Тимъти Снайдър: Украйна може да промени хода на своята тежка история

Ярослав Довгопол, кореспондент на Укринформ във Вашингтон 

Тимъти Снайдър

Тимъти Снайдър / Снимка: www.ukrinform.ua

Професорът от Йелския университет Тимъти Снайдър е известен в Украйна с активната си позиция на изследовател, който се стреми да разкрие пред света истинската история на украинската нация и на други европейски народи през ХХ век.

В своята монография „Кървави земи: Европа между Хитлер и Сталин“ ученият още през 2010 година разчупи стереотипите на съветската история с описанията за това как тоталитарният кремълски режим заедно с фашистка Германия се опитват да превърнат цели нации в Източна Европа просто в една кървава статистика.

Наскоро във Вашингтон професор Снайдър беше награден за научната си работа и активна гражданска позиция с авторитетната премия на Фонда на Емелян и Татяна Антонович, която допринася за развитието на украинската култура по света.

Въпреки крайно натоварения си график Тимъти Снайдър отдели време, за да отговори на няколко въпроса на кореспондента на Укринформ.

- Господин професор, въпреки огромния брой доказателства за мащабните фалшификации, извършвани от съветските историци, днес Кремъл продължава да се опира върху фундамента на историята на СССР и да смята, че Украйна безспорно е в неговата зона на влияние. Как могат да бъдат обяснени подобни действия на Москва? 

- Съветската история е нещо, към което сегашната власт в РФ се отнася много избирателно. За днешното руско ръководство, както и за украинската власт, пък и за властта във всяка страна от постсъветското пространство има смисъл да подходи към съветската история много отговорно.

Страхувам се, че сегашните събития показват, че Кремъл не иска да възприеме този сериозен и отговорен подход. Той прибягва към своята дългогодишна тактика: акцентира върху онези неща, които смята за интересни за самия него, отнася се към историческите факти селективно. Тоест избира това, което според него ще помогне – заедно с използването на инструментите за пропаганда – да бъде оправдано агресивното поведение на РФ .

- По повод „съветската интерпретация“ на украинското минало – как мислите, доколко на Украйна ще ѝ е трудно да възстанови истината за собствената си история? 

- Разбира се, това ще стане много трудно, ще са необходими големи усилия. Знаете ли, понякога изобщо не е възможно истината да бъде доказана.

Но не трябва да се пренебрегва факта, че в тази насока работят много историци, журналисти, както и просто хора, на които Украйна не им е безразлична. И всеки от тях се опитва да допринесе за приближаването към истината.

Украинската история е много сложна, интересна и невероятно богата. Украинците имат един добър мотив да изучават миналото си. Не само за да се гордеят с него, което си е заслужено, но също и за да разберат как са свързани с историята на Запада, с европейската история.

За украинците е важно да знаят и доколко тяхното минало е преплетено с всички основни исторически процеси в Европа. Следователно, това е едно предизвикателство, което на свой ред води до един друг светоглед.

- Твърди се, че бъдещето на една държава се определя от миналото ѝ. Съгласен ли сте с това?

- И да, и не. Както е казал навремето Карл Маркс, ние всички творим историята, но не в такива условия, които можем да изберем самостоятелно. Да, историята има голямо значение, свързано както със способността да я осъзнаем, така и със способността да видим възможностите, които ни дава.

Сега за Украйна е настъпил такъв момент, в който е възможно тя да промени хода на своята много тежка история. В момента въпросът е дали украинците ще се възползват от тази възможност.

 


Посолство на Украйна с открито писмо до Българска национална телевизия във връзка с репортажа за ескалацията на събитията в Донбас
Публикуваме текста на откритото писмо до Генералния директор на Българската национална телевизия г-жа Вяра АНКОВА във връзка с репорт...
21-годишна украинка елиминира шампионката Серина Уилямс
Американската тенисистка сензационно претърпя поражение от Елина Свитолина с 4-6, 3-6 и от отпадна от олимпийския турнир по тенис в 1/8 ф...
Руска следа в подготвяните за "Евро 2016" атентати.
След появилите се вчера, 5 юни, във френски медии съобщения за заловения при опит да пренесе през границата на Украйна оръжие и боеприпас...
Надежда Савченко излетя за Украйна
Пленената от руските власти украинска гражданка Надежда Савченкко излетя от Ростов-на-Дон за Украйна на борда на президентския самолет...
До часове Надежда Савченко може да е освободена
Самолетът на президента на Украйна Порошенко в момента е на път за руския Ростов-на-Дон, където е доставена и пленената украинка Надеж...
Какво ни разказва песента на Джамала „1944“
Музикалният конкурс „Евровизия-2016“ бе спечелен от представителката на Украйна – Джамала, която е украинка с кримскотатарски произх...