камион с надпис "Груз 200"

Те умряха за Путин

РФНа своята страница във Фейсбук известната руска правозащитничка Елена Василиева се опитва да пресметне приблизително колко руснаци са загинали само за едно денонощие в боевете за донецкото летище

„40 човека, които обслужват самоходните минохвъргачки „Тюлпан; от 50 човека от специалните части (спецназ) – 39 са мъртвите + изчезналите безследно; 12-ти планински батальон на спецназ (названието не е точно – бившите ГРУ на ПУРВО и разузнаването 34 МСД), 116 човека – това е резултатът от втората атака; били са уцелени или унищожени 23 танка от 30 – екипажът е от 4 човека, значи приблизителните загуби са около 65-70 човека; имало е 50 „Камаз“-а с пехота от Каменка и десантчици, в един „Камаз“ – 30 човека, оцелели са само половината. Смятайте още 350-400 човека – убити или безследно изчезнали.“

Елена Василиева обяснява, че ГРУ на ПУРВО – това са специалните части на главното разузнавателно управление на Приволжко-уралския военен окръг + 34 мотострелкова дивизия.

Всички те са се намирали в Екатеринбург, а при реформите в армията са били разформировани – и окръга, и дивизията. На базата на специалните части и разузнаването е бил създаден планински спецназ, който е включен в ССО – силите за специални операции.

Правозащитничката от руския град Мурманск емоционално възкликва: „Какво е това жертвоприношение за рождения ден на Путин… Кога той най-сетне ще се напие с кръв!“.