Славянск – коли с украински знамена вместо руски танкове

flags

Снимки: www.6262.com.ua

Всяка неделя жителите на освободения Славянск се събират на традиционно народно събрание - Вече (с този древнославянски термин бяха наричани традиционните неделни събрания по времето на киевския Майдан).

Заради предстоящите избори тази седмица то е пренесено за събота.

Сайтът на града – „Новости Славянска“ – публикува фоторепортаж от съботния автопробег преди началото на Вечето.

Автопробегът в навечерието на изборите се състоя. Славянск продължава да демонстрира, че тук също има много патриоти.

Във връзка с предстоящите избори на 26 октомври автопробегът и Вечето са пренесени в събота, 25 октомври.

багажникВ 13:30 ч. почти двадесет автомобила, украсени с национална символика, за пореден път тръгнаха от сградата на градския изпълнителен комитет на Славянск, за да направят патриотичен автопробег.

Отначало, когато пристигнахме до мястото за тръгване, а това беше 10 минути преди времето на старта, видяхме само две-три коли с украински знамена.

„Е, край, или на хората им писна, или са се изплашили от студа“, помислихме си ние. Но точно за оставащите 10 минути паркингът се преобрази. Някой пристигна, друг просто сложи на колата си флагче, което извади от багажника.

И така за няколко минути стана ясно, че участниците в днешния пробег няма да бъдат по-малко, отколкото в друг ден.

Както обикновено автомобилите направиха колона и тръгнаха по своя еженеделен маршрут.

Днешният автопробег по традиция завършва на площада преди началото на народното Вече.

знамена-и-купола

герб-на-капоте

волонтер

николи

Заглавието над карикатурата гласи: „Никога не се предавай!“, а отдолу с големи червени букви е написано „А ти какво направи за победата?“ Вдясно е публикувана информация за контакт с различни доброволчески служби и организации

УД припомня, че през април тази година град Славянск стана арена на бойни действия между сепаратистките групировки и украинските военни.

Въоръженият конфликт започна  през нощта срещу 11 април 2014 г., когато въоръжени с автомати проруски сепаратисти превзеха районния отдел на милицията в града и закачиха там знамето на РФ.

Украинската власт започна антитерористична операция на 13 април с цел да спре сепаратистите. В град Славянск беше щабът на един от лидерите на терористите, гражданина на Руската федерация Игор Гиркин-Стрелков. Градът беше поставен под пълна обсада от украинските войски и това принуди екстремистите да напуснат града в нощта срещу 5 юли.

Славянск се намира на около от 100 км от Донецк, но тук вече царят мир и спокойствие, възстановяват се щетите, причинени от обстрелите на сепаратистите, децата ходят на детска градина и училище, а възрастните – на работа.

В същото време в областния център Донецк продължава една истинска война…


Руска следа в подготвяните за "Евро 2016" атентати.
След появилите се вчера, 5 юни, във френски медии съобщения за заловения при опит да пренесе през границата на Украйна оръжие и боеприпас...
Надежда Савченко излетя за Украйна
Пленената от руските власти украинска гражданка Надежда Савченкко излетя от Ростов-на-Дон за Украйна на борда на президентския самолет...
До часове Надежда Савченко може да е освободена
Самолетът на президента на Украйна Порошенко в момента е на път за руския Ростов-на-Дон, където е доставена и пленената украинка Надеж...
Какво ни разказва песента на Джамала „1944“
Музикалният конкурс „Евровизия-2016“ бе спечелен от представителката на Украйна – Джамала, която е украинка с кримскотатарски произх...
Украйна обстрелвана над 300 пъти от територията на Руската федерация - "ARD"
Екипът на международната група Bellingcat е установила по безспорен начин, че украинската армия е била нееднократно обстрелвана с установки ...
Украинска фирма-млекопроизводител с първата си доставка в България
Групата компании „Млечен Алианс“ е доставила на своите български партньори млечна продукция – предава Інтерфакс-Україна.