Макеевка

Смърт от руски снаряд в донецко училище. Фото доказателства

Снарядът, причинил вчера смъртта на двама младежи на спортната площадка на училище № 63 в гр. Донецк, е бил изстрелян от територия, контролирана от екстремистите. До този извод стигат в разследването си украински журналисти и експерти от „Украйна@война“, предава Цензор.НЕТ.

Тази информация потвърждава и прессекретарят на МВнР Евгений Перебийнис в своя Туитър. „Снарядът, причинил смъртта на децата в Донецк, е изстрелян от територия, контролирана от терористите. Фото доказателства“, пише той, като предоставя снимки. 

Училище № 63 в Донецк е попаднало под обстрел, в резултат на който загиват две момчета – на 14 и 18 години. По информация на донецкия сайт „Остров“ са ранени още четирима младежи – трима 17-годишни и един 20-годишен – които са доставени в Донецката областна травматологична клиника и се намират в реанимацията.

Училището се намира на няколко километра от донецкото летище, което е подложено на непрекъснат артилерийски обстрел от територията на така наречената „Донецка народна република“.

Вчера пропагандата на РФ веднага започна да твърди, че снарядът е бил изстрелян от с. Пески, където се намират украински войски. Но анализът на фото и видео материалите на руските медии, чиито журналисти за броени минути се оказаха на мястото на трагедията,  доказват точно обратното.

Снимката показва, че оградата е огъната навътре. Това означава, че ракетата трябва да е дошла отляво.

Снаряд в донецко училище
Руските журналисти както винаги са на линия броени минути след събитието?

 

Скрийншотът също показва, че ракетата е огънала оградата навътре.

Снаряд в донецко училище 

Следващият скрийншот показва мястото, където ракетата се е взривила. 

Взрив

Очевидна е посоката на движение на ракетата. Горната червена линия свързва мястото в оградата, където попада ракетата и мястото, където тя се взривява. Долната линия определя посоката, от която е излетяла ракетата.

След съпоставяне на снимките с картата на дадения район може да се установи откъде е изстреляна ракетата. 

Откъде е изстреляна ракетата

Макеевка

Ракетата идва откъм Макеевка. Територията между Донецк и Макеевка в момента се контролира от руските наемници. От тази територия артилерийски снаряди могат да бъдат изстреляни само от руски терористи, които се опитват да обвинят за това украинската армия.

По-рано УД съобщи за придвижването на голяма колона руска военна техника през град Донецк. Жители на града потвърдиха, че колоната се движи през Донецк по посока на Макеевка.