Заловени терористи

След престрелка в Киев СБУ задържа руски диверсанти

SBU2

По време на спецоперация в Киев украинската Служба за безопасност е обезвредила диверсионно-разузнаваческа група, действала в редица украински градове. За това съобщава във Фейсбук говорителят на спецслужбата Елена Гитлянская.

Съгласно съобщението, късно вечерта на 9 декември 2015 г., в резултат на проведената от Службата за безопасност спецоперация е прекратена дейността на диверсионна група, работила в редица украински градове в т.ч. и Киев. Задържани са двама граждани на Руската федерация и трима украински граждани. Един от членовете на диверсионната група – също руски гражданин е оказал въоръжена съпротива с употреба на автоматично оръжие, но е бил неутрализиран. В престрелката са ранени двама сътрудници на спецподразделението „Алфа“.

Коментирайки спецоперацията, сътрудниците на СБУ съобщават, че същата продължава.

От една от квартирите, използвани от диверсионната група в столицата са иззети осем самоделни взривни устройства, 4 кг. тротил, автоматично оръжие, повече от 40 гранати и около две хиляди патрона, както и компоненти за взривни устройства и средства за поражение.

Както съобщи по-късно в Twitter журналистът Петр Шуклинов, боецът от спецподразделение „Алфа“ на СБУ е починал от раните си. „Получих потвърждение. Боецът от „Алфа“ е починал. Изстрел в главата. Убиецът – руски диверсант е убит при ответен огън.“ – пише журналистът.

Днес (б.р. четвъртък) сутринта, в ефира на канал „112“ Юрий Тандит – съветник на председателя на СБУ потвърди смъртта на ранения боец от спецподразделение „Алфа“.