Смъртоносното руско „Присъствие” в центъра на Киев

На 21 февруари на Михайловския площад в Киев беше открита изложба, наречена „Присъствие”. Тя включва „експонати”, доказващи руската военна агресия срещу Украйна.

prisustvie3

 

В украинската столица от Донбас са доставени военна техника, въоръжение и амуниции, използвани както от части на редовната руска армия, така и от въоръжени от нея незаконни терористични подразделения.

prisustvie2

 

„Събрали сме доказателства за престъпления срещу нашата страна и срещу човечеството. На Михайловския площад са представени доказателства за агресията на Руската федерация срещу Украйна.

В Москва е учреден медал за престъпниците, участвали в завземането на Крим. Датата върху този медал, датата на агресията срещу Украйна е 20 февруари 2014 година. Именно на този ден на Майдана руски снайпери убиваха нашите герои. Агресорът е не само жесток и циничен, но и лъже, като разказва навсякъде, че не воюва срещу Украйна”, каза по повод откриването на изложбата секретарят на Съвета за национална безопасност и отбрана на Украйна Александър Турчинов.

prisustvie4

 

„Тази техника е убивала украинци, включително мирни жители. Тук са представени снаряди от „Смерч”, докарани от Краматорск. До тях са автомобили от Мариупол, изгорели след попадение на „Град”. Това са страшни доказателства за страшните престъпления на ръководителите на РФ и в частност на руския президент Путин, за които те ще отговарят пред трибунала в Хага.

Днес, когато почитаме паметта на героите от Небесната сотня, не можем да забравим и героите, които в Източна Украйна защитаваха свободата и независимостта на страната от един жесток враг”, – добави Турчинов, като обяви минута мълчание в памет на загиналите в Донбас.

prisustvie8

 

Изложбата е открита за всички желаещи. На нея са представени видеодоказателства за руската агресия, както и разузнавателни безпилотни летателни апарати, БТР-и и всякакво друго въоръжение. Всички представени образци са руско производство със съответната маркировка и не са на въоръжение в украинската армия.

prisustvie7

prisustvie6

prisustvie10

 

„Експонатите” са предоставени от Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Службата за сигурност, Националната гвардия, Държавната гранична служба и Държавната служба за извънредни ситуации.

По думите на командира на батальон „Свитяз” Александър Фацевич, Украйна разполага с документи, потвърждаващи, че и демонстрирания на изложбата танк Т-72, и бойната десантна машина БМД-2, и частите от системата за залпов огън „Смерч” са били доставени в Донбас от конкретни военни поделения в РФ и са били управлявани не от местни сепаратисти, а от военнослужещи от редовната руска армия.

prisustvie1

 

Например, БМД-2 е била пленена през август 2014 година край Луганск, има № 234, според намерените документи принадлежи на в/п 74268 (76-а десантно-щурмова дивизия на въоръжените сили на РФ, гр. Псков).

prisustvie9

 

Руското смъртоносно „Присъствие” може да бъде видяно на Михайловския площад в Киев до 28 февруари. След това част от „експонатите” ще бъдат предадени на музея на Великата отечествена война, а останалите, които представляват веществени доказателства по заведени наказателни дела, ще бъдат върнати на следствените органи.

 

По материали на Украина сегодня, Радио Свобода

 

 


Руска следа в подготвяните за "Евро 2016" атентати.
След появилите се вчера, 5 юни, във френски медии съобщения за заловения при опит да пренесе през границата на Украйна оръжие и боеприпас...
Надежда Савченко излетя за Украйна
Пленената от руските власти украинска гражданка Надежда Савченкко излетя от Ростов-на-Дон за Украйна на борда на президентския самолет...
До часове Надежда Савченко може да е освободена
Самолетът на президента на Украйна Порошенко в момента е на път за руския Ростов-на-Дон, където е доставена и пленената украинка Надеж...
Какво ни разказва песента на Джамала „1944“
Музикалният конкурс „Евровизия-2016“ бе спечелен от представителката на Украйна – Джамала, която е украинка с кримскотатарски произх...
Украйна обстрелвана над 300 пъти от територията на Руската федерация - "ARD"
Екипът на международната група Bellingcat е установила по безспорен начин, че украинската армия е била нееднократно обстрелвана с установки ...
Украинска фирма-млекопроизводител с първата си доставка в България
Групата компании „Млечен Алианс“ е доставила на своите български партньори млечна продукция – предава Інтерфакс-Україна.