Храм на 6 хиляди години открит в Украйна

В Кировоградска област са открити развалините на огромен древен храм, на територията на който са намерени фигурки, подобни на човешки изображения, както и останки на жертвени животни.

Храм на 6 хиляди години намерен в Украйна
Снимки: livescience.com

 

Храмът е открит в голямо праисторическо селище от група британски и украински археолози. За експедицията им разказват известните украински археолози от Института по археология към Националната академия на науките на Украйна Наталия Бурдо и Михайло Видейко на годишния конгрес на Европейската асоциация на археолозите, пише Live Science.

Според учените площта на храма е била 60 на 20 метра. Това е било двуетажно здание, построено от дърво и глина. Имало е вътрешен двор и е било заобиколено от портици.

 

Трипилски фигурки
Човешки фигурки

 

Във вътрешността на сградата са открити осем глинени плочи, които вероятно са използвани за жертвоприношения. Върху едната от тях е намерен огромен брой обгорели агнешки кости, най-вероятно – останки от животни, принесени в жертва.

Вторият етаж е бил разделен на пет помещения. Подът и стените им са били боядисани в червено, което е създавало тържествена атмосфера.

На първия етаж изследователите са открили седем допълнителни площадки и вътрешен двор, затрупан с кости на животни и фрагменти от керамика.

Трипилски храм

 

Храмът е открит по време на започналите през 2012 г. разкопки на праисторическо селище край село Небеливка, Новоархангелски район. Последните изследвания на обекта показват, че древното селище е заемало площ от близо 238 хектара. Имало е 50 улици и над 1 200 сгради.

Учените са установили, че находката е от времето на трипилската култура, която хронологически се отнася към медната епоха (5500-2750  пр. Р. Хр.). Храмът е на около 6 хиляди години.

Трипилски храм
Украшение за коса

 

Намереният в Украйна храм наподобява култовите съоръжения в Близкия Изток от същия период. Както отбелязват археолозите,  храмът в древния шумерски град Ериду, който е на около 6 хиляди години, също е бил разделен на отделни стаи.

Източник: tvi.ua

Илиян Василев: „Южен поток е въплъщение на кремълската стратегия за разделяне и торпилиране на Европейския съюз чрез манипулиране на отделни негови членове едни срещу други“

Южен поток
Снимка: www.gazprom.com

Вчерашното заявление на Владимир Путин за спирането на проекта „Южен поток“, както и изказването му, че България е лишена от възможността да действа като суверенна държава, предизвика море от реакции. От една страна, правитеството е обвинявано, че губи толкова важен стратегически партньор като Русия, други се чувстват засегнати от изказването на президента на Русия, което освен всичко останало, допълнително настройва България срещу ЕС.

Илиян Василев, български дипломат и посланик в Русия от 2000 до 2006 г., пише в блога си: “Обичайното клише е, че това е руски проект, който цели да заобиколи „нестабилната“, „опърничава“ и напоследък „фашистка“ Украйна за да даде топлина и сигурност на европейските домове. С това не може да не се съгласим – това мнение е най-популярно в България.

Авторът твърди, че за да бъде реализиран подобен проект се изисква предварително да бъде направен анализ на рисковете – икономически, социални, екологични, геополитически и външнополитически.

900-километровия газопровод е трябвало да започне в руския град Анапа, да премине по дъното на Черно море до Варна и да свърши в Австрия. По този начин той заобикаля не само Украйна, но и Словакия и други страни от ЕС, които в момента обслужват транзита на газ. Авторът пише: „Ръководителите на тези страни съвсем няма да са радостни от загубата на близо милиард долара от транзитни такси. Просто казано – Москва се опита и успя да ни настрои един срещу друг – ние да спечелим, Украйна и Словакия да загубят. Келепирът на първо място, солидарност – след това.“

В блога се споменава корупционната сделка на ПИБ с имота за над 100 милиона евро – по над 660 евро на кв.м. за горски масив, която е осъществена не чрез „Южен поток България“, а чрез „Южен поток Транспорт“.

Освен това, авторът напомня, че в последно време е намаляло налягането на газ в тръбите, минаващи през Украйна и Беларус, което се обяснява от Русия като технически проблем. Авторът дава две обяснения за това: 1) Газпром съзнателно не спазва договорения график, за да подкопае способността на европейските страни да се запасят с природен газ преди сезона; и 2) „желанието на Кремъл да изолира „новите членове“ на ЕС от Централна и Източна Европа от съвместни акции в помощ на Украйна / реверсни доставки на природен газ“.

Противоречива информация за ролята на мисията на ОССЕ в Източна Украйна

ОССЕ
ОССЕ

„80% от сътрудниците на мисията на ОССЕ, които работят в района на Мариупол, Донецка област, са граждани на Руската федерация.“

Това заяви в ефира на телевизионния канал „112“ съветникът на министъра на отбраната по въпросите за обмяната на пленници Василий Будик на основата на сведения, получени от офицер от мисията на ОССЕ в зоната на АТО.

„Обикновено, когато пристигаме някъде, ние готвим маршрути, някъде спираме, настаняваме се с нашата група, със съпровождащите, с които аз пътувам. Нас ни настаниха в хотел „Reikartz“, това е тризвезден хотел в Мариупол.

Така се получи, че живеехме буквално на един етаж с така наречената мисия на ОССЕ. Тъй като аз съм гражданин на Грузия, се запознах с единия от офицерите от мисията – грузинец по произход, който беше в тази мисия.

Разбирам, че сега ще го натопя, но не мога да не го кажа. Той ми каза, че 80% от всички сътрудници, които работят в мисията на ОССЕ в сектор „М“, в Мариупол, са руснаци“ – заяви Будик.

Той също добави, че офицерите от мисията на ОССЕ, които работят в Мариупол са или бивши, или действащи сътрудници на Федералната служба за безопасност на Главното разузнавателно управление (ФСБ ГРУ).

„Те са крайно агресивно настроени към нашите военни. Нещо повече – те предават информация за разположението на нашите войски, буквално са устроили лов на нашите артилерийски дивизиони“ – подчерта съветникът.

От украинското Министерство на външните работи опровергават информацията за броя на руските граждани сред сътрудниците на ОССЕ в Мариупол. В коментар пред Укринформ посланикът за специални поръчения Дмитро Кулеба заяви: „Не, тази информация не отговаря на действителността… В Мариупол официално присъстват 25 наблюдатели. От тях трима са граждани на Руската федерация.“

Кулеба подчертава, че тези 25 наблюдателя са от общо 17 страни-участници в ОССЕ. „Това наистина е интернационална мисия“ – отбелязва дипломатът.

По негова информация сега в Украйна в Специалната мониторингова мисия (СММ) на ОССЕ работят 268 международни наблюдатели, които представят 39 държави-участници в ОССЕ.

„От тези 268 наблюдатели само 18 са граждани на РФ. Общо в цялата мисия са по-малко от 10%“ – подчертава Кулеба.

94041
ОССЕ на „общото“ обсъждане е съобщила мястото на дислокация на украинските военни до Карловка, Донецка област ktelegraf.com.ua

В същото време според информация на украинския вестник „Зеркало недели“ наблюдателите от Специалната мониторингова мисия (СММ) на ОССЕ действително са огласили сведения за разположението на украинските военни части в зоната на АТО.

Например в понеделник, 10 ноември сътрудници на ОССЕ са се срещали с представители на Украйна и РФ в „Общия център за контрол и координация“ и са съобщили информация за дислокацията на украинските военни.

Така руските военни са узнали подробности къде е разположена тежката артилерия и танковете на украинските части в района на село Карловка, Донецка област.

В своя отчет ОССЕ е отбелязала, че смята и занапред „да сътрудничи с общия център“. От ОССЕ са се „оплакали“, че по пътя през Карловка в зоната на АТО украинските военни са задържали мониторинговата група и са искали документите им за проверка. Пуснали са групата на  ОССЕ след 2,5 часа.

В така наречения „Съвместен център за контрол и координация“ работят представители на ОССЕ, Въоръжените сили на Украйна, а също така и на Въоръжените сили на РФ, които предоставят на терористите както политическа, така и военна подкрепа. В същото време Русия вече няколко месеца опровергава твърденията, че нейни войски се намират в Украйна, въпреки огромното количество неопровержими доказателства (като например това неотдавнашно видео от Макеевка и Донецк) .

OBSEНаблюдателите от ОССЕ и по-рано са били обвинявани, че помагат на терористите.

Ръководителят на групата „Информационно съпротивление“ Дмитро Тимчук се отказа да сътрудничи като консултант с мисията, заради отчета на наблюдателите за гибелта на хора до училище № 63 в Донецк (за което „Украйна днес“ подробно писа) в резултат на обстрел, както и предишни факти за сътрудничество на ОССЕ с терористите и дейност в полза на агресора в лицето на РФ.

В обръщение на сайта на информационния ресурс, военният експерт пише: „Ние, т.е. групата „Информационно съпротивление“, сме принудени да се откажем от контакти с представители на Вашата организация. Ние високо ценим усилията и дейността на представителите на ОССЕ от европейските страни. Но докато в ОССЕ са широко представени граждани на Русия, тази организация за наше дълбоко съжаление, много често се проявява като параван на агресивните планове на РФ срещу Украйна.“

По-рано „Украйна днес“ съобщи, че в Донбас руски офицер е използвал неправомерно отличителни знаци на ОССЕ.

Украинският парламент ратифицира Споразумението за асоцииране с Европейския съюз синхронно с Европейския парламент

Депутатите гласуваха за асоцииране с Европейския съюз.

1395392037-8528

Украинската Върховна рада ратифицира Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС в присъствието на президента на Украйна Петро Порошенко, министър-председателя на Украйна Арсений Яценюк и членовете на правителството.

Както предава кореспондентът на УНИАН, за ратифицирането са гласували 355 народни представители от 381, регистрирани за заседанието. Против – 0 депутати, 26 не са гласували.

В същото време съответното гласуване беше проведено и в Страсбург на пленарното заседание на Европейския парламент. Двата парламента имаха директна видео връзка.

Както вече съобщи УНИАН, Украйна и Европейският съюз подписаха политическата част на Споразумението за асоцииране на 21 март, като подписването на икономическата му част, която урежда създаването на зона за свободна търговия, беше отложено до избирането на нов президент на Украйна.

unian.net

Каспаров: Западът най-накрая осъзна, че Путин представлява голям проблем

 

Стабилността на режима на Путин е осигуренa от Запада, опиянен от парите на Кремъл.  

DEUX ROIS POUR UNE COURONNE
Планът на Путин се провали, смята Гари Каспаров

 

Такъв е изводът на Гари Каспаров – един от лидерите на руската съпротива и основател на Обединения граждански фронт.

В интервю за Новое время той заяви, че путинският режим дълго време е получавал огромна морална и икономическа подкрепа от Запада.

Цените на петрола позволиха на руските олигарси да бъдат добре дошли на Запад. Каспаров нарече тази тактика на Кремъл хибридна война.

„Хибридната война е не само анексирането на Крим или провокирането на първите сблъсъци в Донбас. Хибридна война е и купуването от Абрамович на футболния клуб „Челси“. Това е интегрирането на руския престъпен капитал във всички сфери на социалния, културния и обществено-политическия живот на Запада. Този процес вървеше с ударни темпове. Днес става очевидно, че той не само се забави, но и започна откат“, каза опозиционерът.

Каспаров заяви също, че замисленият от Путин план за ликвидирането на украинската държавност, за който той разполагаше с огромни ресурси и за който фактически останалият свят му беше дал карт бланш, се е провалил.

„Като цяло, общественото мнение на Запад, както и политиците,  принудени да се движат във фарватера на Путин, започват да клонят към това, че той представлява голям проблем“, смята Каспаров.