Новорусия отпразнува първия си „юбилей“

Новорусия
Снимка: segodnya.ua

Почитателите на Новорусия в Донецк отпразнуваха първия си „юбилей“ – 6 месеца от обявяването на ДНР.

Пред сцената до паметника на Ленин се събраха около 300 души със символиката на сепаратистите.

В концертната програма участва с песен един от лидерите на ДНР Губарев. Голям интерес предизвика и танцът, в който изпълнителите, облечени в черно, изпъваха ръце за фашистки поздрав „зиг хайл“ и символично разчленяваха Украйна.

https://www.youtube.com/watch?v=XQUzTtQgV0Y

Най-големият в света интернет магазин спира работата си в Крим

AmazonНай-големият в света американски интернет магазин Amazon предупреди жителите на Крим за необходимостта да изтрият акаунтите си до 13 февруари във връзка с въведените от САЩ санкции.

Както се съобщава в писмото на компанията до потребителите, в противен случай акаунтите им ще бъдат принудително премахнати.

„Вашият AWS акаунт има регистриран адрес за фактуриране в региона на Крим. Поради икономическите санкции, обявени наскоро от правителството на Съединените щати, които забраняват експорта на стоки и предоставянето на услуги в АР Крим, трябва да премахнете всички ресурси от AWS и да закриете сметката си в AWS до 12.00 ч. по тихоокеанско време на 13 февруари 2015 г.“,  се казва в писмото, изпратено до потребителите с кримска регистрация.

Amazon предупреждава, че в съответствие с потребителското споразумение и с цел спазване на санкционния режим в посоченото време всички данни от акаунтите на жителите на Крим ще бъдат изтрити. При това американската компания моли потребителите предварително да се погрижат за изплащане на сумите, както и моли получателите на писмото да обновят своята контактна информация, ако вече не живят в Крим.

Amazon

Източник: Криминформ

Яценюк: Украйна трябва да си възвърне контрола над границата

Министър-председателят на Украйна счита, че чак след възстановяването на контрола над границата и извеждането на войските на РФ, са възможни мирните преговори за Донбас с участието на ЕС и САЩ

Премиер-министърът на Украйна
Снимка на Liga.net

Едно от основните условия за провеждането на мирни преговори трябва да бъде възвръщането на контрола над държавната граница. Това заяви украинският премиер Арсений Яценюк пред журналисти на летище „Бориспил“ след края на работната му визита в САЩ, съобщава пресслужбата на Министерския съвет на Украйна.

„Освен извеждането на войските и артилерията от територията на Украйна, ключов аргумент е възстановяването на пълния контрол над украинската държавна граница. Ако няма възстановяване на контрола, то това е нарушение на един от базовите принципи, заложени в протокола, който беше подписан в Минск“ – подчерта премиерът.

„Протоколът не трябва да се разглежда като отделни точки, които се харесват на руснаците и такива, които не им харесват. Това не е меню. Необходимо е да се изпълнява всичко“ – каза той.

След изпълнението на тези договорености, по думите на Арсений Яценюк, има вероятност, че действително ще започнат мирни преговори. „В такива преговори трябва да участват Европейският съюз и Съединените американски щати. Преди време те са подписвали Меморандума от Будапеща и на нас са ни нужни реални, а не на хартия гаранции за нашата териториална цялостност и независимост“ – отбеляза премиерът.

Ще припомним, че точка 4 от Минския протокол за прекратяването на огъня предвижда мониторинг и верификация на украинско-руската граница от страна на ОССЕ със създаване на зона за сигурност в пограничните райони на Украйна и РФ.

Надежда Савченко иска независим международен лекарски консилиум

Savchenko4Надежда Савченко е изпратила днес обръщение до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа с молба да й бъде оказано съдействие за провеждането на медицински преглед от независим международен лекарски консилиум, тъй като няма доверие на руските лекари.

Това съобщи адвокатът на пленената украинска военнослужеща Николай Полозов на страницата си в Twitter, цитиран от украинското издание „Апостроф“.

„Савченко няма доверие на медицинските лица от ФСИН (Федералната служба за изпълнение на наказанията – б. ред.) и немските „специалисти по гладуването“. Здравословното й състояние се влошава, остава все по-малко време. Савченко моли за изследване на нейното състояние от международен независим консилиум с участието на лекари от различни специалности, включително кардиолог“, пише адвокат Полозов.

Той също така отбелязва, че по думите на Савченко никой не е изследвал здравословното й състояние. 

„Надежда ми разказа за визитата на немските медици. Оказва се, че те са се представили като „специалисти по гладуването“, направили са й ултразвук и това е. Заключението на немските медици не го е виждал никой. Защитата на Надежда и самата тя се обърнахме към ФСИН с искане да ни бъде предоставена медицинската документация“, съобщава Полозов.

Савченко
Днешното обръщение до ПАСЕ на Надежда Савченко, която гладува вече повече от 60 дни / Снимка: Николай Полозов

Адвокат Николай Полозов съобщава също, че Савченко се е отказала от инжектирането на глюкоза.

В Украйна отмениха ДДС за украинските книгоиздатели

knizhkiВъв вторник, 3 март, президентът на Украйна Петро Порошенко подписа Закон за изменение и допълнение на Данъчния кодекс на Украйна (относно подготовката, изготвянето и разпространението на издаваните в Украйна книги и периодични издания на печатните средства за масова информация), съобщава пресслужбата на Върховната рада.

Съгласно подписания от президента закон, от ДДС се освобождават операциите, свързани с абонамента и доставката на периодичните издания на украинските печатни средства за масова информация (освен изданията с еротичен характер).

Също така няма да се облагат с данък подготовката (литературно, научно и техническо редактиране, коректиране, дизайн и страниране), kazkaизготвянето (печатане върху хартия или записване на електронен носител) и разпространението на издаваните в Украйна книги, включително електронни (освен изданията с еротичен характер), както и ученически тетрадки, учебници и учебни пособия, речници от и на украински.

NV.UA