РЕН-ТВ използва снимки от катастрофа в репортажите си за «масови погребения»

Руският телевизионен канал РЕН-ТВ използва на сайта си фотографиите на жертвите от злополучния рейс MH17 като илюстрация в репортажа за уж намерените „масови погребения“ в Източна Украйна, пише Стефан Енис в своята статия за БиБиСи.
През последната седмица в прокремълските медии се появиха много истории за „масови погребения“ на жертви – включително и граждански лица – “измъчвани”, “екзекутирани” и “изнасилвани” от отстъпващите украински войски, близо до селището Нижняя Кринка, на 60 км от Донецк.

Тези гробове са доказателство за „военни престъпления“, заявяват руските средства за масова информация.

На 25 септември сайтът на РЕН-ТВ публикува статия с множество цитати на проруските въстаници, които говорят за “десетки” намерени в три гроба тела, в които са липсвали органи. Статията е илюстрирана с фотография на хора, които носят чувал за превозване на трупове.

След четири дни сайтът на РЕН-ТВ, от който е взет скрийншота, съобщава, че в районите, напуснати от украинската Национална гвардия, „продължават да намират тела“. Съобщението е съпроводено от снимка на чували за превозване на трупове, наредени на земята до някакви бели отломки.

РЕНТВ

11

corpses

corpsescorpsesНо и двете фотографии са фрагменти от снимки, които са били публикувани месец преди това на украинския сайт на вестник «Аргументи и факти» в статията за рейс MH17, свален на 17 юли над територията, контролирана от терористите.

Снимките в пълен размер ясно показват фрагменти от разрушения самолет.

airplanevictims

РЕН-ТВ

В действителност

Второто изображение, което използва РЕН-ТВ, е трябвало да потвърди историята за “масовите погребения”. Но в действителност нещата не стоят така.

Отчетът на ОССЕ от 24 септември за погребенията, споменати от руските медии, описва две погребения с две тела. Съобщава се също и за една могила, която прилича на погребение и на която има дъсчица с имената или инициалите на петима души, които уж са били убити на 27 август. ОССЕ отбелязва, че на дъсчицата е имало надпис: „Те загинаха за путинската лъжа“.

за  путинскую ложь

Руските средства за масова информация постоянно съобщават за голям брой „масови погребения“ и жертви, както и че телата са със следи от мъчения или издевателства.

Говорителят на специалната мисия на ОССЕ Майкл Бочуркив е разказал на 25 септември пред радио Deutsche Welle, че по-нататъшното разследване е невъзможно без привличането на експерти. “Нямаме нито една версия за това кой е виновен за тези убийства” – е казал говорителят.

Но руските медии заявяват, че ОССЕ подкрепя техните измислици. „Донецката самоотбрана е намерила три масови погребения и ОССЕ потвърди тази информация“ – такова заглавие се появява на сайта на RT (известна преди като Russia Today) на 25 септември.

Основнят акционер на медиахолдинга РЕН-ТВ е «Национальная Медиа Группа», която се контролира от банката „Россия“. Нейният главен акционер – Юрий Ковалчук – е съратник на Владимир Путин.

Наскоро председател на съвета на директорите на холдинга «Национальная Медиа Группа» стана Алина Кабаева – бивша гимнастичка и депутат, на която приписват роман с Путин.

По материал на www.stopfake.org

airplanevictims

corpses

Николай Маломуж: Русия работеше по два сценария за завземането на Украйна

Русия е готвила два сценария за завземането на Украйна – както операции в Крим и редица други райони в Източна и Южна Украйна, така и използването на бившия президент Виктор Янукович в качеството на марионетка.

Nikolay Malomuzh
Николай Маломуж

Това заяви в интервю за интернет изданието ОБОЗРЕВАТЕЛЬ  бившият шеф на украинската Служба за външно разузнаване Николай Маломуж.

„Русия много точно пресмяташе ситуацията в Украйна – както и ние, по принцип. Виждахме, че към есента на 2013 г. хората вече ще се надигнат. Толкова висок бе градусът на напрежението – повече от 80 % от украинците вече бяха готови за масови протестни акции, а 40–60 % – за активни радикални действия.

Половин година преди Майдана ние вече ясно прогнозирахме, че през ноември – декември 2013 г. хиляди, ако не и милиони хора ще излязат масово в опит да свалят властта. Това, че Янукович ще употреби сила, също беше прогнозирано. Както и това, че в резултат на тези негови действия той ще бъде свален.

Докато нашите оперативни служители и анализатори отработваха версията за възможно изпълнение на подобен сценарий, Русия също работеше. Във всичките си сфери на дейност, в анализаторските си центрове. Работеха и структурите на Федералната служба за сигурност (ФСБ), особено по отношение на Крим. Те виждаха, че в обществото вече съществува изключително мощна опозиция срещу Янукович и че ситуацията ще се взриви“, отбеляза Маломуж.

И според тези сценарии се готвеха много мощни и политически, и оперативни, и военни операции по отношение на Крим и по отношение на други региони в Югоизточна Украйна – ако говорим за големия сценарий.

И обкръжението на Путин (особено такива мощни ястреби като ФСБ, Министерството на отбраната, разузнаването) го убеждаваше, че тук го чакат. Защото той е най-рейтинговият политик в Украйна и особено в югоизточната й част“ – така описва първия план на Русия Маломуж.

Gleb Garanich Reuters
Снимка: Глеб Гаранич, Reuters

 

„В Украйна дълго време се създаваше един механизъм на противопоставяне – още при Кучма, до известна степен при Юшченко и много активно при Янукович. Противопоставяне между източните и западните региони. Умишлено се създаваше конфронтация между Крим и Югоизтока от една страна и централните и западни области на Украйна – от друга.

По времето на Майдана бе решено този сценарий да бъде разигран в глобален мащаб. А след това вече да бъдат реализирани конкретните планове за провеждането на референдуми „по инициатива на народа“, но мощно ръководени от специалните служби и проруските сили в Крим. Което те и направиха.

А нашата власт, която трябваше веднага да събере всичките си сили за защита и отбрана, за да се предпази от този сценарий, както се действаше през всичките години на независимостта ни, не направи абсолютно нищо.

В резултат на това политическият контрол бе загубен. А след него – и оперативният. Не беше въведено извънредно положение, не беше обявена антитерористична операция. Не бяха вдигнати на крак всички военни от Центъра и оперативните служби. И съответно цялата акция бе пусната в свободно плаване.

Crimea
Снимка: Интернет

 

А Русия реализира съществуващия отдавна сценарий в новите условия. Те още по времето на Янукович бяха предвидили, че този сценарий ще бъде пуснат в действие, защото виждаха колко бързо президентът губи обществена подкрепа. И че той няма да свърши добре“, анализира действията на РФ бившият шеф на разузнаването.

Имаше и друг сценарий, според който Янукович трябваше да бъде държан в качеството на марионетка срещу предоставяне на подкрепа. Предвиждаше се той да подпише всички договори в икономическата, политическата, отбранителната и финансовата сфери.

Очакваше ни преминаване към рублата и постепенно преминаване под контрола на Русия – чак до създаването на конфедерация. Този сценарий също се разглеждаше – освен силовия. Предвиждаше се цяла Украйна да бъде завладяна – но чрез контролирания от Русия Янукович и неговия екип. Това беше главният безкръвен сценарий“, подчерта Маломуж.

„Тези два сценария бяха разработвани паралелно. Към 2013 г. те вече бяха готови. Най-напред започнаха да действат чрез Янукович, за да си свърши той докрай работата, да ликвидира окончателно Майдана със сила и да победи. Русия му гарантираше всички преференции – и силова, и политическа, и финансова подкрепа. Както те се изразяваха, по този начин Янукович получаваше пълна защита от Запада, който „посягаше“ на властта му.

В замяна на това Янукович трябваше да се движи само в една посока, в един коридор – към Русия. Изпълнението на този сценарий започна през декември. Тогава Янукович, както си спомняме, подписа и официални споразумения с Русия, и – което е най-важното – и тяхната неофициална част.

Снимка: Сергей Гриц, AP
Снимка: Сергей Гриц, AP

 

Но Майданът разби на пух и прах всичко това – всичките тези планове. И тогава бе задействан сценарий „Б“ – същият този сценарий за завземането на Юга и дестабилизирането на Югоизтока. Като разчитаха след това на една масова дестабилизация.

Тук, обаче, сметките на Путин сериозно се объркаха, защото той не предполагаше, че ще срещне отпора на милиони хора в Югоизточна Украйна. На фона на общата дестабилизация бе планирано създаването на проруски образования като „Новорусия“ и други формати на „републики“. Към този момент централната украинска власт вече трябваше да е паднала, защото в тази ситуация тя не би могла да управлява процесите.

Нещо повече, според очакванията им, властта щеше да бъде непрекъснато нестабилна под влиянието на радикални структури и съответно щеше да има постоянна борба. Като резултат от всичко това, властта в страната трябваше да бъде сменена изцяло от проруски сили, които щяха да дойдат на власт след представителите на Майдана.

Ето такъв сценарий бе задействан. Частично той беше реализиран, като Крим беше завладян в резултат на неефективните действия на нашата власт и специалните служби, преди всичко на младите – сравнително младите, защото повечето работеха още от 90-те години – както и за сметка на нерешителните действия на властта. И днес виждаме последиците“, добави Маломуж.

 

MH17 е свален от руски „Бук“ – твърди Прокуратурата на Холандия

Журналисти и роднини на загиналите разглеждат остатъците от малазийския Boeng MH17/Снимка: ЕРА
Журналисти и роднини на загиналите разглеждат останките на малайзийския Boeing MH17 / Снимка: ЕРА

 

Преди няколко дни следственият екип на Прокуратурата на Холандия приключи първата част от работата с останките на МН17. Във връзка с това в хангарите, където се съхраняват останките на самолета, бе организирано посещение за представители на пресата и роднини на загиналите.

Снимки от хангара могат да се видят на сайта на Daily Mail.

Един от най-големите новинарски портали на Холандия NOS (NOS –Nederlandse Omroep Stichting) публикува статия за текущото състояние на разследването, базирана на материали, предадени на журналистите от пресслужбата на холандската прокуратура.

В публикацията се говори за криминалното разследване на катастрофата, провеждано от международна група криминалисти (J.I.T.) под ръководството на Прокуратурата на Холандия.

Криминалистите имат две задачи:

  1. Да разкрият истинската картина на катастрофата (т.е. как, с какво и откъде е свален МН17);
  2. Да разкрият виновните и да ги привлекат към наказателна отговорност.

По първата задача

Всички събрани от следствието факти, веществени доказателства и свидетелства сочат едно:

МH17 е свален с ракета „Бук“, изстреляна от руска установка и, най-вероятно, от руски екип. Същият този „Бук“ е докаран от Русия в Украйна малко преди трагедията.

Представени са многобройни снимкови и видео материали, открити са и са разпитани свидетели.

Тук трябва да се отбележи следната подробност:

Следователите на J.I.T. са събрали и обработили над един милион документи, снимки и видеофайлове. Поради огромния обем материали се е наложило да бъде увеличен значително екипа от анализатори.

С това Прокуратурата счита за изпълнена първата част от задачата.

По втората задача

Що се касае до втората част, трябва да се отбележи, че тя е много по-сложна. Тук е необходимо не само да бъде определен кръга на заподозрените, но и да бъдат събрани веществени доказателства, достатъчни за предявяване на обвинение. Именно върху това в момента работи прокурорският екип.

Все още е рано да се правят прогнози за резултатите.

Другият разглеждан аспект е свързан с въпроса дали Русия участва в разследването. В публикацията се посочва, че има сериозни доказателства, че руските тайни служби непрекъснато се опитват да проникнат в компютърните системи на полицията и прокуратурата на Холандия.

Наложило се е да бъдат унищожени смартфоните и лаптопите, които следователите са използвали в Украйна и които са били свързани с местни интернет мрежи. Причината е, че са били заразени със spyware. В някои случаи дори се е наложило да бъдат спрени домашните мрежи на полицейските служители поради опасност от атаки и заразяване.

Uainfo.org

Ако Путин не отстъпи, предстои война

Автор: Виталий Портников 

Само преди няколко дни можеше да възникне впечатлението, че Русия празнува поредната си победа в Донбас: летището, което стана символ на украинското присъствие в окупираната от Москва територия, фактически беше завзето от руските войски и силите на „ДНР“, откриваше се път за ново придвижване на окупаторите навътре в Донбас, което не можеше да не се отрази на авторитета на украинската власт и лично на президента Петро Порошенко.

Но контранастъплението на украинската армия промени картината.

portnikov
Виталий Портников

И сега вече самият Владимир Путин заговори за необходимост от политическо регулиране на проблема.

За да разберем как се промени ситуацията, трябва да си отговорим на един въпрос: а за какво изобщо му трябваше на Владимир Путин това прословуто летище. Ами за да преговаря със Запада от позицията на силата.

В този смисъл Путин и западните му партньори имат абсолютно различна представа за това, което се случва.

Ако западните участници в „нормандския формат“ вярват, че руският президент трябва да отстъпи и да се съгласи на умиротворяване на ситуацията заради системната криза в собствената му страна, то Путин счита, че трябва да отстъпи точно Западът, който така и не разбра, че сферата на влияние на руския цар е целият бивш Съветски съюз.

Но тук възниква въпросът: защо Западът трябва да отстъпва пред ръководителя на страна, която стремително потъва в бездната на кризата? Ами защото Западът трябва да се страхува от Путин.

Ако той не отстъпи – ще има война.

Само че в една такава схема украинците ще трябва непрекъснато да търпят поражения и да отварят на доблестното войнство на Владимир Путин пътя към Киев и Варшава. Когато няма поражения – като в случая с летището – руският президент на мига се превръща в загрижен миротворец, опитващ се да задържи поне заграбеното досега.

Не случайно посланието на Путин към Порошенко относно заплахата от провал на Минските договорености бе обявено не когато пълчищата на „ДНР“ щурмуваха Донецкото летище, а когато украинците си го върнаха. Като в този документ става дума не за ескалация на военните действия, а за нуждата от „спиране на взаимните обстрели, както и за незабавно извеждане от страните в конфликта на средствата за поразяване с калибър над 100 мм на разстояние, определено в минското споразумение“.

Тоест за мир, а не за война – като при това Путин е готов да контролира този мир заедно с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

И ми се ще да задам въпроса: как така на руския президент тази блестяща идея не му хрумна през всичките тези месеци, когато руските военни непрекъснато обстрелваха украинските територии и летището?

С една дума, Путин иска да се върне на масата на преговорите, за да запази „ДНР“ – току виж и в Астана отиде с мирен план. Но истината е, че в сегашната ситуация той няма никакъв полезен ход. Не защото не може да го измисли, а защото такъв просто няма.

Путин изчерпа лимита си на полезни ходове веднага след кримската авантюра: точно в деня на анексирането на полуострова неговата фамилия се превърна за Русия в синоним на „поражение“ – даже и в случаите, когато руснаците приемат поражението като победа.

Всъщност какво може да направи сега Путин?

Да започне пълномащабна война срещу Украйна с непредсказуеми за режима му последствия? Но даже и да си отвоюва територията на въжделената Новорусия, как ще я храни, като парите вече не стигат за самата Русия, пък и Крим се овеси като воденичен камък на шията на деградиращата руска икономика?!

Или да се съгласи да съседства с десетките милиони бедни жители в източната част на страната ни, с нови санкции, с партизанска война – и всичко това на фона на социалното недоволство на самите руснаци?

Да си запази контрола над „ДНР“ и „ЛНР“? Но какво да прави с тези територии, ако не ги използва като плацдарм за дестабилизиране на ситуацията в самата Украйна? С какви пари ще ги издържа? Как да организира управлението там, където всяка руска схема се проваля, веднъж сблъскала се с прословутата тотална корумпираност на новите стопани на Донбас? За какво му е изобщо всичко това?

Да остави териториите на Украйна? И да изглежда в очите на света и на собствените си „патриоти“ като слабак, който не е способен да защити „Новорусия“ от „бандеровците“. То е ясно, че Соловьов и Леонтиев (руски журналисти – б. ред.) и това ще могат да обяснят, но кой ще им повярва?

Отгоре на всичко и натискът на Запада – не само че не отслабва, но и ще продължи, докато Крим не бъде освободен, а на императора никак не му се иска да се разделя с полуострова. Да не говорим, че фактическата капитулация на фона на икономическа криза е крах.

Така че – какво ще избере? Как ще разбере кое е по-малкото зло?

Мисля, че нищо няма да избере. Ще се върти и суче, ще се зъби и ще ръмжи, ще организира провокации, ще настъпва и отстъпва – с една дума, ще прави всичко, което правеше в последно време. Защото всъщност той се мята насам-натам, като реагира на всяка конкретна ситуация и изобщо не действа по предварително съгласуван план.

Путин не е човек на планирането. Путин е човек на инстинкта. На инстинкта за самосъхранение. И по това си прилича с украинския си гост Виктор Янукович.

И той като него се мяташе до самия си крах.

 

warfare.com.ua

 

Военна хроника – 28.03.2015 г.

тимчук
Дмитрий Тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
9.00 часа, 28.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):
През последните две денонощия (26 -27.03) руско-терористичните войски не прекратиха обстрелите по позициите на украинската армия и цивилни обекти на Донецкото, Артемовското и Мариуполското направления, използваха стрелково оръжие, 120-мм минохвъргачки и друго тежко пехотно въоръжение (гранатомети, голямокалибрени картечници).

Регистрирани са случаи на използване от екстремистите на РСЗО БМ-21 „Град“ от позициите североизточно от Стаханов (по-рано група ИС съобщи за прехвърлянето на артилерия от екстремистите в този район).
На Мариуополското (Приморско) направление освен обстрелите са налице и опити на екстремистите да маневрират с личен състав и средства, а също така и прехвърляне на попълнения на предните позиции.

28.03. 2015

Освен интензивния обстрел на предната линия, екстремистите продължават да увеличават боеспособността на формированията си. По – специално, за окомплектоване на бандитските формирования „Оплот“, „Восток“ и „Спарта“ противникът прехвърли в района на Донецк (Петровски и Куйбишевски райони на Донецк) завършено попълнение – общо 400 души, прехвърлени с превозни средства, въоръжени (включително с гранатомети, голямокалибрени картечници и ПТРК).

В състава на даденото попълнение се наблюдава значителен (около 75 %) брой жители на Крим и по-рано „евакуирали се“ в РФ жители на Донбас, преминали през специална подготовка в учебните центрове на Ростов на Дон (РФ) и в Перевалне, Крим. Около 25 % от личния състав на даденото формирование са руски наемници. Прехвърлянето на попълнението се извърши скрито, без прикрепени личен състав и средства.

Към разгърналата се на североизток от Докучаевск втора батальонна тактическа група (БТГ) на руско-терористичните войски, окомплектована предимно с руски наемници и военнослужещи кадри на РФ, през последните две денонощия се присъедини още една усилена механизирана рота (частично от БМП-2, отчасти от БТР-80 и МТ-ЛБ). Цялата група зае позиции северно от Ласпа, получила до 15 ББМ, 4 МТ-ЛБ и 4 танка в допълнение към тези, които пристигнаха по-рано. Разполага и с 2 зенитни системи ЗУ-23-2, както и със значителен брой противотанкови системи (ПТРК).

В дадения район също така пристигна и минохвъргачна батарея – шест 120-мм минохвъргачки и 11 превозни средства. Очевидно, дадена минохвъргачна батарея ще действа в интересите на своята БТГ (намиращата се по-рано тук артилерийска група на екстремистите, многократно обстрелваща цивилните обекти в района на Докучаевск, е изтеглена в целия си състав към Старобешево).

На Приморското направление се наблюдава прехвърляне откъм Безименное на малка бронирана група (2 танка и 3 БТР-80) по посока на Широкино. По-рано е регистрирано прехвърляне през Новоазовск към Мариупол на усилен минохвъргачен взвод на терористите (120-мм минохвъргачки), придружени от 1 ВМР-2 и 2 БТР-80.

В района на Счастие – Станица Луганская, като имитира „изтегляне на тежкото въоръжение“, противникът интензивно прегрупира силите си, а също така прехвърля в дадения район и ново въоръжение. През последните две денонощия през Луганск и Александровка към направлението северно от Луганск преминаха 11 камиона и специални машини, а също и 2 танка и около 5 ББМ.

Продължава прехвърлянето през Красний Луч и през Иловайск и Снежное на боеприпаси за съсредоточената артилерия на терористите в района до пътя Донецк – Луганск.

При това по-ранната демонстрация на екстремистите на „изтегляне“ на артилерия в действителност се провали – разгърнатите от Енакиево, Макиивка до Чернухино, Алчевските артилерийски средства на терористите продължават да заемат позициите си, а самото „изтегляне“ се изпълнява от специална отделена част от силите и средствата на артилерийската групировка на екстремистите. Основното предназначение на именно тази групировка е поддръжка на формированията на руско-терористичните войски на Дзержинското, Артемовското и Лисичанското направления. В трите основни подразделения на групировката са съсредоточени най-малко 60 оръдия стволна артилерия (най-вече 122-мм гаубици Д-30), 34 САУ (най-вече 122-мм САУ 2С1 „Гвоздика“, но са регистрирани и подразделения и с 152-мм САУ „Акация“ и „Мста-С“).

Формированията на руско-терористичните войски продължават процеса на натрупване на материално-технически ресурси и тестване на нови начини за логистично обезпечаване. През последното денонощие са регистрирани 4 колони за доставка (48 траспортни единици) с гориво, боеприпаси, резервни части и специално оборудване. За прехвърлянето на конвоите терористите продължават да използват предимно „южния маршрут“ (през Амвросиевка, Снежное, Шахтьорск, Иловайск). Организирана е двустепенна система на тиловата логистика – до определени пунктове със железопътен транспорт, ремаркета и цистерни, след това разпределението и доставката се осъществява главно с превозни средства. Непосредствено в окупираната зона военната техника се придвижва на собствен ход.
Освен това, са регистрирани:
– прехвърляне на 6 танка през Макиивка от към Енакиево, заедно с тях 2 МТ-ЛБ и 3 военни камиона (един от тях – ЗУ-23-2 в лошо състояние);
– прегрупиране на бронирана техника на екстремистите на Приморското направление, североизточно от Широкино (маневра на 2 танка на север, и едновременно придвижване на 3 БМП-2 и 1 БТР-80 непосредствено до позициите край селото).
– прехвърляне на усилена рота към Весела гора откъм Металист (около 90 -100 души, 5-6 камиона, 4 единици 120-мм минохвъргачки, 2 БМП-1, 2 БМП-97, 1 МТ-ЛБ във вариант на ППРУ (мобилен пункт на тактическо звено за разузнаване и контрол на противотанкова въздушна отбрана).

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания