100 долара и обезценени рубли

Скъпоструващи интервенции за поддържане стабилността на рублата

Централната банка на РФ се опитва да поддържа стабилна рублата, чието поевтиняване е свързано с инфлацията и наложените санкции. За три дни Русия е похарчила 1,75 млрд. долара за стабилизиране на рублата.

За броени дни Централната банка на Русия е похарчила милиарди долари, за да задържи падането на курса на рублата на международните валутни пазари.

„За последните три работни дни на борсата банката е похарчила 1,75 млрд. долара. Това са най-големите валутни интервенции от средата на март насам“, съобщава ZN.UA, позовавайки се на Wall Street Journal.

Цените на петрола падат главоломно и по този начин удрят по руската икономика, а наложените заради нахлуването на Русия в Украйна санкции затвориха достъпа на Москва до международните кредитни пазари. Изданието пише, че вчера рублата е паднала до рекордното съотношение 44,65 спрямо валутната кошница евро/долар.

Експертът на ING Group Павел Демшчик пък отбелязва, че на руските компании им е нужна твърда валута и поради закриването на достъпа им до международните кредитни пазари им се налага да купуват валута на руските такива.

През това време рублата продължава да пада, а инфлацията расте най-вече заради решението на Кремъл да забрани вноса от ЕС, САЩ и всички страни, въвели санкции срещу Русия.

От Moody’s прогнозират, че заради санкциите руският бизнес е застрашен от кредитна криза.