В Украйна пристигат представители на Хагския трибунал

През ноември и декември в Украйна пристигат представители на Хагския трибунал във връзка с делото на бившия украински президент Виктор Янукович. Това съобщава в свое интервю заместник-главния прокурор на Украйна Алексей Баганец, цитиран от ZN.UA.

Хагският трибунал
Снимка: zn.ua

Баганец разказва, че по искане на Украйна през април прокурор на Международния наказателен съд е открил официална процедура за предварително изучаване на ситуацията в Украйна.

„Според изискванията на Римския статут прокурорът на Международния наказателен съд не може сам да събира доказателства, затова от прокурора беше изпратено запитване до украинската държава с молба за предоставяне на цялата доказателствена база в подкрепа на обвиненията по повод събитията от 21 ноември 2013 г. до 22 февруари 2014 г. включително.

През септември вече бяхме готови и предадохме съответната информация по дипломатически канали в офиса на прокурора на Международния наказателен съд. Доколкото ми е известно, негови представители планират работно посещение в Украйна през ноември-декември. Целта им е да се срещнат с главния прокурор на Украйна и с конкретните следователи, които разследват делата за нарушаване на човешките права и свободи, както и убийствата на Майдана“, съобщава Баганец.

Той подчертава, че засега е рано да се говори за привличането на Янукович под отговорност,  тъй като в Международния наказателен съд съществува процедура, която се различава от предвидената от украинския Наказателно-процесуален кодекс.

„Аз като юрист разбирам, че най-важното е събирането на доказателства, които да са достатъчни за Международния наказателен съд. Все пак, те имат свои собствени процедури, различен подход и преценка при събирането на материалите. Да не говорим за разбирането за достатъчност на доказателствата. Това е в тяхната компетенция“, подчертава Алексей Баганец.

На 31 октомври в Украйна влезе в сила закон, който позволява избягалия в Русия Янукович да бъде подведен под наказателна отговорност задочно. 

През октомври срещу него беше възбудено още едно, пето по ред наказателно дело – за държавна измяна и създаване на престъпна организация с цел извършване на тежко престъпление, което е довело до „тежки последици“.

По-рано срещу бившия президент са заведени още четири наказателни дела по 13 члена на Наказателния кодекс.

Янукович също така е смятан за организатор на масовите разстрели на Майдана през периода 18-20 февруари 2014 година.

Законът за санкциите срещу държавите агресори влезе в сила

Върховна Рада на УкрайнаЗаконът за санкциите №1644-VII, който президентът на Украйна Петро Порошенко подписа преди два дена, влезе в сила от днес.

Този нормативен акт създава механизъм за реагиране при заплаха за националните интереси и безопасността на Украйна, респективно враждебни действия, въоръжено нападение от страна на други страни или недържавни субекти.

Документът урежда въвеждането на специални икономически и други ограничителни мерки (санкции) от страна на Украйна спрямо чужда държава, юридически или физически лица, чужди граждани или лица без гражданство, както и субекти, извършващи терористична дейност.

Документът утвърждава списъка на санкциите, които включват в частност: блокиране на активи, ограничаване на търговски операции; прекратяване на транзит на ресурси, полети и превози през територията на Украйна; анулиране на различни видове лицензи; забрана за участие в приватизационни сделки; забрана за влизане на територията на Украйна; прекратяване на културния обмен, научно сътрудничество, отнемане на държавни награди на Украйна и др.

Предложенията относно приемане, отмяна или изменения на санкциите ще инициират президентът, министерският съвет, Върховната Рада, Съветът за национална сигурност и отбрана, Службата за сигурност на Украйна и Националната банка. Решенията за прилагане на едни или други мерки ще бъдат въвеждани с указ на президента и ще бъдат одобрявани с постановление на парламента.

Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпей потвърди, че новите санкции на Европейския съюз спрямо РФ ще влязат в сила в петък, на 12 септември.

Новите санкции на ЕС ще засегнат пет руски банки, три енергийни компании  и три компании от сектора на отбраната. В списъка на лицата, на които се забраняват пътувания в ЕС и чиито активи ще бъдат замразени, са включени още 24 души.

ua-today.com

Ден на национален траур в Украйна

Днес в Украйна е Ден на национален траур за жертвите на тероризма

Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви 15 януари за ден на национален траур за всички загинали от ръцете на терористите.

Вчера по време на работна среща с областните управители той съобщи за това свое решение, като подчерта, че целият свят изразява съболезнования на Украйна по този повод.

„Беше приета съответна резолюция на Съвета за сигурност на ООН, по този повод се подготвя и решение на Европейския парламент.  Преди малко приключих конферентен разговор с канцлера на германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд. Те изразиха най-дълбоки и най-искрени съболезнования на роднините на загиналите, както и подкрепа за украинския народ в неговата принципна и много важна борба с тероризма“ – каза държавният глава.

Днес в 12:00 ч. с общонационална минута мълчание беше почетена паметта на невинно убитите хора в Донбас.

В 11 часа депутатите в парламента също почетоха паметта на загиналите с минута мълчание.

Влаковете в киевското метро спряха в 12 часа за една минута в памет на загиналите мирни жители край град Волноваха, Донецка област.

Както бе съобщено по-рано, на 13 януари при обстрел от страна на терористите на автобус край град Волноваха загинаха 12 мирни жители и още 17 бяха ранени. Ранен е и един военнослужещ.

Държавното управление на МВР на Украйна в Донецка област  публикува на сайта си списък на загиналите и пострадалите.

Загинали:

1. Олга Миколаивна Шудикина, родена на 20.12.1956 г., от  гр. Донецк

2. Инна Олександривна Корнилова, 18.11.1984 г., гр. Донецк

3. Лариса Иванивна Старчак, гр. Донецк

4. Роман Анатолийович Коломоец, 16.03.1988 г., с. Калинине, Волновахски район

5. Тетяна Викторивна Моргасюк, 19.08.1960 г., гр. Донецк

6. Владислав Олександрович Поляков, 28.07.1986 г., гр. Донецк

7. Олександр Олександрович Моргасюк, 15.10.1957 г., гр. Донецк

8. Мария Михайливна Гринник, 12.01.1965 г., не са установени постоянен и настоящ адрес

9. Неустановено лице от мъжки пол

10. Дмитро Викторович Дуков, 02.09.1976 г., гр. Донецк

11. Анастасия Володимиривна Лагуткина, 13.06.1990 г., гр. Донецк

12. Анатолий Иванович Карпов, 31.03.1954 г., гр. Шахтарск.

Пострадали:

1. Тетяна Йосипивна Никитенко, 1952 г., гр. Докучаевск

2. Валерий Павлович Зубков, 30.01.1950 г., гр. Донецк

3. Катерина Василивна Литвиненко, 1985 г., с. Бугас, Волновахски район

4. Галина Василивна Коваленко, 16.12.1954 г., гр. Донецк

5. Володимир Олександрович Крепитько, 12.05.1986 г., гр. Макиивка

6. Маргарита Миколаивна Долгаш, 1964 г., с-х Оленивский

7. Володимир Анатолийович Губан, 21.10.1955 г., с. Оленивка, Волновахски район

8. Анна Михайливна Кармацка, 19.12.1957 г., гр. Донецк

9. Нина Михайливна Маляхова, 29.10.1938 г., гр. Донецк

10. Виталий Станиславович Лютий, 05.10.1966 г., с. Миколаивка, Волновахски район

11. Володимир Олександрович Хлепетко, 12.06.1986 г., гр. Макиивка

12. Таисия Олександривна Кусмарова, 13.07.1952 г., гр. Макиивка

13. Володимир Григорович Колодяжний, 03.03.1955 г., гр. Макиивка

14. Юрий Володимирович Бахал, 22.09.1962 г., с.Бугас, Волновахски район

15. Олена Сергиивна Кировобедра, 12.07.1950 г., гр. Донецк

16. Олга Анатоливна Кукуюк, 31.10.1983 г., гр. Шахтарск

17. Член на батальон със специално предназначение

18. Служител от държавната гранична служба

 

unian.ua

 

Украинският парламент обяви Русия за страна-агресор и призова международната общност да обяви „ДНР” и „ЛНР” за терористични организации

rada1
Снимка: Владислав Содель

В приета днес декларация Върховната рада призовава парламентите на всички страни и международните организации да признаят РФ за страна-агресор и да усилят натиска срещу нея, както и да признаят „ДНР” и „ЛНР” за терористични организации.

За приемането на решението на извънредното парламентарно заседание са гласували 271 от 289 регистрирани в залата депутати.

„Върховната рада обявява Руската федерация за държава-агресор и призовава международните партньори на Украйна да не допуснат да останат ненаказани престъпленията срещу човечеството, извършени от начало на руската агресия срещу Украйна”, се казва в декларацията на парламента, която от парламентарната трибуна обяви председателят на Комисията по външните работи Анна Гопко.

В декларацията се отбелязва, че украинският парламент обявява Русия за държава-агресор, която подкрепя тероризма и блокира дейността на Съвета за сигурност на ООН, което поставя под заплаха международния мир и сигурност.

Украинският парламент се обръща към международните партньори на Украйна и с призив „ДНР” и „ЛНР” да бъдат обявени за терористични организации.

Освен това Върховната рада призовава международните партньори да засилят натиска срещу  Русия, „включително чрез въвеждане на нови секторни ограничения и санкции, за да бъде спряна агресията на РФ, а нейното ръководство да бъде принудено да изпълни изцяло Минските споразумения, да прекрати незаконната окупация на Крим, да освободи всички заложници и незаконно арестувани на територията на РФ украински граждани, респективно члена на украинската делегация в ПАСЕ, народния депутат на Украйна Надежда Савченко”.

Украинският парламент също така призовава ПАСЕ да ограничи  пълномощията на  руската делегация, докато Русия престане да игнорира международните изисквания на демократичната общност.

Върховната рада се обръща международните партньори и с призив да бъде  предоставена на Украйна необходимата военна помощ за укрепване на отбранителната й способност, хуманитарна помощ за пострадалото мирно население и вътрешно разселените лица, както и помощ за възстановяването на инфраструктурата на Донбас.

„Призоваваме международната общност да признае съществуването на агресия срещу Украйна и окупирането на нейни територии, както и да засили изискванията за връщане към международно признатите граници”, се казва в декларацията.

 

interfax.com.ua

 

СБУ: един от одеските „бесарабци“ призна, че е сътрудничал с руските специални служби

СБУКакто съобщава прес-центърът на Службата за безопасност на Украйна (СБУ), специалните служби успяват да попречат на плановете за разделение на Украйна и да блокират мащабната сепаратистска дейност, насочена към отделянето от страната на Одеска област.

Попречено е на реализацията на проектите на „Одеска народна република“, т. нар.„Народна рада на Бесарабия“, „Порто-Франко“ и др. На 29 април е проведена многоетапна спецоперация, в която участваха 226 сътрудника на СБУ, в това число 120 бойци от подразделението „Алфа“.

Разкрита и локализирана е група лица, която е имала ясна организационна структура и е била координирана от територията на Руската федерация. Крайна цел на престъпната група е било незаконното и антиконституционно провъзгласяване на изкуственото образование – така наречена „Република Бесарабия“.

Задържани са 20 души, проведени са 17 обиска. Арестите и оперативно-следствените действия продължават.

Сътрудниците на СБУ иззели електронната комуникация на групата с координати в Руската федерация и Автономна Република Крим, агитационните материали, компютърната техника, банковите карти за финансиране на незаконните сепаратистки акции, значително количество налични пари.
Един от ръководителите на групата признал, че в началото на април е бил в Москва, където е бил завербуван от представителите на специалните служби на Руската федерация.

Установени са издателствата, където незаконно са били изготвяни сепаратистките агитационни материали. Иззета е компютърна и друга офисна техника.

Между задържаните има 12 активиста от сепаратисткото „Куликово поле“. Един от членовете на групата, причастни към изготвянето и разпространението на агитационните материали с антиукраинско съдържание, е бил издирван от милицията за ограбване.

На всички задържани ще бъдат предявени обвинения за извършване на престъпление от Наказателния кодекс на Украйна.

ДУМСКАЯ

Още по темата:
Одеса и Бесарабия в огън? Не и този път