verbickiy

200 години от рождението на създателя на украинския държавен химн

 

verbickiyНа 4 март 2015 година се навършват 200 години от рождението на Михайло Вербицкий – украински свещеник, композитор, диригент, общественик, автор на музиката на държавния химн на Украйна.

На 12 януари 2015 г. украинският президент Петро Порошенко подписа указ относно отбелязването на юбилея на композитора, както и на 150 години от първото публично изпълнение (на 10 март 1865 г.) на песента, станала по-късно химн на Украйна.
В указа се дават указания за провеждането на тържествени културни и артистични прояви в Киев, областните градове и всички населени места, свързани с живота и творчеството на Михайло Вербицкий. Програмата на юбилейните чествания включва също така научно-практически конференции, издаване на творбите на М. Вербицкий (като нотни издания и компактдискове), телевизионни и радио предавания.

verbickiy_monetaСъгласно президентския указ, на 4 март 2015 г. Националната банка на Украйна пусна в обръщение юбилейна монета с номинал 2 гривни, посветена на 200-годишнината на композитора, а Националната пощенска компания01  „Укрпошта” пусна марка „Михайло Вербицкий 1815-1870”, плик и специаленverbickiy_shtempelпощенски щемпел (художник Сергий Горобец).

С Решение на 37-то заседание на Генералната конференция на ЮНЕСКО 200-годишният  юбилей на украинския композитор Михайло Вербицкий е включен в Календара на паметните дати за 2014–2015 г., които се отбелязват под егидата на ЮНЕСКО.

Биографична справка:

Михайло Вербицкий е роден на 4 март 1815 г. в с. Яворник Руский в района на Перемишл (днес Пшемисл, Полша) в семейството на свещеник от гръко-католическата църква. Учи в музикалното училище към катедралата в Перемишл (1829-1833 г.).

18-годишен постъпва в Лвовската гръко-католическа духовна семинария. През 1850 г. е ръкоположен за свещеник.

В Лвов Михайло Вербицкий продължава музикалното си образование, учи се да свири на китара, съставя учебно пособие с музикални пиеси, преподава музика, пее в различни хорове, дирижира, започва да композира.

Михайло Вербицкий се нарежда сред основателите на украинската композиторска школа, като съчетава най-доброто от тогавашните европейски образци и традициите в украинската класическа музика. Огромно влияние върху него имат украинските композитори Дмитро Бортнянский и Максим Березовский. Вербицкий си разделя с Бортнянский славата на най-добър украински композитор на духовна и църковна музика.

verbitskyi
Гробът на М. Вербицкий в с. Млини, Пидкарпатске воеводство, Полша / Снимка: Украина молода

Михайло Вербицкий умира на 7 декември 1870 г. в с. Млини в района на Перемишл, където е бил погребан.

 

Безспорен връх в творчеството му става мелодията на песента по стихове на Павло Чубинский, която по-късно става държавен химн на Украйна. Песента е написана през лятото и есента на 1862 година и за първи път е изпълнена пред публика на 10 март 1865 г. в гр. Перемишл на първия в Западна Украйна концерт, посветен на Тарас Шевченко.

Песента е утвърдена като украински държавен химн през 1918 г. от правителството на Украинската народна република. Скоро след това със създаването на Украинската съветска социалистическа република  химнът е заместен отначало с „Интернационала”, а след това – със „социалистически химн”.

Познатият ни днес украински химн зазвучава отново след седем десетилетия – на 24 август 1991 година с него във Върховната рада завършва церемонията по обявяването на суверенитета и независимостта на Украинската държава. Официално е утвърден като национален химн на 15 януари 1992 г. с решение на украинския парламент.

Съвременният украински композитор Валентин Силвестров казва за химна следното: „Химнът на Украйна е някакво чудо. Създава го Михайло Вербицкий – църковен композитор от средата на 19 век… И макар че пише патриотична песен – той я сътворява също като църковен композитор. Това е алилуя, възпев!… Уникално произведение: това е държавен химн, в който е заложено едно литургийно начало.”

 

По материали от украинския интернет