Топ факти за лъжите за Украйна – част 2

Част 1

Американският уеб сайт Examiner.com е публикувал топ факти за лъжите на руските медии за Украйна.

21

Според лъжливите съобщения на руските медии на тази снимка на бежанци от Косово са украински бежанци, които се спасяват с бягство в Русия. В своите изказвания пред медиите руските чиновници дават твърде големи цифри за броя на бежанците от Украйна.refugees22

На снимката вляво се твърди, че това е войник от Националната гвардия на Украйна, който изяжда трупа на убит в боя противник. Всъщност тази снимка е била взета от сайт, който демонстрира специални ефекти и грим за военни филми.

  action_films23

Украинските военни бяха несправедливо обвинени, че са използвали фосфорни бомби против мирното население.  Видеото, показано от телевизионната и радио компания «Звезда», както и от много други медии като доказателство за споменатото престъпление, всъщност е било заснето от CNN през 2004 година в Ирак, в град Ел Фалуджа.

От подслушан телефонен разговор става известно, че донецките сепаратисти са молили своите руски съмишленици да им предоставят някакви остатъци от фосфорни бомби, за да могат по-добре да представят тази измислица пред медиите.

phosphobombs24

Една от жертвите на одеската трагедия неправдиво е представена от руските медии като бременна жена, задушена с шнур. Всъщност тази жена е на 59, казва се Анна Вареникина и е починала от изгаряния и отравяне с въглероден оксид.

Odesa_fire25

Видеото с руски танк, за който се твърди, че е уцелен от украинската Национална гвардия, всъщност е видео, заснето през 2012 година, а танкът е танк на сирийската армия, унищожен от въстаниците.

Siriya_tank26

Това чудовищно изкривяване на информацията е дошло направо от Кремъл и се разлетя като вълна от лъжливи заявления по главните руски медии. Министерството на външните работи обвини Украйна, че строи концентрационни лагери за несъгласните етнически руснаци. Всъщност в Украйна просто продължава проект, който е бил започнат през 2009 година за строителство на неголеми пунктове за временно пребиваване на нелегални имигранти, за не повече от 100 човека в един такъв център. Тези пунктове по нищо не се различават от подобни центрове за временно пребиваване, каквито има по цяла Европа. Украинските власти официално изказаха своето недоволство във връзка с това колко болезнено и извратено трябва да бъде едно въображение, за да изкриви дотолкова информацията.

MZS27

Руските медии, включително и телевизионният канал НТВ, съобщиха, че украинските военни са атакували погребална процесия на сепаратистите. Всъщност сепаратистите не са били атакувани от украинската армия, а просто самите те са започнали да стрелят във въздуха. Това става ясно от  видеозаписа на погребението.

funeral28

Руските медии, като се позовават на малко известни блогове на привърженици на теорията за заговора, заявяват, че САЩ са се отказали да приемат телата на 13 шпиони на ЦРУ, за които се твърди, че са загинали в Украйна, когато двата военни вертолета, в които уж са се намирали, са били свалени от терористите. Всъщност тогава са загинали двама украински военни, във вертолетите не е имало никакви чуждестранни агенти и съответно не е имало никакви техни трупове.

helocopters_CIA29

В ефира на телевизионния канал НТВ бившият „професор по руски език“ е заявил, че него уж са го уволнили за това, че е отказал да чете лекциите си на студентите на украински език. Всъщност това е професор по чуждестранна литература, който е напуснал по собствено желание  на 1 ноември 2013 година.

professor

30

Първи канал и други от най-големите руски медии са разпространили невярна информация за това, че украинската власт е заповядала да бъдат премахнати дърветата от Майдана, като по този начин се мъчи да унищожи доказателствата, които могат да покажат направлението на изстрелите на снайперите по тълпата протестиращи. Блогер-кивлянин е направил собствено разследване и с помощта на снимки и видео опровергава тези лъжливи заявления.

Maidan_trees

 31

Руските информационни ресурси на организации (включително и показаната на скриншота под название «Штаб русской армии»), които се занимават с набиране и въоръжаване на «доброволци» от Русия, за да ги привлече за терористични актове на територията на Украйна под прикритието на «война с фашизма», публикуват специални изменения на снимката на украински танк, на който уж е нарисувана свастика.

В оригинала на фотографията, направен от информационната агенция Ройтерс, няма никаква свастика.

svastika

32

Телевизионният канал «Россия 24» е измислил цяла новина за заявление, което уж е било направено от украинските власти. Твърди се, че в това заявление журналистите са били заплашвани и им било обещавано, че ще бъдат изпращани в затвора, ако не отразяват правилно събитията в Украйна.

Украинските власти потвърдиха, че такова заявление никога не е имало.

Statement

33

Много от големите руски новинарски издания разпространяват невярна информация за генерал от украинската армия, който през май 2014 година преклонява коляно пред бившия посланик на САЩ в Украйна. Руските медии заявяват, че такова действие демонстрира подчинението на украинските военни пред Америка.

Всъщност тази фотография  е била направена през юни 2013 по време на театрализирана демонстрация на казашките традиции.

cossaks34

Снимка от 1995 година, която демонстрира известните на всички злодейства на руснаците в Чечения, но руските медии я представят за фотография на жертвите на украинските военни.

Chechnya35

Фотография на руските бомбардировки на мирното население на Грузия е била представена като изображение уж на бомбардировките на Донбас от страна на украинските военни.

Georgia_bombs36

Кадър от видео от учения на руската артилерия с използването на установките «Град» е бил лъжливо представен като изображение на украинската армия, която уж използва „Град“ против мирното население на Донбас.

GRAD37

Фотография, която е била направена в руски затвор през 2005 година, е била представена за снимка от украински военен комисариат (място, където се мобилизират и преглеждат бъдещите войници – бел. прев.). Руските пропагандисти са се постарали и са добавили с фотошоп цветовете на Правий сектор върху униформата на единия от пазачите.

jail38

Състезанието по танци от 2012 е било представено като народни забави в Украйна в чест на предстоящата евроинтеграция през 2014 година.

dances39

Фотографията на горящия танк, който уж е бил уцелен в Донбас през 2014 година, всъщност е била направена през 2011 година в Кот-д’Ивоар.

tank-Kot40

Фотографията, която би трябвало да изобразява зверствата на украинските военни по отношение на мирното население на Донбас през 2014 година, всъщност е била направена в Чечения през 2009 година.

car_crash

stopfake.org

Продължението следва…