Украински кораби се отправиха към отнетите от РФ сондажни платформи

Към Одеското и Голицинското месторождения се отправиха украински и руски военни кораби, но нито едните, нито другите предприемат конкретни действия.

Вчера, 15 декември, към присвоената от Русия украинска сондажна платформа „Таврида“, работеща в черноморския шелф, се приближи морски съд на Държавната погранична служба на Украйна.
Украинските граничари са се свързали със сондажната платформа и са изискали информация за състава на екипажа и целта, с която платформата се намира в района, информира Shipilov.com
Командирът на „Таврида“ е игнорирал запитването и е извикал на помощ руския граничен стражеви кораб 2-ри ранг „Аметист“, след което украинският кораб се оттегля и се насочва към намиращите се в Голицинското газокондензатно месторождение обекти на „Черноморнефтегаз“.
Пристигналият при „Таврида“ руски стражевик е доложил на командването, че в района се намират два украински погранични кораба.
Към момента на публикуването на материала, към Одеското и Голицинското месторождения са се отправили украински и руски военни съдове, но нито едните, нито другите предприемат действия.
Одеското и Голицинското месторождения се намират в неутрални черноморски води и съгласно международните закони принадлежат на Украйна. Въпреки това, след окупирането на Крим, Русия обяви месторожденията за своя собственост.

Източник: ЛIГА. Новости

Руският „1 канал“ пак е хванат в лъжа

На 25 октомври „1 канал“ на руската телевизия е представил кадри от чеченската столица Грозни от 1995 година като престъпления на киевската „хунта“.

На сайта на „1 канал“ новината излиза със заглавие „Страшни кадри от Донбас, които украинската телевизия не показва, все пак са били видяни от киевляните“. Там може да се види и видеото с „новината“ от Киев.

Хакерската група „Кибер-беркут“ е получила достъп до десетки рекламни екрани в центъра на украинската столица. Хората са спирали пред мониторите, на които снимките на жертвите са се редували с портрети на политици.

 

Грозни

Снимките на премиера Яценюк, председателя на парламента Александър Турчинов, министъра на вътрешните работи Арсен Аваков, лидерите на „Десен сектор“, „Свобода“ и „Радикалната партия“ се появяват във видеото с надпис „военен престъпник“ върху тях.

Материалите са се появили през последния ден за агитация преди парламентарните избори, а 25 октомври в Украйна (в оригинала е „на Украйна“ – така руснаците презрително говорят за Украйна, за да подчертаят, че не я считат за държава, а за територия) е ден на тишината.

„Демонстрацията на видеото по улиците не продължаваше дълго, но преди екраните да бъдат изключени много хора успяха да ги видят, а случилото се беше заснето от снимачната група на „1 канал“, която работи в Киев“, казва говорителката на „1 канал“.

Всъщност кадрите, които са били показани на екраните, могат да се намерят в интернет и те са от Грозни от 1995 година.

реалната-фотография

 

Заглавията към тази снимка гласят: „Множество съобщения за масови гробове в Грозни. Често се споменава, че липсват места за погребване и звучат обвинения във военни престъпления“, „Руснаците се предвижиха в южната част на Грозни. Бяха открити две масови погребения (1995)“ , „Войник от руската армия инспектира ексхумираните тела на чеченски цивилни лица, март 1995 – Грозни“, “ В масовите гробове в Грозни има тела на партизани и цивилни лица (2006).

 

текст-към-снимка

 

В своя блог руснакът Виктор Кадочников възкликва: „Браво, „1 канал“! Не спирате да ме „радвате“. След разпънатото на кръст момченце е трудно да учудиш някого с нещо, но журналистите на Първи канал изглежда се опитват да надминат собствената си лъжа.

„Страшни кадри от Донбас, които украинската телевизия не показва, все пак бяха видени от киевляните“ – и веднага се дава илюстрация от собствените зверства в Чечения! Завеса!

Изобщо излагацията им е пълна, това е много известна снимка от времената на първата чеченска война.

Колкото повече „1 канал“ показва такива неща, толкова по-добре. А може би чеченските войни са били необходими, за да може после кадрите от тях да илюстрират зверствата на киевската „хунта“, „наказателните отряди“, „бандеровците“ (сарказъм)?

Също така бих искал да попитам журналистите от първи пропагандистки канал: колко кадри от войни в световната история още не са били представени за украински жертви?! И изобщо останали ли са такива?“

РФ рискува нови санкции

1401101028-2033-lnr-separatistyiКакто съобщава руската държавна информационна агенция РИА Новости, МВнР на РФ признава днешните „избори“ в Луганска и Донецка област. 

От министерството на външните работи считат, че изборите в Донецкия и Луганския регион са преминали като цяло организирано, при висока явка на избирателите.

Русия уважава волеизявлението на жителите в югоизточната част на страната, а избраните представители са получили мандат за решаването на практически задачи по възстановяването на нормалния живот в региона, се казва в изявлението.

Както подчертават във външното министерство, сега „е крайно важно да се предприемат активни стъпки за установяването на устойчив диалог между централните украински власти и представителите на Донбас в светлината на постигнатите договорености в Минск. Готови сме заедно с нашите международни партньори по-нататък конструктивно да съдействаме за разрешаването на кризисната ситуация в Украйна.“

Както УД вчера писа: „ЕС не признава тези избори, които ще се проведат в противоречие с украинското законодателство, а следователно ще бъдат нелегитимни. Освен това, те напълно противоречат на духа и буквата на Минския протокол и са насочени към проваляне на мирния процес в Донбас“.

По-рано Генералният секретар на ООН Пан Ги Мун изрази съжаление във връзка с намерението на „властите“ в „ДНР“ и „ЛНР“ да проведат собствени избори. 

Подобна позиция изказаха държавният секретар на САЩ Джон Кери и президентът на Франция Франсоа Оланд.

Грузински активисти накараха руските рокери да махнат „георгиевските“ ленти от моторите им

Съветското знаме над Райхстага, колажРуските рокери, пристигнали в столицата на Грузия, Тбилиси, бяха накарани от местните активисти да премахнат от моторите си т. нар. „георгиевски“ленти – символ на руската окупация. Това съобщава един от организаторите на НПО „Свободна зона“ Фарнаоз Чкадуа, цитиран от Грузия Online

„На Колхозния площад бяха забелязани рокери, приятелите на Путин, които имаха окупационните „георгиевски“ ленти, закачени върху моторите им. Накарахме ги да ги срежат с нож и предупредихме да не ги използват в Грузия“, – пише Чкадуа.

Любопитен факт е, че един от активистите е Иракли Кантария, внук на легендарния Мелитон Кантария, качил съветското знаме над сградата на Райхстаг и принуден да напусне родния си дом в Абхазия заради руската окупация, съобщаваГрузия Online.

Както съобщава изданието, към Грузия се насочва още една група рокери от Тамбов. Групата планира да влезе в страната на 9 май.

Панихида в памет на жертвите на Голодомор

Автор: Васил Жукивский, Украински вести

София, 22 ноември 2014.

Днес в столичната църква „Св.Неделя“ отец Кирил отслужи литургия в памет на жертвите на Голодомор в Украйна. Тя беше организирана от Сдружението на украинските организации в България (СУОБ) „Мати-Украйна“.
„Омраза, ненавист, агресия… А Бог е любов! – каза отецът. – Нека Той да всели тази любов във всички в сегашния конфликт в Украйна!“ Свещеникът още сподели, че вярва в украинския народ и се надява, че от тези изпитания Украйна ще излезе по-силна и процъфтяваща.
Пред украинците и българите, дошли да почетат паметта на 7 млн. украински селяни, чрез глад уморени от комунистическия режим през 1932-1933 г., се изказа и посланикът на Украйна Микола Балтажи. А лидерът на „Мати-Украйна“ Олена Коцева сподели, че днес си спомняме не само за Голодомор. „Ние почитаме паметта и на Небесна сотня, намерила смъртта си на Евромайдана, който пламна в Украйна точно преди една година“, – каза пани Олена.
Събралите се почетоха паметта и на над 1 хил. украински воини, загинали във войната, подпалена през юни т.г. в Донбас от Москва и продължаваща досега.
Според данните, които днес се вадят от украинските архиви, през 1930-1932 гг., т.е., преди да настъпи Голодомор, ГПУ фиксира в Украйна почти 5 хил. въстания и бунтове против болшевишката власт. Например, през 1930 г. те са 4 хил. и в тях участват 1,2 млн. украинци, през 1932 г. – 900, което възлиза на 56% от всички антисъветски бунтове на територията на СССР през онази година. Разочаровани от колективизацията, от колхозите излизат над 41 хил. домакинства, почти 500 селски съвети отказват да изпълняват нереални планове на Кремъл за събиране на зърно. Тогава Сталин предполага, че в Украйна се готви въстание и по-бърза чрез НКВД да умори от глад 7 млн. украински селяни. Този геноцид сериозно увреди гена на нашенеца. Едва сегашното поколение започва да се отърсва от страха, наречен Голодомор…
Всяка предпоследна събота на ноември украинците по света почитат милионните жертви на невиждан през ХХ в. изкуствено създаден глад в житницата на Европа – Украйна.

Фоторепортаж на Васил Жукивский

Отец Кирил: "От тези изпитания Украйна ще излезе по-силна!"
Отец Кирил: „От тези изпитания Украйна ще излезе по-силна!“