Тимъти Снайдър

Тимъти Снайдър: Украйна може да промени хода на своята тежка история

Ярослав Довгопол, кореспондент на Укринформ във Вашингтон 

Тимъти Снайдър
Тимъти Снайдър / Снимка: www.ukrinform.ua

Професорът от Йелския университет Тимъти Снайдър е известен в Украйна с активната си позиция на изследовател, който се стреми да разкрие пред света истинската история на украинската нация и на други европейски народи през ХХ век.

В своята монография „Кървави земи: Европа между Хитлер и Сталин“ ученият още през 2010 година разчупи стереотипите на съветската история с описанията за това как тоталитарният кремълски режим заедно с фашистка Германия се опитват да превърнат цели нации в Източна Европа просто в една кървава статистика.

Наскоро във Вашингтон професор Снайдър беше награден за научната си работа и активна гражданска позиция с авторитетната премия на Фонда на Емелян и Татяна Антонович, която допринася за развитието на украинската култура по света.

Въпреки крайно натоварения си график Тимъти Снайдър отдели време, за да отговори на няколко въпроса на кореспондента на Укринформ.

– Господин професор, въпреки огромния брой доказателства за мащабните фалшификации, извършвани от съветските историци, днес Кремъл продължава да се опира върху фундамента на историята на СССР и да смята, че Украйна безспорно е в неговата зона на влияние. Как могат да бъдат обяснени подобни действия на Москва? 

– Съветската история е нещо, към което сегашната власт в РФ се отнася много избирателно. За днешното руско ръководство, както и за украинската власт, пък и за властта във всяка страна от постсъветското пространство има смисъл да подходи към съветската история много отговорно.

Страхувам се, че сегашните събития показват, че Кремъл не иска да възприеме този сериозен и отговорен подход. Той прибягва към своята дългогодишна тактика: акцентира върху онези неща, които смята за интересни за самия него, отнася се към историческите факти селективно. Тоест избира това, което според него ще помогне – заедно с използването на инструментите за пропаганда – да бъде оправдано агресивното поведение на РФ .

– По повод „съветската интерпретация“ на украинското минало – как мислите, доколко на Украйна ще ѝ е трудно да възстанови истината за собствената си история? 

– Разбира се, това ще стане много трудно, ще са необходими големи усилия. Знаете ли, понякога изобщо не е възможно истината да бъде доказана.

Но не трябва да се пренебрегва факта, че в тази насока работят много историци, журналисти, както и просто хора, на които Украйна не им е безразлична. И всеки от тях се опитва да допринесе за приближаването към истината.

Украинската история е много сложна, интересна и невероятно богата. Украинците имат един добър мотив да изучават миналото си. Не само за да се гордеят с него, което си е заслужено, но също и за да разберат как са свързани с историята на Запада, с европейската история.

За украинците е важно да знаят и доколко тяхното минало е преплетено с всички основни исторически процеси в Европа. Следователно, това е едно предизвикателство, което на свой ред води до един друг светоглед.

– Твърди се, че бъдещето на една държава се определя от миналото ѝ. Съгласен ли сте с това?

– И да, и не. Както е казал навремето Карл Маркс, ние всички творим историята, но не в такива условия, които можем да изберем самостоятелно. Да, историята има голямо значение, свързано както със способността да я осъзнаем, така и със способността да видим възможностите, които ни дава.

Сега за Украйна е настъпил такъв момент, в който е възможно тя да промени хода на своята много тежка история. В момента въпросът е дали украинците ще се възползват от тази възможност.