Светът не признава псевдоизборите в „ДНР“ и „ЛНР“

ДНРЕвропейският съюз не изпраща никакви наблюдатели от Европейския парламент за „изборите“, организирани от терористите в Донбас. Депутатите от Европейския парламент, които са се съгласили да бъдат наблюдатели на сепаратистките „избори“, действат като частни лица.

Както съобщава „ВВС Украина“, това е заявил председателят на Комисията по външните работи на законодателния орган на ЕС Елмар Брок.

„ЕС не признава тези избори, които ще се проведат в противоречие с украинското законодателство, а следователно ще бъдат нелегитимни. Освен това, те напълно противоречат на духа и буквата на Минския протокол и са насочени към проваляне на мирния процес в Донбас“, отбелязва Брок.

По думите му отделни евродепутати, като например Бела Ковач от Унгария, които са се съгласили да бъдат наблюдатели на сепаратистските „избори“, не разполагат с мандат от Европейския парламент и действат като частни лица.

„Ако това се потвърди, аз заявявам: тези депутати не са получили мандат на наблюдатели за тези „избори“ от никакви органи на Европейския парламент и не могат да говорят от тяхно име. Всякакви техни евентуални коментари относно провеждането или резултатите на тези псевдоизбори нямат никакво отношение към Европарламента и Евросъюза“, подчертава Елмар Брок.

захарченко

За 2 ноември в така наречените „Донецка народна република“ и „Луганска народна република“ са насрочени избори за нови ръководители на републиките и за депутати в т. нар. „Народни съвети“. 

По-рано Генералният секретар на ООН Пан Ги Мун изрази съжаление във връзка с намерението на „властите“ в „ДНР“ и „ЛНР“ да проведат собствени избори. 

Подобна позиция изказаха държавният секретар на САЩ Джон Кери и президентът на Франция Франсоа Оланд.

Същевременно външният министър на РФ Сергей Лавров изрази надежда, че изборите ще се състоят и увери, че РФ ще признае техните резултати.

Фотофакт от Прага

На няколко оживени места в Прага се появиха билбордове и електронен екран с лика на Мустафа Джемилев – лидерът на кримските татари.

Билборд в Прага - Мустафа Джемилев
снимка: интернет

Заедно със снимката на бившия председател на кримския Меджлис, на чешки език е изведен цитатът: „За изразено несъгласие със съветската окупация на Чехословакия през 1968 година, излежах 3 години в затвора. Днес, президентът на Чехия ме призовава да се примиря с анексията на Крим.“

Билборд в Прага - Мустафа Джемилев
снимка: Новое время
Билборд в Прага - Мустафа Джемилев
снимка: Новое время

„Украйна днес“ напомня, че през април Милош Земан публично призова ЕС да се примири с анексирането на Крим от Русия. А в едно от последните си интервюта изрази подкрепа за политиката на Владимир Путин. Заявленията на чешкия президент предизвикаха критиката на голям брой чешки политици.

Украйна се бори за ценности, Европа пресмята цената

Превод от украински

Една година след началото на протестите на Майдана украинският писател Юрий Андрухович по време на своя изява във Виена обръща внимание върху  пропастта във възприемането на събитията в самата Украйна и в Европа

Юрий Андрухович по време на изявата си във Виена
Юрий Андрухович по време на изявата си във Виена

 

Почти на точната дата година след началото на протестите на Майдана украинският писател Юрий Андрухович, много от книгите на когото са преведени на немски и са добре познати в Западна Европа, участва в откриването на международния книжен панаир Buch Wien във Виена.

Той със съжаление говори за разликите във възприемането на сегашните събития в Украйна в страната и извън нея. Острата му, произнесена на немски език реч под заглавие “Цената на ценностите”, изпълнена с остри фрази и ярки метафори, беше цитирана от много австрийски и немски медии.

Право на изход

Само допреди година украинците живееха в съвсем друга страна, заяви Андрухович. “Но днес ние сме в центъра на конфликт, на който не му се вижда краят, в центъра на война с хиляди загинали, ранени и безследно изчезнали. Понякога тази година изглежда като безкраен филм на ужасите, понякога – като вечен кошмарен сън”.

Писателят подчерта, че макар Украйна юридически да е престанала да бъде част от Съветския съюз преди повече от 20 години, фактически тя и досега се бори за “правото на изход”. Андрухович смята: “За тези 23 години в постсъветската пространство не беше решен нито един конфликт. Нещо повече: най-голямата и най-влиятелната държава от това пространство, която би трябвало да се стреми към мир, прави всичко, за да разпалва войни, тя непрестанно ги организира”.

По думите на Андрухович, през това време украинците са стигнали до твърдото убеждение, че най-добрият път за тях е пътят към Европа, европейският вектор. Но при това днес на Украйна и Европа едва ли са им останали допирни точки, смята писателят.

Европа се превърна в “зона на благополучие, комфорт и сигурност, твърде защитена, твърде регулирана”. Същевременно Украйна стана “зона на смърт и зверства”. Сега на Запад страната се асоциира не само с “Чернобил и проститутки”. Към тези стереотипи се прибавят смърт, война, бежанци, страдания, изтезания, фашизъм и десни радикали, смята Андрухович.

Война или криза

В разговорите за събитията немските му приятели писатели непрекъснато го поправяли – “търпеливо, както възрастните поправят дете”, добавя украинският писател. Ако той казвал, че в Украйна бушува война, събеседниците му говорели за “криза”. Когато наричал руския президент враг, те говорели за “партньор”. “От многобройните ми разговори на Запад и преди всичко в Западна Европа става ясно, че нас не просто не ни разбират, по-лошо – дори не се опитват да ни разберат” – горчиво отбелязва Юрий Андрухович.

Той твърде често се е срещал с хора, подкрепящи Путин. “Остава открит болезненият въпрос защо на миролюбивата, политически коректна Европа агресорът й изглежда по-близък и разбираем, отколкото жертвата на неговата агресия. Имам едно подозрение: ЕС се страхува от Украйна” – допуска писателят. “На Евросъюза и без Украйна не му е лесно, а сега и тая пропаднала държава с лошата си карма. От такава страна е по-добре да се стои на безопасно разстояние, мислят си европейците”.

Цената на ценностите

Украинците излязоха на Майдана, за да се борят за свобода и равенство. Но “циничната геополитика” им остави само един вариант: “да се защитават самички”. Андрухович добавя: “Дай Боже тази самотност да не продължи сто години като в романа на Маркес. Толкова дълго няма да удържим”.

Юрий Андрухович подчерта, че в украинския език думите “цена” и “ценности” са от един и същи корен. Но ако днес в Украйна мислят за ценности, в Европа мислят за цената.

“Когато испанските фермери палят знамето на ЕС, тях ги вълнуват търговските санкции и падането на цените на портокалите. Когато 19-годишен украински студент загива под куршумите и при това стиска в ръка европейското знаме, той загива за свободата и справедливостта” – убеден е писателят.

Речта си във Виена Андрухович завърши с думите: “Извинете, че Украйна не ви позволява да живеете със спокойна съвест”.

 

Източник: DW.DE

 

Днепропетровска област преминава към специален режим за сигурност

dnepr

Във връзка с рязкото влошаване на ситуацията в зоната на АТО, в събота в Днепропетровската областна държавна администрация е проведено заседание на областния съвет за отбрана с участието на ръководителите на правоохранителните органи.

„Бяха приети редица доста радикални решения за гарантиране сигурността на областта. Тези решения са свързани включително и с гражданското население и със собствениците на частни фирми с цел активизиране на бдителността“ – съобщава заместник областният управител на Днепропетровска област Святослав Олейник.

Той също така подчертава, че областта „преминава към специален режим, като главен приоритет е безопасността и отбранителната способност на региона“.

interfax.com.ua

Игор Смешко, съветник на Порошенко: В Украйна се намират 40 000 руски военни

На територията на Украина се намират около 40 хил. добре въоръжени руски военни, заяви Игор Петрович Смешко – председател на Комитета по въпросите на разузнаването към администрацията на президента на Украйна.

„Нападат ни. Територията ни е окупирана от 40 хил. добре въоръжени военни.“ – каза Смешко.

По думите на председателя на Комитета по разузнаване, президентът на Русия Владимир Путин е решил, че „не може да позволи“ в съседна на Русия страна да се развива демокрация.

Русия последователно отрича както своята причастност към ескалацията на кризата в Украйна, така и участието на нейни войски в конфликта в Донбас и доставките на оръжие за сепаратистите.