Украйна се бори за ценности, Европа пресмята цената

Превод от украински

Една година след началото на протестите на Майдана украинският писател Юрий Андрухович по време на своя изява във Виена обръща внимание върху  пропастта във възприемането на събитията в самата Украйна и в Европа

Юрий Андрухович по време на изявата си във Виена
Юрий Андрухович по време на изявата си във Виена

 

Почти на точната дата година след началото на протестите на Майдана украинският писател Юрий Андрухович, много от книгите на когото са преведени на немски и са добре познати в Западна Европа, участва в откриването на международния книжен панаир Buch Wien във Виена.

Той със съжаление говори за разликите във възприемането на сегашните събития в Украйна в страната и извън нея. Острата му, произнесена на немски език реч под заглавие “Цената на ценностите”, изпълнена с остри фрази и ярки метафори, беше цитирана от много австрийски и немски медии.

Право на изход

Само допреди година украинците живееха в съвсем друга страна, заяви Андрухович. “Но днес ние сме в центъра на конфликт, на който не му се вижда краят, в центъра на война с хиляди загинали, ранени и безследно изчезнали. Понякога тази година изглежда като безкраен филм на ужасите, понякога – като вечен кошмарен сън”.

Писателят подчерта, че макар Украйна юридически да е престанала да бъде част от Съветския съюз преди повече от 20 години, фактически тя и досега се бори за “правото на изход”. Андрухович смята: “За тези 23 години в постсъветската пространство не беше решен нито един конфликт. Нещо повече: най-голямата и най-влиятелната държава от това пространство, която би трябвало да се стреми към мир, прави всичко, за да разпалва войни, тя непрестанно ги организира”.

По думите на Андрухович, през това време украинците са стигнали до твърдото убеждение, че най-добрият път за тях е пътят към Европа, европейският вектор. Но при това днес на Украйна и Европа едва ли са им останали допирни точки, смята писателят.

Европа се превърна в “зона на благополучие, комфорт и сигурност, твърде защитена, твърде регулирана”. Същевременно Украйна стана “зона на смърт и зверства”. Сега на Запад страната се асоциира не само с “Чернобил и проститутки”. Към тези стереотипи се прибавят смърт, война, бежанци, страдания, изтезания, фашизъм и десни радикали, смята Андрухович.

Война или криза

В разговорите за събитията немските му приятели писатели непрекъснато го поправяли – “търпеливо, както възрастните поправят дете”, добавя украинският писател. Ако той казвал, че в Украйна бушува война, събеседниците му говорели за “криза”. Когато наричал руския президент враг, те говорели за “партньор”. “От многобройните ми разговори на Запад и преди всичко в Западна Европа става ясно, че нас не просто не ни разбират, по-лошо – дори не се опитват да ни разберат” – горчиво отбелязва Юрий Андрухович.

Той твърде често се е срещал с хора, подкрепящи Путин. “Остава открит болезненият въпрос защо на миролюбивата, политически коректна Европа агресорът й изглежда по-близък и разбираем, отколкото жертвата на неговата агресия. Имам едно подозрение: ЕС се страхува от Украйна” – допуска писателят. “На Евросъюза и без Украйна не му е лесно, а сега и тая пропаднала държава с лошата си карма. От такава страна е по-добре да се стои на безопасно разстояние, мислят си европейците”.

Цената на ценностите

Украинците излязоха на Майдана, за да се борят за свобода и равенство. Но “циничната геополитика” им остави само един вариант: “да се защитават самички”. Андрухович добавя: “Дай Боже тази самотност да не продължи сто години като в романа на Маркес. Толкова дълго няма да удържим”.

Юрий Андрухович подчерта, че в украинския език думите “цена” и “ценности” са от един и същи корен. Но ако днес в Украйна мислят за ценности, в Европа мислят за цената.

“Когато испанските фермери палят знамето на ЕС, тях ги вълнуват търговските санкции и падането на цените на портокалите. Когато 19-годишен украински студент загива под куршумите и при това стиска в ръка европейското знаме, той загива за свободата и справедливостта” – убеден е писателят.

Речта си във Виена Андрухович завърши с думите: “Извинете, че Украйна не ви позволява да живеете със спокойна съвест”.

 

Източник: DW.DE

 

Не повече от стотина русофили ратуваха за съюз с Русия

Украинските активисти са предупредени от полицията да не ги дразнят
20140914-9София, 14 септември 2014.- Не повече от стотина русофили се събраха пред паметника на Александър ІІ в София, за да протестират против НАТО и да ратуват за съюз с Русия. Полицията дори не спря движението по булеварда „Руски“.
На митинга украинската власт беше наречена „хунта“, а президентът Петро Порошенко – „убиец на деца“. Не мина и без „славянско единство“. ЕС беше окачествен като инструмент на САЩ и като блок, в който се заличава всичко национално, включително култура и език.
На сбирката се появи и знамето на т.н. донецка република, която, според Украйна и редица други страни, заедно с „луганска република“ отдавна трябваше да бъдат обявени за терористически организации. Марина от София, което гордо позираше пред камерите с това знаме, заяви пред „УБВести“, че е от Донбас и е за отделяне на този край от Украйна. Същевременно тя допуска, че войната там се финансира от Русия. На въпрос, не е ли това намеса във вътрешните работи на една суверенна държава, Марина не отговори. Тя гледа само руски телевизии и за нея Киев е „хунта“.
„Бандеровци“ се оказаха за митинга и неколцина активисти на сдружението „Мати Украйна“, разпънали пред Народното събрание 20-метровото украинско знаме. Но веднага бяха помолени от полицията да не дразнят русофилите и да приберат синьо-жълтия прапор. Тъй като нямаха разрешение за провеждане на проявата си, украинците бяха предупредени с протокол повече да не нарушават обществения ред в столицата.
20140914-5За сведение на привържениците на путинската Русия в България. Москва сменя реториката си. Според „Эхо Москвы“, централните руски телевизии са получили опорните точки, според които Петро Порошенко вече не трябва да се нарича „престъпник“, бившият лидер на сепаратистите Игор Гиркин (Стрелков) изобщо да не се показва на синия екран, препоръчва се вместо „Донецка народна република“ и „Луганска народна република“ да се използва „Донецка област“ и „Луганска област“. Мониторингът на руската ТВ показва, че от 4 септември т.г. украинската власт вече не се нарича „хунта“. Така че бг-русофилите изостават от московското време.(УБВести)

Фоторепортаж на Васил Жукивский

 

20140914-4 20140914-3 20140914-2 20140914-9

20140914-7

Олена Коцева - лидер на сдружението "Мати Украйна", Райна Манджукова и няколко други представители ва украинската диаспора бяха предупредени от полицията с протокол.
Олена Коцева – лидер на сдружението „Мати Украйна“, Райна Манджукова и няколко други представители ва украинската диаспора бяха предупредени от полицията с протокол.

 

Материалът е взет от сайта www.ukrpressbg.com
http://www.ukrpressbg.com/dia-20140914-rusofili-bg.html

„Разкажи за Украйна със смартфон“

Проектът „Ден на феновете на Украйна“ организира преди време акцията „Разкажи за Украйна със смартфон“.

Цяло лято е продължил конкурсът за видеоклипове, снимани със смартфон. В тях всеки е имал възможност да покаже любимото си място в Украйна, родния град или село – да покаже „своята Украйна“.

Като краен резултат от конкурса е създаден видеоклип с предоставени от участниците кадри и с английски субтитри.

 

Споделено от Посольство України в Болгарії / Посолство на Украйна в България 

 

Украйна се отказва от 15 000 съветски стандарта и преминава към стандартите на ЕС

ЕСУкрайна се отказва от стандартите ГОСТ, които действат от времето на СССР, и преминава към европейски стандарти. Това съобщава eurointegration.com.ua, като цитира украинския премиер Арсений Яценюк.

По-рано първият заместник-министър  на икономическото развитие Валерий Пятницкий заяви, че правителството планира да приведе украинските технически стандарти и регламенти в съответствие с нормативите на ЕС и да приключи работата над 3 000 стандарта до края на годината.

Според него за едно подобно адаптиране, необходимо за пълноценното влизане в сила на икономическата част на Споразумението за асоцииране с ЕС, на правителството ще е необходима около една година.

В Украйна вече почти една четвърт от предприятията на хранителната промишленост работят по европейски стандарти. Внедрени са системи за управление на качеството и безопасността на хранителните продукти в 574 предприятия в хранителната и преработвателната промишленост.

По данни на Министерството на аграрната политика и храните в момента такива системи се внедряват в още 97 предприятия, така че броят на предприятията, които са преминали или в момента преминават към европейските стандарти за качество, представлява 22% от общия брой на предприятията в дадената сфера.

Какво се случва на руско-украинската граница (видео)

РСЗО "Торнадо"/снимка: Twitter
РСЗО „Торнадо“ / Снимка: Twitter

Журналисти от един от финландските информационни източници са заснели видео на колона с руска военна техника в Ростовска област.

Колоната се е движела в посока Украйна по път М-23 близо до град Новошахтинск, който е на 50 км от украинско-руската граница. В колоната, освен всичко останало, е имало тежки РСЗО „Торнадо“. Както пояснява кореспондентът на Yle, колоната е била съпровождана от военнослужещи.

Освен това, журналистите са говорили с местните жители, които им разказали, че количеството военна техника в региона значително се е увеличило от началото на конфликта в Източна Украйна.

Кореспондентите на финландския телевизионен канал описват също и възникнал конфликт със служители в граничната зона. На граничния пункт „Новошахтинск“ им е било забранено да снимат, поискали са им също документи за самоличност.

Видеото е качено на сайта на финландския телевизионен канал Yle в понеделник, 23 февруари.

Справка: „Торнадо“ е най-новата руска модернизирана реактивна система за залпов огън. Системата е двукалибрена и обединява в една платформа „Град“ и „Смерч“. Установката може да променя позицията си още преди снарядът да е стигнал целта. Това се постига за сметка на автоматизацията на стрелбата. Системата е способна да нанася както удари със залпов огън, така и с единични високоточни ракети.

Т/к „Дождь“