maidan4

Снайперистите на Майдана са били ръководени от помощника на Путин Владислав Сурков

maidan4Председателят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко обвини Владислав Сурков, помощник на руския президент Владимир Путин, че е ръководил снайперски групи на киевския Майдан през февруари 2014 година, съобщават днес украинските медии.

Валентин Наливайченко е обявил това вчера в ефира на украинската телевизия „1+1“.

Той е заявил, че тази информация са съобщили по време на разпитите служители на специалното подразделение на СБУ „Алфа“.

 

maidan_2
Киев, 20.02.2014 г.

 

„Те съобщиха конкретни факти за месторазположението на снайперски групи от чужда държава, които са се целели и в демонстрантите… и в служителите на украинското Министерство на вътрешните работи“, е казал Наливайченко.

Той също така е подчертал, че правоохранителните органи разполагат с документално потвърждение на противоправната дейност на тези групи на територията на Украйна.

„В материалите по конкретното производство се съдържат длъжности, фамилии, копия от паспорти, дати на влизане/излизане от Украйна, какви средства за връзка са използвали, в какви сгради и помещения са се намирали, как съветникът на Путин Сурков е осъществявал ръководството в Киев“, е съобщил председателят на СБУ.

По думите му 3 групи служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) са били в Киев през периода декември 2013 г. – февруари 2014 година, като са организирали и планирали разгонването на активистите на Евромайдана.

Наливайченко е споделил, че голям брой служители на правоохранителните органи и СБУ са се оказали предатели и служители на чужда служба за сигурност и е дал като един от примерите бившия ръководител на СБУ в Крим Пьотр Зима, който същевременно е бил и сътрудник на ФСБ и е съдействал на руската страна при анексирането на полуострова.

Към днешна дата за държавна измяна са заподозрени около 100 бивши служители на СБУ, 10 от тях са арестувани.

iakimenko
Александър Якименко – председател на СБУ по времето на Янукович

Наливайченко също така е съобщил, че на следователите от украинската Главна прокуратура са предадени документи, подписани от неговия предшественик Александър Якименко, с указания за провеждането на антитерористична операция на Майдана с използване на оръжие срещу протестиращите.

surkov_3
Владислав Сурков (рождено име – Асланбек Дудаев)

Помощникът на Путин Владислав Сурков отговаря в частност за въпросите, свързани с отношенията между Русия и самопровъзгласените републики Абхазия и Южна Осетия, той е бил в състава на руската делегация в Минск по време на преговорите за съгласуване на мирното споразумение.