REUTERS

Украинският „Нафтогаз” е подписал договор за доставка на газ от Норвегия

На 1 октомври Украйна е получила първите количества норвежки газ.

УНИАН съобщава, че според неофициална информация договорът е подписан с норвежката държавна петролна компания Statoil миналата седмица по време на посещението на ръководството на „Нафтогаз“ в Норвегия.

Планира се газовите доставки да се извършват през Словакия.

REUTERS
Снимка REUTERS

 

Украинското правителство е потвърдило подписването на договора, но без да съобщава подробности.

УНИАН съобщава също, че през септември Украйна е внесла от Европа почти 1 милиарда кубически метра газ, а за деветте месеца на тази година от Европа са внесени 2,2 милиарда кубически метра.

За сравнение – за цялата 2013 година този показател е около 2 млрд. куб. м. Данните са предоставени от пресслужбата на оператора на националната газопреносна система – фирма „Укртрансгаз”.

 Снимка УНИАН  Украйна е получавала газ от Словакия, Полша и Унгария
Снимка УНИАН
Украйна е получавала газ от Словакия, Полша и Унгария

Според оператора вносът на „синьо гориво” през септември се е извършвал съответно през Словакия – 779 млн. куб. м, Полша – 117 млн. куб. м и Унгария – 90 млн. куб. м.

Миналата седмица Унгария обяви, че прекратява реверсните доставки на газ за Украйна, като обясни това решение с увеличеното потребление и търсене на вътрешния пазар. През септември Полша също прекрати за два дни доставките на газ в Украйна поради намаляването на доставките от Русия.

В началото на септември Financial Times писа, че руският „Газпром“ възнамерява да намали газовите доставки за Европейския съюз с цел да блокира реверсните доставки за Украйна. През юни тази година той напълно прекрати доставките на газ за украинския пазар. На 1 октомври словашката национална газова компания SPP съобщи, че РФ е съкратила с 50% газовите доставки за Словакия през украинска територия.

Справка на УНИАН: Словакия има най-голям капацитет, за да доставя газ от Европейския съюз в Украйна: през нейната газопреносна система могат да преминават 27 млн. куб. м газ в денонощие. За Унгария този показател е почти 17 млн. куб. м, а за Полша – 5 млн. куб. м.