Туск: Путин е добър ученик на Шмит, политиката му е много по-проста от нашите сложни преговори

Владимир Путин / снимка: Reuters

Снимка: Reuters

 

Европейският Съюз трябва да запази въведените срещу Русия санкции поне докато Украйна не си възстанови напълно контрола върху границата.

Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в интервю за редица издания, включително полското Gazeta Wyborcza.

Санкциите „не трябва да се отменят, докато Киев не възстанови контрола върху границата. Минските споразумения предвиждат график (изпълнение) поне до края на тази година. Ако към края на годината Украйна контролира границата, ще стане ясно, че изпълнението и на другите точки от споразуменията се движи в правилна посока“, каза Туск.

По думите му постигнатите през февруари в Минск договорености могат да бъдат изпълнени само в случай на запазване на натиска върху Русия.

„Когато чувам, че трябва да вярваме в добрата воля на президента Путин или сепаратистите, знам, че става въпрос или за наивност, или за лицемерие.

Политиката на Путин е много по-проста от нашите сложни преговори. Той е добър ученик на Карл Шмит* и се ръководи от неговата логика: първо - трябва да имаш врагове, второ – да бъдеш по-силен от тях, трето – да си в конфликт с тях и да ги унищожиш“, каза Туск.

*Карл Шмит – немски юрист, философ и политически теоретик на ХХ век, автор на трудове за политическата власт и политическото насилие. Известен е като „коронования юрист на Третия райх“.

УНИАН

 


Руска следа в подготвяните за "Евро 2016" атентати.
След появилите се вчера, 5 юни, във френски медии съобщения за заловения при опит да пренесе през границата на Украйна оръжие и боеприпас...
Надежда Савченко излетя за Украйна
Пленената от руските власти украинска гражданка Надежда Савченкко излетя от Ростов-на-Дон за Украйна на борда на президентския самолет...
До часове Надежда Савченко може да е освободена
Самолетът на президента на Украйна Порошенко в момента е на път за руския Ростов-на-Дон, където е доставена и пленената украинка Надеж...
Какво ни разказва песента на Джамала „1944“
Музикалният конкурс „Евровизия-2016“ бе спечелен от представителката на Украйна – Джамала, която е украинка с кримскотатарски произх...
Украйна обстрелвана над 300 пъти от територията на Руската федерация - "ARD"
Екипът на международната група Bellingcat е установила по безспорен начин, че украинската армия е била нееднократно обстрелвана с установки ...
Украинска фирма-млекопроизводител с първата си доставка в България
Групата компании „Млечен Алианс“ е доставила на своите български партньори млечна продукция – предава Інтерфакс-Україна.