Украински звезди облякоха народни носии за благотворителен календар

Известни украински телевизионни водещи, актриси, певици и други звезди участваха в създаването на един много красив календар, посветен на украинските народни носии. Парите от продажбата му ще бъдат предадени за нуждите на воюващите в Донбас.

 

календар_носии

На снимките са представени традиционни женски народни носии от различни области на Украйна. Фотосесията е подготвяна два месеца, като на снимачната площадка в студиото на фотографа Дмитро Перетрутов са събрани над 30 носии от 10 региона, както и много традиционни украински женски накити.

Повечето снимки са римейк на ретро-фотографии от ХІХ и началото на ХХ век.

 

носии1

Носии на омъжени жени от Полтавския регион, края на ХІХ – началото на ХХ век.  Накити ― корали с вградени сребърни елементи, пендари, гердан от венецианско стъкло, което е струвало скъпо и е било знак за принадлежност към заможно семейство.  На снимката: Олена Шоптенко (известна украинска танцьорка, световна шампионка по латиноамерикански танци) и Каша Салцова (певица).

 

носии2

Празнични момински носии, обличани на най-големи празници или за църква. Характерни за региона Покуття (Ивано-Франкивска област), ХIX век. Накити — пендари, перли, венецианско стъкло. На снимката: известните певици Альона Виницка и Наталия Дзенкив (Lama).

 

носии3

Носии на омъжени жени от региона Старе Полисся (Волинска област), ХIX век. Носиите в този регион не са се променяли в продължение на векове. Ната Жижченко (певица, композитор) и Василиса Фролова (телевизионна водеща).

 

носии4

Сватбена носия от Покуття (Ивано-Франкивска област), началото на ХХ век. Украшение за глава ― венец, в който задължително се е вплитала зеленика — символ на щастието на невестата. Накити — корали. На коленете — елече, украсено с кожа и валяна вълна. Олена Кравец (актриса).

 

носии5

Женска носия от Слобожаншчина, Източна Украйна. Началото на ХХ век. Накити ― корали, гердан от венецианско стъкло, лента с пендар. Ирина Данилевска (дизайнер, ръководител на проекта Ukrainian Fashion Week).

 

носии6

Празнична женска носия от Одеския регион, началото на ХХ век. Украшение за глава — «венец с бонбони». «Бонбоните» са изработвани от памук и гофрирана хартия. Хартиените цветя на венеца са украсени със стъклени мъниста. Лилия Ребрик (актриса, телевизионна водеща).

 

носии7

Женска носия от Галичина (Лвовска област). Риза с бродирана яка, връхна дреха от вълна. Украшение за глава — венец от разноцветни хартиени цветя, покрити с восък. Маша Ефросинина (телевизионна водеща).

 

носии8

Носия от началото на ХХ век, стилът е характерен за района Захидне Подилля (Тернопилска област). Украшение за глава — венец от мирта и зеленика. Накити — седеф, перли, венецианско стъкло. Олга Навроцка (дизайнер).

 

носии9

Сватбена женска носия от Покуття (Ивано-Франкивска област), края на ХIX век. Червеният цвят е символ на богатство – само заможни хора са могли да си позволят скъпата червена боя за тъкани. Олга Фреймут (телевизионна водеща).

 

носии10

Сватбена носия от Полтавския регион. Част от носията е везана кърпа с «дървото на живота». Накити — корали с вградени сребърни елементи, гердан от венецианско стъкло, лента с пендар. Янина Соколова (телевизионна водеща).

 

носии11

Сватбена носия от Буковина (Чернивецка област), края на ХIX век. Украшение за глава — изкуствени цветя, коило. Накити — корали и нашити на лента сребърни монети, броят на които показва богатството на булката. Юлия Санина (певица).

 

носии12

Женска носия от района Захидне Подилля (Тернопилска област), началото на XХ век. Ризата е украсени с мъниста и избродирани орли, които пазят жената от зли сили. Накити ― корали, лента със сребърни пендари, бродирана с мъниста. Украшението за глава ― ленти, бродирани с мъниста. Санта Димопулос (певица).

inspired.com.ua

 


Посолство на Украйна с открито писмо до Българска национална телевизия във връзка с репортажа за ескалацията на събитията в Донбас
Публикуваме текста на откритото писмо до Генералния директор на Българската национална телевизия г-жа Вяра АНКОВА във връзка с репорт...
21-годишна украинка елиминира шампионката Серина Уилямс
Американската тенисистка сензационно претърпя поражение от Елина Свитолина с 4-6, 3-6 и от отпадна от олимпийския турнир по тенис в 1/8 ф...
Руска следа в подготвяните за "Евро 2016" атентати.
След появилите се вчера, 5 юни, във френски медии съобщения за заловения при опит да пренесе през границата на Украйна оръжие и боеприпас...
Надежда Савченко излетя за Украйна
Пленената от руските власти украинска гражданка Надежда Савченкко излетя от Ростов-на-Дон за Украйна на борда на президентския самолет...
До часове Надежда Савченко може да е освободена
Самолетът на президента на Украйна Порошенко в момента е на път за руския Ростов-на-Дон, където е доставена и пленената украинка Надеж...
Какво ни разказва песента на Джамала „1944“
Музикалният конкурс „Евровизия-2016“ бе спечелен от представителката на Украйна – Джамала, която е украинка с кримскотатарски произх...