвой

Разбира се, в Държавната фискална служба на Украйна уверяват, че нейни сътрудници провеждат строга проверка на превозваните контейнери, но… Моля ви се! Границата на практика не се контролира, първият хуманитарен конвой буквално се втурна напред през украинската гранична охрана, без да обръща никакво внимание на протестите на Червения кръст. Явно в ДФС са се събрали мечтатели с розови очила.

Мен обаче в момента ме притеснява съвсем друго. Да, Русия натрапва хуманитарния конвой на Украйна, но защо? От първия опит видяхме, че всеки камион превозваше фактически въздух, което изключително много напомняше на банално пране на пари, но наистина всичко може да се окаже не чак толкова просто. И ето защо. Още от самото начало на конфликта в Донбас Русия правеше бавни крачки към увеличаването на своето присъствие в региона, като в началото изпращаше десетки наемници и наблюдаваше реакцията на властта в Украйна, а после вече стотици. След това дойде ред на техниката, която в началото беше изпращана поединично, после с десетки, а сега със стотици.

Тогава как стоят нещата с хуманитарния конвой? Защо му е на Путин? Сигурен съм, че не е защото иска да затвори очите на световната общественост, целта му е съвсем друга.

Преди всичко искам да отбележа, че няма смисъл да говорим за превоз на техника в самите тирове, защото тя свободно прекосява границата. Това, което има смисъл да се превозва сега, е високо технологичното оръжие, наличието на което няма как да се припише на това, че опълченците са го „отмъкнали със сила” от Въоръжените сили на Украйна.

А това е ракетната система Club-K! ГумконвойРакетната система с универсално базиране с крилати ракети Club-K е проект на концерна „Моринфосистема-Агат”. Основното ѝ достоинство е, че изглежда като най-обикновен контейнер!  Замаскираният във висша степен смъртоносен товар с радиус на действие до 300 км може да се превозва с обикновен тир, без да се създава истерия по пътищата и в социалните мрежи.

Само си представете какво ще се случи с разпределението на силите (които  и без това не са в полза на ВСУ), отчитайки безкрайния човешки ресурс на военните сили на РФ, ако такава система се появи в Донецк. Не е необходимо да се взима предвид и такова развитие на ситуацията, ако се допусне, че броенето на двете седмици за превземането на Киев стартира в момента, в който първият тир от втория хуманитарен конвой ще пресече границата. Разбира се, това е само предположение, пресмятане и подбиране на възможните варианти, какво би могло да има вместо сол в контейнерите, които пътуват към Донецк и Луганск. При това, ако такава система бъде хваната, това ще е безусловно доказателство за присъствието на военните сили на РФ в Украйна… макар че това вече са признали всички освен Путин и руснаците. Затова и няма какво да се губи, освен най-новия проект, който може да попадне в ръцете на противника – както стратегически, така и геополитически.

Но при всички случаи – не е ли време да се приключи с това примирие, което бе нарушавано в рамките на тези дни над 80 пъти, както и с хуманитарните конвои, които пътуват нерегламентирано из украинските земи? Та нали колкото повече позволяваме на Путин – толкова по-навътре навлиза той?

Злият одесчанин

Лустрацията ще бъде публична

Министерски съветВ петък по обед членовете на украинския кабинет се събраха на извънредно заседание, след като предишния ден президентът подписа закона за изчистването на властта.

Сега се очаква законът да влезе в сила веднага след като бъде обнародван. Членовете на правителството съгласуваха процедурата, по която ще се проверяват чиновниците. Първи на лустрационен изпит ще отидат служителите на централните органи на властта, след това тези на областните и най-накрая – на районните. Но и без да е започнала процедурата вече е ясно кой няма да работи във властта.

„Лицата, които по времето на Янукович са заемали длъжностите министър и заместник-министър, както и длъжности в силовите ведомства. Тези, които са били губернатори повече от една година през периода 2010-2014 г., следва да освободят заеманите длъжности в рамките на 10 дни”, каза министър на правосъдието на Украйна Павло Петренко.

Освен това, заедно с трудовите си книжки, ще поемат към изхода съдиите, следователите и прокурорите, които по време на революцията на достойнството са фалшифицирали дела, както и тези, които са подкрепяли сепаратистите.

Който издържи тази първа проверка, ще бъде подложен на така наречената имотна лустрация. Всички чиновници ще бъдат проверени дали не харчат повече, отколкото получават. За целта фискалните служби създават специална дирекция. И всичко това ще става под бдителното око на обществения контрол.

„Целият процес на проверката ще протича публично. Всеки етап от проверката, както и заключенията на съответните контролни органи за конкретното лице ще бъдат публикувани. Това ще даде възможност на журналистите и на представителите на обществеността да контролират процеса на лустрационната проверка и процеса на назначаване на съответните държавни длъжности”, казва Петренко.

Процедурата на лустрацията на целия държавен апарат ще трае две-три години – прогнозират в министерския съвет. Самото правителство също се подготвя за кадрови решения.  Арсений Яценюк не крие, че тези, които вече са написали молби за напускане, не са малко. Но ще има кой да работи.

„В момента имам вече ей такъв куп молби за напускане по собствено желание преди влизането на закона в сила. Но има достатъчно млади хора – разумни, образовани, честни и чисти. Точно затова давам поръчение на Националната агенция за държавните служители и на профилните министерства незабавно да обявяват публични конкурси за привличане на нови млади и качествени специалисти”, казва премиер-министърът на Украйна Арсений Яценюк.

Сега на проверка съгласно този закон ще подлежат не само тези, които вече работят във властта, но и претендентите за държавна служба. Под действието на закона не попадат само изборните длъжности като например депутати и президент.

И самият премиер, и авторите на закона признават, че той не е съвършен. Но по друг начин изчистването на властта не може да бъде постигнато.

В същото време опозицията определя документа като антиконституционен и се опасява от масови репресии, поради което създава обществен комитет за защита на тези, които не са преминали успешно лустрацията.

Източник : fakty.ictv.ua