Доклад на Съвета на Европа: „Пожарът в Дома на профсъюзите в Одеса е предизвикан от действията вътре в сградата“

Пожар в Дома на профсъюзите в Одеса

През април 2014 г. към генералния секретар на Съвета на Европа е учредена международна консултативна група по ситуацията в Украйна. В състава на групата, оглавена от екс-председателя на Европейския съд Николас Братца, са включени бившия съдия от Европейския съд Владимир Буткевич и бившия заместник-прокурор на Харковска област Олег Анпилогов. За година групата подготвя доклад за събитията на Евромайдана, в който доклад се поставя акцент върху безнаказаността и неподотчетността на действията на сътрудниците на силовите структури по времето на протестните акции в Киев през есента на 2013 г. и зимата на 2014 г. Също така, международната контактна група подчертава „недостатъчната степен на независимост и ефективност“ в разследването на гибелта на участници в Майдана и „системното“ противопоставяне между МВР и СБУ от една страна и Генералната прокуратура от друга. Публикацията на доклада предизвика резките критики на украинското МВР, което определи приведените данни като недостоверни и остарели.

След изследването на събитията от Евромайдана международната контактна група насочи вниманието си към разследване на събитията от 2 май 2014 в Одеса, когато шест човека загинаха по време на уличните безредици и още 43 по време на избухналия в Дома на профсъюзите пожар. Събирането на материали за независимото разследване продължи от февруари до август т.г. На международната контактна група е отказан достъп до няколко документа.

По-надолу са изброени основните изводи, направени от групата в резултат на проведеното разследване:

1. В края на април, знаейки за напрегнатата обстановка в града, свързана с пристигането на привърженици на федерализацията, активисти на Евромайдана и футболни запалянковци, одеските правоохранителни органи разработват планове за екстрено реагиране под названието „Вълна“ и „Гръм“. И двата плана не сработват. Задължителното в такива случаи разследване не е проведено.

2. На 2 май през деня, още в самото начало на стълкновенията, сътрудниците на полицията правят опити да ги възпрепятстват, но в последствие преустановяват тези си опити. „Нещо повече, наред с впечатлението за обща пасивност, публикуваните в Интернет записи биха могли да се изтълкуват като свидетелства за сговор между полицията и привържениците на федерализацията.“ – се казва в доклада. Така на един от видео клиповете е запечатан един от предполагаемите привърженици на федерализацията Виталий Будько, който стреля иззад милиционерския кордон без срещу стрелеца да се оказва каквото и да е съпротивление от страна на представителите на силовите структури. На друго видео е зафиксирано как екс-началникът на одеската милиция Дмитрий Фучеджи (избягал впоследствие от Украйна, обявен за издирване и предположително укриващ се в Приднестровието), леко ранен в ръката, влиза в линейка на „Бърза помощ“, в която вече се намира Будько без да е ранен или контузен. Само няколко секунди след това в същата линейка не е допуснат сериозно ранен сътрудник на милицията и автомобилът потегля. Също така подозрения в международната разследваща група предизвикват и червените ленти, забелязани както на защитните шлемове на милиционерите, така и на ръкавите на привържениците на федерализацията.

3. Международната консултативна група отбелязва, че в този ден милицията не отговаря на телефонни повиквания. По данни на украинския омбудсман от 14 часа в ранния следобяд до 17:30 са направени серия позвънявания за различни случаи на нарушение на обществения ред, но първите задържания по улиците на града са едва след 17 часа, когато вече петима души са загинали от огнестрелни рани. Задържанията около Дома на профсъюзите започват, когато числото на загиналите надхвърля 40 души.

4. Международната консултативна група реконструира събитията в Дома на профсъюзите при следната хронология: на Гръцкия площад активистите на Евромайдана обръщат в бягство привържениците на федерализацията, които се отправят към Куликово поле. Някои от лидерите призовават своите последователи да се разпръснат, но други предлагат да се укрият в сградата на Дома на профсъюзите. В доклада се посочва, че около 18:50 привърженици на федерализацията разбиват вратата на зданието и вкарват вътре „различни материали“, в т.ч. кутии с бутилки запалителна смес за коктейли Молотов.  След това входът на сградата е барикадиран с дъски и дървени летви.

5. С пристигането си на площада привържениците на Евромайдана разрушават палатъчния лагер на Антимайдана, след което започва противостоянието пред Дома на профсъюзите с използване на оръжие и коктейли Молотов. Опитите за щурм се оказват неуспешни, а в 19:45 в сградата започва пожар. Проведените впоследствие експертизи показват, че пожарът е започнал едновременно в пет различни места – в различни части на сградата и на различни етажи. „Изключвайки възпламеняване във вестибюла на Дома на профсъюзите, причина за избухване на пожар биха могли да са единствено действията на намиращите се в зданието.“ – се подчертава в доклада. Нито една от експертизите не констатира признаци на преднамерено подпалване. Експертите от международната група отбелязват, че съдебно-медицинската експертиза не е проведена от властите в задължителния порядък: първият доклад, подготвен през юли 2014 г. не включва резултати от огледа на самото здание и такъв не е провеждан до август същата година.

6. Най-близката до Дома на профсъюзите пожарна част е разположена на разстояние 5 минути път с автомобил от Куликово поле. Въпреки това, първата пожарна кола пристига едва половин час след началото на пожара. Разследващите обръщат внимание на телефонните разговори с пожарната служба, в които диспечерът отговаря на съобщаващия за пожара, че горящите пред Дома на профсъюзите палатки не представляват опасност, тъй като горят на открито. Първата пожарна кола пристига на мястото на трагедията десет минути след позвъняването, съобщаващо за пламъци вътре в сградата на профсъюзния дом. Отговорността за това по-късно е поета от началника на Държавната служба за извънредни ситуации на Одеска област – Владимир Боделан (освободен от длъжност, намиращ се в началото на 2015 г. извън Украйна и чието точно местонахождение е неизвестно). Своето решение Боделан обяснява с нежеланието да излага на опасност живота на пожарникарите, които тълпата даже при пристигането им не допуснала веднага до Дома на профсъюзите.

7. По време на пожара, ограничен едва около девет часа вечерта, от сградата са евакуирани 303 човека, 31 са загиналите вътре, телата на още 8 загинали са намерени в близост – спасявайки се от огъня, привърженици на федерализацията са скачали през прозорците. В някои случаи активисти на Евромайдана са нападали идейните си противници, в други – са правели импровизирани стълби и са опъвали платнища за спасяване на скачащите от прозорците хора.

8. Общото число загинали на 2 май в Одеса е 48 души (7 жени и 41 мъже), всичките граждани на Украйна. Шестима загиват от раните си, получени по време на стълкновенията на Гръцкия площад, а 42 в резултат на пожара в Дома на профсъюзите (34 от пряко въздействие на огъня, 8 при скачане през прозореца). Данните, че в Дома на профсъюзите е бил разпръснат газ, различен от получаващия се при горене на различни запалими инстанции, не се потвърждават. В този ден пострадалите са 208, в т.ч. 34 милиционера (шестима получили огнестрелни рани). Неизвестно е числото на пострадалите, които не са потърсили помощ в болнично заведение поради опасения, че ще бъдат преследвани от закона.

9. В резултат на безредиците на 2 май в Одеса са арестувани 110 души. До момента под арест са 10, в т.ч. трима под домашен арест. 63-ма от задържаните са освободени от съмишлениците си на 4 май м.г., превзели след щурм предварителния арест. Останалите са освободени след прекратяване на наказателните производства, образувани срещу тях и в този смисъл, те не са гледани от съда (в два от случаите международната консултативна група отбелязва особено подозрителните обстоятелства при освобождаването на заподозрените поради недостатъчно улики). Стигналите до съда дела са многократно отлагани, а в случаите, когато гледането все пак е започнало, съдебните заседания са прекратявани заради оскърбления над съдебния състав и натиск, оказван от страна на тълпи поддръжници на обвиняемите над него. 13 души са обявени за издирване.

10. Вземайки под внимание сложната ситуация в Украйна в момента на началото, а и в хода на разследването, международната група достига до заключението, че няма оправдание за пропуските в разследванията, които са признати от експертите за неефективни предвид недостатъчното събиране на доказателства, свидетели и пострадали в събитията. Отделно се отбелязва, че на разследването силно е повлияло прехвърлянето на Службата за извънредни ситуации под шапката на МВР, отличило се с бездействието си в решаващите първоначални стадии на разследваните събития. Също така в доклада се отбелязва, че за издаването на Заповед за арест на Фучеджи са били загубени две седмици – време, дало му възможност да избяга и да се укрие зад граница, макар имено неговото поведение на 2 май да е трябвало да стане обект на незабавно разследване. В доклада на международната консултативна група се казва, че събитията от 2 май 2014 г. в Одеса са от такава висока важност, че властите са били длъжни да предоставят достатъчно информация за хода на провежданото от тях разследване. Въпреки това, данните са били предоставяни нередовно и „в противоречива и трудна за разбиране форма“. Групата резюмира, че за разлика от хода на разследването на събитията от Майдана в Киев, следователите от Одеса не са предприемали координирани усилия, за да уведомяват пряко и редовно пострадалите и роднините на жертвите за хода на тяхното разследване. Също така, видът, в който е поднасяна информацията за разследването пред широката публика, не е допринасял за защита на интересите на пострадалите и роднините на загиналите.

Инфорезист

Порошенко: Русия няма да участва в миротворческата мисия в Донбас

Украинският президент Петро Порошенко смята, че Русия няма място сред участниците в миротворческия контингент на територията на Украйна. 

REUTERS
REUTERS

Както предава УНИАН, Порошенко е заявил това на съвместна пресконференция с еврокомисаря по разширяването и политиката на съседство Йоханес Хан.

„Бих искал да подчертая категорично, че РФ в качеството си на страна-агресор не може и няма да участва в тази миротворческа операция. Ние няма да се съгласим на такъв формат на миротворческата мисия, който да позволи да бъде легализиран многохилядния руски военен контингент. Вече си имаме достатъчно такива миротворци“, подчерта украинският президент.

Същото мнение изрази днес и министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин на съвместна пресконференция с министъра на външните работи на Гърция Никос Котзиас.

„Ние имаме визия на мандата на мисията, но отделно много ясно искам да подчертая, че руски части като представители на страната-агресор не трябва да участват в тази мисия. Защото това не е само въпрос на доверие в дейността на мисията и нейната ефективност, а е въпрос и на ценностни принципи и спазване на международното право”, каза Климкин.

 

Както УНИАН съобщи по-рано, на 18 февруари Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна прие решение страната да се обърне към ООН и ЕС с молба за организиране на миротворческа мисия в Донбас. Според членовете на СНСО, миротворческият контингент на ООН трябва да се намира по протежение на разграничителната линия на бойните действия в Източна Украйна и на неконтролираната от украинските власти част от държавната граница с Русия.

 

На Путин не му трябва нито „Новорусия“, нито Крим

obozrevatel.com
Снимка: obozrevatel.com

Украинският журналист , публицист и телевизионен водещ Виталий Портников заяви, че проектът „Новорусия“ никога не е съществувал. Това всъщност е план за възстановяване на Руската федерация в границите на целия Съветски съюз.

„За разлика от много украински потребители на социалните мрежи, аз не смятам, че проектът „Новорусия“ е закрит или остава открит. Такъв проект по принцип никога не е съществувал. На Президента на РФ не му трябва нито „Новорусия“, нито Крим.

Путин има една-единствена геополитическа цел – възстановяване на Руската федерация в границите на Съветския съюз, както и възстановяване на сферите на влияние в Централна и Източна Европа“, заявява журналистът пред украинското интернет издание „Гордон“.

„Украйна, Беларус, Казахстан и другите бивши съветски републики трябваше да станат или част от РФ, или част от новата държава, наречена Евразийски съюз. Това дори не е план на Путин, това е план на цялото руско ръководство, който е бил приет през 1991 година и частично реализиран като Общност на независимите държави. ОНД трябваше да стане прототип на една нова съюзна държава със столица Москва и президент Борис Елцин“, отбелязва Портников.

Журналистът смята, че когато е станало окончателно ясно, че Украйна се е ориентирала към Европа, Кремъл е направил фалстарт – като се започне от действията на руските агенти по времето на Майдана и анексирането на Крим и се завърши с войната в Донбас.

„Когато стана ясно, че планът за въвличане на всичките бивши републики в сферата на политическото и икономическото влияние на РФ няма да се осъществи, беше задействан друг план. Всъщност агресията на Путин в Украйна е фалстарт. Истината е, че украинската държавност трябваше да бъде ликвидирана с влизането ни в Евразийския съюз. Точно това щеше за малко да стане, но Майданът от 2013 година върна на дневен ред подписването от Украйна на Споразумението за асоциирането с Евросъюза. Именно тогава Кремъл започна силови действия там, където те най-лесно можеше да бъдат започнати – в Крим и Донбас“, обяснява Портников.

Той също така подчертава, че „на Путин просто не са му стигнали силите за широкомащабни бойни действия на територията на Украйна, а политиката на РФ не се подкрепя масово в рускоговорящите области на Украйна“.

„Анексирането на Крим – продължава Портников – създаде такива инфраструктурни проблеми, че Русия няма как да ги реши сама, без сериозни договорености с Украйна и Запада. Освен това, истинските агресивни намерения на РФ по отношение на бившите съюзни републики съвпаднаха със световната тенденция за падането на цените на петрола“.

Експертът припомня, че през 2008 година, когато цената на петрола беше много по-ниска от днешните 88 $ за барел, икономиката на Русия устоя.

„Но тогава Русия нямаше толкова проблеми с абсолютно неефективното управление на страната – подчетава Портников. – Администрацията на президента на РФ тогава не беше изчистена от всички относително компетентни хора, разбиращи всички рискове, които носят политическите решения за икономиката на страната. През 2008 година по отношение на Русия нямаше тежки санкции от страна на Запада, напротив – тя се спасяваше от въздействието на глобалната криза заедно с целия цивилизован свят. И в крайна сметка, в Русия през 2008 година го нямаше този колосален отлив на капитал, който се наблюдава днес на фона на падането на цената на петрола“.

Портников е убеден, че „оцеляването на днешния политически режим на Русия е под голям въпрос“.

„Нефтените и газовите компании на Русия не могат да взимат дългосрочни кредити от Запада, а това е жизнено необходимо за оцеляването им в условията на спада на световните цени на енергоносителите. През 2008 година в РФ нямаше такива проблеми. Освен това, запасите от руски нефт преди шест години бяха много големи. Сега те са критично намалели. Необходими са спешни проучвания на нови и труднодостъпни находища. Но проучванията не могат да бъдат направени заради оттеглянето на западните компании от руския пазар. Самата РФ няма подобни технологии и няма и да има близките 25-50 години. Така че оцеляването на сегашния политически режим на Русия е под голям въпрос“, резюмира Портников.

Както съобщи „Обозревател“, на 11 октомври Путин е разпоредил на руския министър на отбраната Сергей Шойгу да оттегли в местата на постоянната им дислокация руските войски, които са били на „учения“ на полигоните в Ростовска област.

На свой ред руският опозиционер Борис Немцов заяви, че със своето разпореждане да оттегли армията от Ростовска област Путин фактически е закрил проекта „Новорусия“.

Източник: obozrevatel.com

Нов двуезичен сборник стихове „Кобзар“ от Тарас Шевченко беше представен в Българската академия на науките

Снимка: БТА
Снимка: БТА

Първото издание на български и украински на сборника 
„Кобзар“ от Тарас Шевченко, осъществено по инициатива на 
посолството на Украйна у нас, бе представено тази вечер в 
Българската академия на науките /БАН/, съобщава БТА
В приветственото си слово председателят на БАН акад. Стефан 
Воденичаров отбеляза, че билингвистичното издание е четвърто 
поред у нас в рамките на половин столетие и излизането му 
съвпада хронологично с приключването на тържествата по случай 
200-годишнината от рождението на великия украински поет и 
художник. Същевременно се навършват и 50 години от първия превод
на български на „Кобзар“, дело на поета Димитър Методиев, 
допълни той. 
Вицепрезидентът Маргарита Попова, под чийто патронаж се 
състоя представянето на сборника, изтъкна близостта между 
българския и украинския народ. „Ние се обичаме и се уважаваме, 
защото сме близки, защото е близка нашата душевност, нашите 
сърца туптят в един и същи ритъм“, каза тя в словото си. По 
думите й малката, тънка книжка впечатлява с това, че е любима на
украинския народ и е близка до нашата душевност. „В последните 
месеци и години ние сме още по-свързани. Няма ден, в който 
мисълта ни да не отлита към Украйна и към украинския народ“, 
отбеляза Попова и допълни, че когато говорим за Тарас Шевченко, 
ние казваме Украйна. Както и когато говорим за Украйна и 
произнасяме името на този народ и на тази държава, няма как да 
не споменем и името на Шевченко.
Шевченко има гигантски принос за формирането на националното
съзнание на украинците, както и за развитието на украинската и 
световната култура, каза посланикът на Украйна у нас Микола 
Балтажи. По думите му е трудно да се открие сред украинците 
човек, който да не познава стиховете на големия поет, а „Кобзар“
винаги е бил неизменен атрибут във всяка украинска къща като 
Евангелието. Силата на личността на Шевченко е в това, че идеите
му винаги звучат актуално, и закономерно го смятаме за пророк и
същевременно за гениален прорицател, изразител на националния 
дух и консолидиращ фактор на украинския народ, посочи посланик 
Балтажи. Той благодари на всички, които подкрепят Украйна в това
драматично за страната време.

 

САЩ ще продължат да инвестират в проекта за реформиране на украинската милиция

Новата милиция ще има нова униформа / снимка: Униан
Новата милиция ще има нова униформа / снимка: Униан

САЩ ще продължат да инвестират в проекта за реформиране на украинската милиция, заяви посланикът на САЩ в Украйна Джефри Пайет, предава BBC.

„Планираме да продължим инвестициите в този проект. Участието ни няма да се ограничи с първия му етап в Киев, искаме да работим с МВР и след успешното въвеждане на реформите в Киев и да ги разширим и в други големи градове като Харков и Одеса“ – каза той.

По думите на посланика целта на общия проект на САЩ и украинското МВР е „създаване на нова украинска полиция, която да не е корумпирана и да служи на народа си, с нова униформа и нови начини на работа“.

По-рано първият заместник министър на вътрешните работи на Украйна Ека Згуладзе съобщи, че от 19 януари започна конкурсът за избор на кандидати за ново патрулно подразделение на киевската милиция, което цели да замести ведомството на КАТ.

Както „Украйна днес“ вече писа, целият персонал на ДАИ ще бъде уволнен и заместен с кадри на новото ведомство.