Иван Ангелов по време на колоездачната обиколка на България през 2013 г.

Украинският българин Иван Ангелов за Украйна, българите там и България

Иван Ангелов по време на колоездачната обиколка на България през 2013 г.
Иван Ангелов по време на колоездачната обиколка на България през 2013 г.

Препечатваме думите на един българин от Украйна – Иван Ангелов*, цитиран в предаването „Облаче ле бяло“ от Райна Манджукова, с които той разказва за това какво се случва в Украйна, как се чувстват българите там и от какво имат нужда.

„Душата ме боли от случващото се при нас в Украйна. Ще стане година, откакто Крим бе окупиран и агресията в източната част на страната започна, а аз никак не мога да свикна с мисълта, че Русия е агресор и най-злият враг на родината ми.

С болка научавам за гибелта на руски и украински войници, представям си мъката на техните майки, роднини, близки и ми иде да вия от тази жестока, глупава безизходица.

Анализирайки събитията, изтръпвам от ужас при мисълта за възможно осъществяване на Путинския план – пробив на войската му от Донбас, през Мелитопол към Херсон и Одеса, за да съедини Крим с Приднестровието. При такова развитие на нещата нашата Таврийска България в Запорожка област ще се озове в зоната на бойните действия. Какво ще стане тогава с таврийските българи, страх ме е да мисля. Затова цялата ни надежда е в твърдостта на украинската армия и в мъдростта на държавните мъже на Украйна.

Сега, както никога, интересите на българите в Украйна, на украинците и на държавата Украйна са слети в едно. Дай ни, Боже, сили да устоим в тази неравна война, да не се окажем в положението на жителите на Донбас. Благодарим на всички наши сънародници за моралната и материална подкрепа.

А онези, които постоянно се радват на успехите на сепаратистите в Донбас, искам да помоля – спрете тази руска агитация и неудържимия си танц върху човешки кости. Нима не ви стига кръвта, която вече се е проляла? Не се ли боите да призовете бедата в собствения си дом? Война се почва лесно, но се спира мъчно. Нашата беда може да докосне и вашите домове. Лично аз не ви го пожелавам, но и вие не си навличайте греха.

Помнете, че за всичко рано или късно ще трябва да се плаща. И то – скъпо да се плаща. А днес всички сме в състояние на огромно душевно и физическо напрежение, но при това вярваме в победата, защото и Бог, и правдата са на наша страна, а това е много важно.“

Иван Ангелов е българин от град Запорожие, Украйна, председател на „Движението за съхранение на историческата памет на българите“. През януари 2015 г. е награден със званието „Човек на годната“ от Асоциацията на българите в Украйна. Иван Ангелов е един от организаторите на колоездачната обиколка на България през 2013 г. , посветена на 150 годишнина от преселването на таврийските българи.