Мариупол след терористичния акт

Трагедията в Мариупол – новини от последното денонощие

Днес в 11:00 ч. се състоя заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна под председателството на Президента Петро Порошенко, на което присъстваха председателят на Върховната рада, премиерът и министрите, оглавяващи ключови министерства.

Още вчера за това съобщи пресслужбата на президенската администрация. Днес на заседанието Президентът заяви, че в дневния ред е включен и въпросът за прилагане от страна на Украйна на международните санкции срещу Русия и тяхното засилване.

В изказването си Порошенко засегна и въпроса за урегулирането на ситуацията в Донбас: „Украйна се придържа строго към Минското споразумение. В момента няма друга алтернатива на минския формат за урегулиране на ситуацията в Донбас.“

По думите му, Украйна няма да допусне срив в изпълнението на минските договорености и остава привърженик на мирното разрешаване на проблема.

„Само твърдо базирайки се на минските договорености, в т.ч. определянето на линията на фронта, а не така, както беше написано в писмото на президента на РФ – по състоянието към дадения момент.“ И допълни:

„Няма да допуснем нарушаване на минските договорености. Всичко трябва да се базира изключително и само на тях. И сега, ние сме длъжни да обезпечим тяхното неотклонно и пълномащабно изпълнение, в т.ч. чрез преговрния механизъм на тристранната контактна група. Безпокои ни и изявлението на терористите за едностранен отказ от минските договорености, които са признати от целия свят и включват позиции, касаещи изпълнението на мирния план и деескалацията на конфликта, закриването на границите, освобождаването на незаконно задържаните лица, отвеждането на тежката артилерия и прекратяването на огъня.“

Припомняме, че вчера, 24 януари, около 9:25 ч. сутринта руско-терористичните формирования обстреляха мариуполския жилищен район „Източен“. В резултат на обстрела от установки РСЗО „Град“ загинаха 30 мирни жители на Мариупол, в т.ч. две деца, а ранените са повече от 90, в т.ч. 9 деца. Прокуратурата квалифицира това като терористичен акт.

„Досъдебното разследване по наказателно производство по чл.258, ал.3 (терористичен акт) от НК на Украйна се контролира от прокуратурата на Донецка област. До сега е установено, че нанесеният от членовете на терористичната организация „ДНР“ удар е дошъл от Новоазовското направление – т.е. от територия, която не е под контрола на украинските власти. Ударът е нанесен по жилищен квартал на Мариупол, в който няма разположени украински военни сили и това е много добре известно на екстремистите“, се казва в съобщение на пресслужбата на прокуратурата.

Министерството на отбраната заяви, че силите на АТО са унищожили четири от шестте установки „Град“, водили обстрела.
На местопроизшествието работят наблюдатели на ОССЕ.

В информацията, изнесена по този повод на сайта на ОССЕ се казва:
„… направен е анализ на кратерите и първоначалната оценка показа, че ударите са били причинени от ракети „Град“ и „Ураган“. Според анализа, ракетите „Град“ са изстреляни от североизток, в района на Октябрское (19 км северизточно от улица „Олимпийска“), а ракетите „Ураган“ – от източна посока, в района на Зайченко (на 15 км източно от улица „Олимпийска“), територии, контролирани от „Донецка народна република“(„ДНР“)“

Във връзка с терористичния акт още вчера премиер-министърът на Украйна Арсений Яценюк призова за свикване на спешно заседание на Съвета за сигурност към ООН.

Четиридесет от пострадалите са в тежко състояние. Това съобщи в ефира на телевизионния канал „112 Украйна“  секретарят на мариуполския градски съвет Андрей Федай. „През нощта сред ранените няма починали. Загиналите са 30 – от тях 2 деца, още 93 са ранени. От тях 40 са в тежко състояние.“ – съобщи Федай, добавяйки, че 12 от посочените 40 ранени са в критично състояние. По думите му в градските болници няма липса на медикаменти и донорска кръв за пострадалите. Въпросът за транспортирането на тежко ранените засега не се разглежда, тъй като състоянието им не позволява това.

Днес в Украйна е обявен ден на траур и паметта на загиналите беше почетена с минута мълчание точно в 12:00 ч. по обяд.
„В знак на траур, на сградите и съоръженията на органите на държавната власт, местното самоуправление, държавните предприятия, учреждения и организации на територията на Украйна националния флаг ще бъде наполовина спуснат“, се казва в подписания от Президента Порошенко указ № 30/2015