Украйна се отказва от 15 000 съветски стандарта и преминава към стандартите на ЕС

ЕСУкрайна се отказва от стандартите ГОСТ, които действат от времето на СССР, и преминава към европейски стандарти. Това съобщава eurointegration.com.ua, като цитира украинския премиер Арсений Яценюк.

По-рано първият заместник-министър  на икономическото развитие Валерий Пятницкий заяви, че правителството планира да приведе украинските технически стандарти и регламенти в съответствие с нормативите на ЕС и да приключи работата над 3 000 стандарта до края на годината.

Според него за едно подобно адаптиране, необходимо за пълноценното влизане в сила на икономическата част на Споразумението за асоцииране с ЕС, на правителството ще е необходима около една година.

В Украйна вече почти една четвърт от предприятията на хранителната промишленост работят по европейски стандарти. Внедрени са системи за управление на качеството и безопасността на хранителните продукти в 574 предприятия в хранителната и преработвателната промишленост.

По данни на Министерството на аграрната политика и храните в момента такива системи се внедряват в още 97 предприятия, така че броят на предприятията, които са преминали или в момента преминават към европейските стандарти за качество, представлява 22% от общия брой на предприятията в дадената сфера.

Филм за Майдана е с номинация за Оскар

"Winter of fire: Ukraine's Fight for Freedom", снимка: IMDb
„Winter of fire: Ukraine’s Fight for Freedom“, снимка: IMDb

Документалният филм на продуцента и режисьор Евгений Афинеевский „Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom“ е сред петте номинирани в категорията „Най-добър документален филм“ и е сред претендентите за златна статуетка на 88-те награди „Оскар“. Пълният списък на номинираните във всичките 24 категории беше обявен на 14 януари на сайта на Академията.

Филмът е съвместна продукция на Украйна, САЩ и Великобритания и разказва за протестите в Киев. За онези тревожни 93 дни от зимата на 2013-2014 година, в които движението за граждански права се превърна в подкрепяна от милиони хора в Украйна и по света Революция на достойнството.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=RibAQHeDia8[/embedyt]

Другите четири номинации в същата категория са: „Amy“ – биографична драма за Ейми Уайнхаус, „Cartel Land“ – филм-уестърн за борбата с наркокартелите в Мексико, „The Look of Silence“ – филм за геноцида в Индонезия 1965-1966 и „What Happened, Miss Simone?“ – биографичен филм за певицата Нина Саймън.

Официалната премиера на документалния филм за Майдана се състоя на 40-тият международен кинофестивал в Торонто през септември 2015 година и беше удостоен с наградата на публиката за най-добър документален филм.

Церемонията по обявяването на победителите в различните категории и връчването на златните статуетки ще се състои на 28 февруари 2016 година в „Долби Тиътър“ в Лос Анджелис.

Град Мариупол е обстрелян от терористите, има жертви сред мирното население

Тази сутрин пресцентърът на Антитерористичната операция съобщи, че днес в 09.25 ч. терористите са извършили поредния терористичен акт – със системи за залпов огън те нанасят артилерийски удари по източните предградия на град Мариупол.

На улица „Олимпийска“ има разрушени жилищни сгради, потвърдена е информацията за убити мирни жители.

„Този пореден циничен обстрел на мирен украински град показва реалните цели на руските наемници в Украйна – да сеят смърт, страх и разрушения, да унищожават инфраструктурата. На екстремистите изобщо не им трябва мир, те изпълняват заданието на Кремъл за ескалация на ситуацията в Донбас и създаване на пречки за успешното развитие на Украйна“ – се казва в съобщението.

По-късно беше потвърдена информацията за десетима убити.

Източник: Фейсбук страницата на АТО

Фейсбук страницата на батальон „Азов“ публикува снимки от Мариупол след обстрела.

Местни жители съобщават в социалните мрежи, че градът е обзет от паника.

Град Мариупол обстрелян от терористите, има жертви

Град Мариупол обстрелян от терористите, има жертви

Смърт от руски снаряд в донецко училище. Фото доказателства

Снарядът, причинил вчера смъртта на двама младежи на спортната площадка на училище № 63 в гр. Донецк, е бил изстрелян от територия, контролирана от екстремистите. До този извод стигат в разследването си украински журналисти и експерти от „Украйна@война“, предава Цензор.НЕТ.

Тази информация потвърждава и прессекретарят на МВнР Евгений Перебийнис в своя Туитър. „Снарядът, причинил смъртта на децата в Донецк, е изстрелян от територия, контролирана от терористите. Фото доказателства“, пише той, като предоставя снимки. 

Училище № 63 в Донецк е попаднало под обстрел, в резултат на който загиват две момчета – на 14 и 18 години. По информация на донецкия сайт „Остров“ са ранени още четирима младежи – трима 17-годишни и един 20-годишен – които са доставени в Донецката областна травматологична клиника и се намират в реанимацията.

Училището се намира на няколко километра от донецкото летище, което е подложено на непрекъснат артилерийски обстрел от територията на така наречената „Донецка народна република“.

Вчера пропагандата на РФ веднага започна да твърди, че снарядът е бил изстрелян от с. Пески, където се намират украински войски. Но анализът на фото и видео материалите на руските медии, чиито журналисти за броени минути се оказаха на мястото на трагедията,  доказват точно обратното.

Снимката показва, че оградата е огъната навътре. Това означава, че ракетата трябва да е дошла отляво.

Снаряд в донецко училище
Руските журналисти както винаги са на линия броени минути след събитието?

 

Скрийншотът също показва, че ракетата е огънала оградата навътре.

Снаряд в донецко училище 

Следващият скрийншот показва мястото, където ракетата се е взривила. 

Взрив

Очевидна е посоката на движение на ракетата. Горната червена линия свързва мястото в оградата, където попада ракетата и мястото, където тя се взривява. Долната линия определя посоката, от която е излетяла ракетата.

След съпоставяне на снимките с картата на дадения район може да се установи откъде е изстреляна ракетата. 

Откъде е изстреляна ракетата

Макеевка

Ракетата идва откъм Макеевка. Територията между Донецк и Макеевка в момента се контролира от руските наемници. От тази територия артилерийски снаряди могат да бъдат изстреляни само от руски терористи, които се опитват да обвинят за това украинската армия.

По-рано УД съобщи за придвижването на голяма колона руска военна техника през град Донецк. Жители на града потвърдиха, че колоната се движи през Донецк по посока на Макеевка.

 

Лустрация: висшите държавни чиновници от времето на Янукович ще бъдат отстранени от властта за 10 години

Окончателната версия на Закона за изчистване на властта ще позволи да бъдат затворени всички „дупки“, от които могат да се възползват чиновниците, за да избегнат лустрацията, съобщава украинското интернет издание „Украинска правда“, като се позовава на пресслужбата на депутата от Върховната рада Юрий Деревянко.

По думите му окончателната версия на закона ограничава правото на високопоставените чиновници, работили за режима на Янукович, да заемат длъжност в органите на държавната власт за десет години, като за някои срокът е пет години.

 

 

Киев, 19.12.2013 г. Лустрацията беше едно от главните искания на Майдана
Киев, 19.12.2013 г.
Лустрацията беше едно от главните искания на Майдана

 

За разлика от представената на първо четене редакция на закона, в окончателната версия значително е разширен списъкът на чиновниците, за които е валидна забраната да заемат публична длъжност в държавния апарат в рамките на 10 години.

„Например, 10-годишната забрана за държавна служба ще се прилага към лицата, които са заемали длъжност (длъжности) общо не по-малко от една година през периода от 25 февруари 2010 година до 22 февруари 2014 година включително“ – отбелязва Деревянко.

Той уточнява, че в списъка са включени следните лица: президент, министър-председател, първи вицепремиер, всички вицепремиери и министри, заемалите ръководни длъжности в централния орган на изпълнителната власт освен членовете на правителството, председателите на Националната банка, на Антимонополния комитет, на Фонда за държавното имущество, на Комитета за телевизия и радио, както и техните първи заместници.

Списъкът се допълва от председатели или членове на държавни комисии, извършващи държавно регулиране на естествените монополи, както и в сферата на съобщенията и информатизирането, пазарите за ценни книжа и финансови услуги.

Включени са и генералният прокурор, ръководителите на украинската служба за сигурност СБУ и на службата за външно разузнаване, началникът на Управлението за държавна охрана.

Забраната се отнася и за ръководителите на централните данъчни и митнически органи на изпълнителната власт и данъчната милиция, както и за първите им заместници. Заместниците на министъра на вътрешните работи, секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана и първият му заместник, ръководителят на президентската администрация, ръководителят на държавната администрация, ръководителят на секретариата на министерския съвет, правилственият представител по въпросите на антикорупционната политика и техните първи заместници също попадат в списъка.

В него са включени и членовете на Висшия съдебен съвет (освен председателя на Върховния съд), членовете на Висшата съдебна квалификационна комисия, ръководителят на Държавната съдебна администрация и всичките му заместници.

Забраната се отнася също така и за началника на Генералния щаб – главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна, за командващите на сухопътните войски, военновъздушните сили, военноморските сили, както и за първите им заместници.

За 10 години ще бъдат отстранени от държавна служба също областните управители и всичките им заместници, всички председатели на районни държавни администрации, които по времето на президентството на Янукович са заемали такава длъжност общо не по-малко от една година, както и онези, които са работили през периода на Майдана и не са напуснали по собствено желание.

Същото се отнася и за ръководителите на държавни учреждения, които според законодателството имат предмет на дейност, свързан с предоставянето на административни услуги.

Както вече стана известно, на 25 септември председателят на Върховната рада Олександър Турчинов е подписал закона за лустрацията и го е предал за подпис на президента.