Украинските власти потвърдиха евакуацията на жителите на Дебалцево

Украинските власти се договориха със сепаратистите за откриване на „зелен коридор“ за евакуиране на мирните жители на Дебалцево, където в последно време се водят активни боеве. 

debalcevo

Дебалцево

Властите на Украйна потвърдиха откриването на „зелен коридор“ от Дебалцево за евакуация на мирните жители. Това съобщи в петък, 6 февруари, съветникът на ръководителя на МВР на Украйна Зорян Шкиряк на страницата си във Facebook. „Току-що потвърдиха „зелен коридор“ от Дебалцево. Там съм. Извозваме хора“, написа Шкиряк.

По-рано представители на сепаратистите съобщиха, че са постигнали договореност с Киев за временно примирие с цел евакуиране на хора от Дебалцево, където напоследък се водят активни боеве.

Както заяви на 6 февруари заместник-министърът на отбраната на самопровъзгласилата се „Донецка народна република“ Едуард Басурин, първата колона с желаещите да заминат от Дебалцево вече е тръгнала от града.

По думите на омбудсмана на ДНР Дария Морозова, цитирани от агенция „Интерфакс“, „зелен коридор“ ще има и за Углегорск.

Местните жители сами могат да изберат къде искат да отидат: в Артьомовск, контролиран от украинските военни, или в Донецк и Макеевка – територия на сепаратистите, заявяват представители на сепаратистите.

http://www.dw.de/