Дмитрий Тимчук: Руснаците няма да успеят да превземат Мариупол

Дмитрий Тимчук, ръководител на Центъра за военно-политически изследвания
Дмитрий Тимчук, ръководител на Центъра за военно-политически изследвания

 

Координаторът на организацията „Информационна съпротива“ и народен депутат Дмитрий Тимчук нарече настъплението към Мариупол „съмнително мероприятие“ от военна гледна точка. Той направи своя коментар пред Gazeta.ua.

„Руснаците няма да успеят да превземат Мариупол с фронтални атаки. Те пробваха вече много пъти. Но градът е укрепен много добре. Сега там създават допълнителна отбранителна линия. Съществуват три отбранителни линии, за които министерският съвет отпусна 850 милиона гривни (за строителството на инженерни съоръжения – Gazeta.ua).

Да допуснем, че някои подразделения се придвижат от север или от запад към Мариупол и се стигне до блокада на града. Теоретично това е възможно. Но трябва да е ясно, че блокада още не означава наличие на някакъв плацдарм, на който да бъдат разположени личен състав и военна техника.

За тази цел те трябва да държат един район от около 50 км около Мариупол, за да блокират пътищата към града и същевременно да се намират непрекъснато под огъня на украинската артилерия. А ние ще използваме артилерия, ако те започнат широкомащабни настъпателни действия. Това заяви и президентът. Те не разполагат с такива сили в момента“ – каза Тимчук.

Според него настъплението към Мариупол е една авантюра: „От военна гледна точка това е съмнително мероприятие, авантюра. Ако започнат да настъпват, то ще е по целия фронт. Казано най-общо – от Донецк до Мариупол. Или на север – от Горловка до Станица Луганская и Счастие“.

Тимчук допълни, че в момента екстремистите се опитват да изтласкат украинската армия: „Това са няколко района по фронтовата линия – Широкино, Авдеевка, Пески, Станица Луганская. Опитват се да създадат такава конфигурация на разграничителната линия, която да им е удобна за по-нататъшно настъпление. Създават всички условия това настъпление да бъде за тях максимално ефективно.“

Напомняме, че според военни експерти Русия вероятно се готви за настъпление, като цял месец струпва войски.

Екстремистите качиха в интернет  снимки на военна техника край Луганск. На снимките ясно се вижда, че всичко е в състояние на пълна бойна готовност. Журналистът Юрий Бутусов отбелязва, че руско-терористичните войски продължават подготовката си за настъпление. В същото време Андрей Иларионов, бивш съветник на руския президент, смята, че Владимир Путин е отложил настъплението към Мариупол за септември.

1_226
Изграждане на системата за отбрана около Мариупол от местни и командировани от Одеска и Волинска област строителни фирми  / Снимка: Новий регион

 

2_153
Строителство на опорен пункт в системата на отбрана на Мариупол / Снимка: Новий регион

 

4_61
След приключване на работата около Мариупол, укрепителните и инженерни съоръжения ще бъдат предадени на командирите на подразделения на силите на АТО / Снимка: Новий регион

 

Военна хроника – 18.03.2015 г.

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент

7.30 часа, 18.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

През последното денонощие са регистрирани многократни опити на формированията на руско-терористичните войски в Донбас да създадат поводи за провокативен срив на т.н. „режим на примирие“. Провокациите се осъществяваха чрез обстрелване на позициите на украинската армия и провеждане на редица активни действия с настъпателен характер. По-специално, в района на Майорский бе предприет опит да бъдат изтласкани украинските подразделения от предните им позиции. Активни обстрели от страна на терористите са регистрирани и в района на Широкино, Пески, Авдеевка.

18-03_eng

Командването на руско-терористичните войски продължава да използва „примирието“ за увеличаване на бойния потенциал, както и за структуриране на всички военни формирования на „ЛНР“ и „ДНР“, създаване на единнo команднo управление, обучение на личния състав, подобряване на системата за сигурност на доставките (включително и на военните).

Русия силно активизира процеса на прехвърляне и натрупване в „ЛНР“ и „ДНР“ на материално-технически ресурси, необходими за по- нататъшни военни действия в окупираните райони на Украйна – фактически се създава ресурсна база за по-нататъшна ескалация на конфликта.

С цел създаване и укрепване на ударните тактически групи командването на руско-терористичните войски продължава прегрупирането и разсредоточаването на подразделенията си в определени райони. През последното денонощие е регистрирано прехвърляне на ротна тактическа група (7 танка, 11 ББМ) при поддръжката на 2 минохвъргачни батареи (осем 120-мм минохвъргачки) в района на Станица Луганская.

Освен това, група от екстремисти с численост до усилен взвод пресече река Сиверский Донец и зае позиции на територията, контролирана от украинската армия. По-рано в този район противникът многократно откриваше провокационен огън от стрелково оръжие.

Също така, бронирана група на терористите (4 танка, 3 БТР), чието прехвърляне по посока на Веселая гора беше регистрирано по-рано от ИС, зае позиции в дълбочина на бойните позиции на екстремистите.

Продължава прехвърлянето на подкрепления за формированията на терористите на Первомайско-Лисичанското направление. Към позициите на екстремистите в района на Стаханов през Алчевск през последното денонощие се отправиха най-малко 24 транспортни единици (най-вече закрити военни камиони и няколко автобуса с личен състав). От ремонтните пунктове в Перевалск и Алчевск към предните позиции на екстремистите в посока Луганское след възстановяване на боеспособността им са прехвърлени 2 танка, 4 ББМ, 1 БТР-80 и 3 БМП-2.

Продължава усилването на Горловско-Енакиевската група на руско-терористичните войски. Към мястото на дислокация на подразделенията на дадената група през последното денонощие се отправиха около 15 транспортни единици и 15 единици военна техника (в това число 6 танка и 4 ЗРК тип «Стрела-10М»).

Съсредоточената в самата Горловка тактическа група на терористите продължава натрупването на материално-технически ресурси (през последните 3 дни на нейно разположение от Русия бяха прехвърлени през Дебалцево и Макиивка няколкостотин тона дизелово гориво).

На Донецкото направление продължава прегрупирането на формированията на противника, концентрирани в района срещу Авдеевка, Опитное, Пески, Красногоровка. Тактическите групи на терористите се усилват с бронирана техника и огневи средства (пехотните групи се усилват с танкови взводове – 3-4 танка, които действат като групи за директна огнева поддръжка).

Налице е появата в първия ешелон на значителен брой мобилни зенитни системи ЗУ-23-2 и минохвъргачки, монтирани върху превозни средства. По този начин на това направление противникът  създава серия от мобилни огневи групи на „предната линия“ за огнева поддръжка на тактическите си групи.

Южно от Донецк терористите усилват изнесените напред тактически групи (район Степное – Докучаевск – Гранитное) с разгръщане на тактически резерви в районите на Телманово и Старобешево. Зад разгърнатата по-рано в дадения район батальонна тактическа група (БТГ) постепенно се разгръща и още една БТГ на руско-терористичните войски.

На приморското направление съсредоточената северно на Новоазовск ударна тактическа група на руско-терористичните войски отдели част от силите и средствата си за бойни действия в района Павлопол – Широкино. На първа линия действат 8 танка и 13 ББМ.

В Макиивка е регистриран конфликт между местната „комендатура“ и едно от подразделенията на „ДНР“, което е използвало бронирана техника.

***

Социално-икономическата ситуация в окупираните райони остава сложна и със стабилна тенденция към влошаване.

Във фирмите, действащи на контролирана от „ЛНР“ територия, се появиха така наречените „пълномощни лица на републиката“ (фактически – финансови „надзиратели“). Главното им задължение е да контролират движението на финансовите средства в компаниите и задължителното плащане на „данъците и таксите на републиката“.

По инициатива на ръководството на „ДНР“ екстремистите обявиха, че ще реализират собствена „продоволствена програма“. Същевременно на територията, контролирана от „ДНР“, фактически е унищожена изцяло земеделската инфраструктура, липсват изправна селскостопанска техника и семена за сеитба.

В „ЛНР“ официално обявиха „временно спиране на плащането на пенсиите и социалните помощи“. Едновременно с това, налице е рязък скок на цените на хранителните продукти във все още работещите магазини в контролираните от „ЛНР“ райони. Цените на някои продукти са скочили със 70-80 %, а други продукти са изчезнали напълно от рафтовете на магазините.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 

Публикувани са преговорите на украинските и руските диспечери след катастрофата на Boeing 777

Както се вижда от преговорите, диспечерът от Днепропетровск губи връзка с лайнера.

 

boeing-22-638В публикувания от холандските експерти доклад за причините на катастрофата на Boeing 777 в Донецка област, за пръв път е показано декодирането на преговорите на украинските и руските диспечери, веднага след катастрофата. В момента на катастрофата лайнерът е бил „воден“ от специалист от Днепропетровск. Както показва декодирането на разговорите, той безуспешно се е опитвал да установи връзка с екипажа на Boeing. След това украинският диспечер е разговарял с руския си колега от Ростов.

13:19:49. Днепропетровск: Малайзийски едно седем, във връзка с трафика насочете се към точка Romeo November Delta (RND)

13:19:56. Днепропетровск: Romeo November Delta, Малайзийски едно седем

13:20:00. Днепропетровск: Малайзийски едно седем, след точка Romeo November Delta очакваното направление е TIKNA

13:21:10. Днепропетровск: Малайзийски едно седем, чувате ли ме? Малайзийски едно седем, Днепропетровска кула

13:21:36. Днепропетровск: Малайзийски едно седем, Днепропетровска кула

13:22:02. Днепропетровск: Малайзийски едно седем, Днепропетровска кула.

След това украинският диспечер установява връзка с руския си колега от Ростов

13:22:05. Ростов: Слушам Ви, това е Ростов Днепропетровск: Ростов, виждате ли малайзийския [лайнер]… с отговор?

Ростов: Не, изглежда, че целта е започнала да се разпада

Днепропетровск: Той не отговаря на обажданията ни също

Ростов: И не отговаря на повикванията, така ли?

Днепропетровск: Да. И ние засега не го виждаме. Ние ги разгърнахме , те потвърдиха и…

Ростов: И това е всичко, така ли?

Днепропетровск: И той изчезна Ростов: Изчакайте, аз ще попитам

Днепропетровск: Нищо ли не се вижда на радара? Ростов: да, да, да, нищо. Ние не виждаме нищо

Днепропетровск: Добре, сега им звъним.

 

Текстът е преведен от английски. Възможни са неточности в текста. Четете оригиналният текст на доклада относно катастрофата на Boeing:

http://www.slideshare.net/tsnua/boeing-38861147

Кремъл довежда Донбас до хуманитарна катастрофа – Арсений Яценюк

Арсений Яценюк
Снимка: ukrinform.ua

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк каза, че отговорността за хуманитарната катастрофа, която в скоро време може да се случи в Донбас, е изцяло на Кремъл.

По думите на премиера, именно Русия контролира доставките на оръжие в Донецка и Луганска области на Украйна, както и социаланите плащания в този регион.

„Сега въпросът за доставка на храна, както и осъществяване на социалните плащания, е изключително в ръцете на Кремъл. Кремъл носи цялата отговорност за хуманираната катастрофа, която се наближава на териториите на Донецка и Луганска области“, – каза Яценюк.

Той отбеляза това, че украинската власт не може да изпраща хуманитарна помощ за жителите на източна Украйна, тъй като тя се разграбва и се блокира от проруски наемници.

„Веднага след ката хуманитарната помощ, организирана от украинското правителство, стига до първия блок-пост, който се контролира от терористите, тя или не се пропуска, или проста се разграбва“, – добави премиерът.

Източник: TSN.UA

Прабългарските страници в историята на Крим

В Крим се проведе трета поред Международна научно-практическа конференция „Прабългарски страници в историята на Крим“

Кримска републиканска универсална научна библиотека "И.Я.Франко"На 20 септември в Универсалната научна библиотека „И.Я.Франко“ в Симферопол се проведе научно-практическа конференция на тема „Прабългарските страници в историята на Крим“, посветена на 106-тата годишнина на Независимостта на България.

Организатори на конференцията са Кримската републиканска общност на българите „Паисий Хилендарски“ под ръководството на Иван Абажер и Обществената организация „Кримска републиканска асоциация на татарите от Поволжието – Идел“ с Председател Илмир Темиргалиев.

Организационна и информационна подкрепа за провеждане на конференцията оказаха кримското Представителство на Република Татарстан и Агенцията за информация и бизнес комуникации.

Към участниците в конференцията се обърнаха с приветствени слова:

– Руслан Шаяхметов – заместник на постоянния представител на Република Татарстан в Република Крим, който поздрави всички присъстващи с Деня на Независимостта на България и пожела успешна работа на конференцията.

– Иван Абажер – Председател на Републиканската общност на българите в Крим „Паисий Хилендарски“, който в словото си заяви следното: „Днешната конференция, посветена на Деня на Независимостта на България е трета поред. Със задоволство искам да отбележа, че предишните конференции не преминаха незабелязано, тъй като в организацията им участват вече две обществени организации. Провеждането на такива конференции в бъдеще ще бъде част от работата на Българската национално-културна автономия в Крим. В резултат на тези 3 конференции, планираме създаването, отпечатването и представянето на каталог-албум, чиято цел е популяризиране на историческия произход на народа ни. Пожелавам ви успешна и плодотворна работа.

– Полина Станева – историк, член на Републиканската общност на българите в Крим „Паисий Хилендарски“ даде кратка анотация на конференцията: „Последното десетилетие учените си задават въпроси: „Защо българите – такова не голямо племе от ранното средновековие, са изминали такъв, изпълнен с перипетии на съдбата, път? Не са се асимилирали, създали са през вековете свои държави, през 11-12 век са преживели 200-годишно византийско робство, преживели са и османско иго, продължило 500 години, успели са да съхранят своята идентичност, своята култура, своя език. Къде са корените на този български народ, къде е неговия „извор“? Всяка държава се стреми да намери корените на своя народ – защо тъкмо тук сме се установили и как тази държава в днешния ден е независима и от значение за света?

Председателят на Съвета на обществената организация „Българска национално-културна автономия“ Хамзя Ямбаев, гост на конференцията, покани всички присъстващи на предстоящата „Българиада-2015“, която за първи път ще се проведе в Русия, в гр. Уляновск. На музея по история към Републиканската общност на българите „Паисий Хилендарски“ той предаде книги, издадени от Фонда „Българско възраждане“, сред които и „Обичаи и право във Волжска България“. Също така отбеляза, че през юни 2014 г. Българският държавен историко-архитектурен музей-резерват е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Конференцията беше открита от Вадим Майко, доктор на историческите науки, заместник директор по научната работа в Кримския филиал на Института по археология. Той изложи някои археологически въпроси на изучаването на прабългарската култура на Таврия като например:
– етнически – селско и градско население, тюрки или гърци;
– терминологически – салтово-маяцка, протобългарска, прабългарска или провинциално-византийска;
– териториален – различия на материалната култура на прабългарите от различните региони на Таврия;
– хронологически – откриване на закритите комплекси, увеличение на хроноиндикаторите, ревизия на съществуващите;
– източниковедчески – теснота на източниковедческата база, необходимост от увеличение на обема на изследванията;
– исторически – невъзможност за използване на българските археологически комплекси, за да се реконструира политическата им история;
Вадим Майко също така освети политическата ситуация в средновековен Крим и разясни понятията протобългари, хазари, Византия.

За това как византийската цивилизация и Хазарския каганат са повлияли на Крим, как се развивала етнополитическата ситуация на полуострова, разказа Юрий Могаричев – доктор на историческите науки, водещ научен сътрудник в Кримския филиал на Института по археология.

Занимавайки се с изследователска дейност в областта на кримскотатарските държава и право, Енвер Умеров, директор на юридическата кантора „Омер – Бекташ“ се сблъсква с оскъдността на изследванията и научните разработки по въпросите за възникването, създаването и развитието на държавността при такива народи като оногурите, отугурите, котургурите и българите, определили до голяма степен съдбата на кримскотатарския народ.
Страниците от историята за Великата българска цивилизация говорят за българите като високодуховна, културна нация. Предаваните от поколение на поколение сведения за българите гласят: „Много трудолюбиви, много скромни, много независими, уважаващи себе си и другите, но непреклонни.“

В своя онлайн доклад „За историята на българския народ“ Шаукат Богданов – известен българист, председател на Съвета на Уляновската просветителска обществена организация „Българско възраждане“, заместник-председател на Българската национално-културна автономия, академик в Международната Академия по българознание, иновации и култура (МАБИК), заслужил деятел на Организацията на обединените българи (гр. София), отбеляза, че „Националното си самосъзнание и единство съхранява само този народ, който добре познава истинската и многовековна история на своите деди, както и дълбоките корени на зараждането и развитието си в състава на световните цивилизации.

Камил Зиннуров – Председател на обществено-просветителската организация „Словото на България“ (гр. Санкт Петербург), член на Съвета при Конгреса на мюсюлманската интелигенция на Русия, икономист, виден български поет и бард на съвременността прочете пред аудиторията свои стихове, посветени на българите и изпълни песен в съпровод на китара.

Мероприятието завърши с „Моя страна, моя България“ (песен на столетието и неофициален химн на България), изпълнен от Петр Петков и Мария Семенчи.

Източник: http://zinnur.ru/