BILD

„Скъпи терористи“ или колко излиза на Кремъл издръжката на „ДНР“ и „ЛНР“

Донецките терористи гледат Путин по телевизораЖурналистическо разследване, публикувано от Джулиан Рьопке в германското издание „BILD“ През 2014 г., на територията на източна Украйна се появиха две образувания, с претенцията за държавни, които наричат себе си „народни републики“ от Донецк и Луганск. А про-руския пропаганден модел и президентът Путин намират за по-подходящо да наричат този район Новорусия (т.е. Нова Русия). Тази концепция, базираща се на етническа принадлежност и култура и изцяло противоречаща на международното право, обяснява това, което знаем до момента за подкрепата на Русия за сепаратистките територии. Многобройни изследвания показаха и доказаха, че между пролетта на 2014 г. и лятото на 2015 г., руската армия е била онази съставляваща, която води сепаратистите от една военна победа срещу Украйна към друга. Но трудно се открива налична информация за това как самозваните народни републики със своите 3.8 милиона жители успяват да се справят икономически и социално и досега. Още до началото на конфликта, промишлеността в региона е разбита, а сега е вече в руини. Украйна е отрязала региона от почти всички социални помощи и от банковата си система. Официално, Русия доставя само хуманитарна помощ – средно два пъти месечно чрез своите вече известни „хуманитарни конвои“ от няколко десетки бели камиони, което е крайно недостатъчно, за да гарантира в една или друга степен нормални условия на живот в район с размерите на германската провинция Тюрингия. Това обширно разследване на BILD показва защо милиони хора в тези области все още не могат да водят по-поносим живот. След многобройни интервюта на местното население в окупираните територии, наречени „Новорусия“, вникване в документите на „народните републики“ и ексклузивни данни от разузнаването, се очертава детайлната картина на извънредното вмешателство на Русия в делата на нейната западната съседка.

Регулярност на плащанията в бюджетната сфера, сн. BILD
Регулярност на плащанията в бюджетната сфера, сн. BILD

„Народните републики“ никога не са били финансово жизнеспособни. Въпреки това през април 2014г. сепаратистите в Донецк и Луганск обявиха независимостта си от Украйна, като правителството в Киев продължи да поддържа повечето държавни услуги до юни и отчасти юли на същата година – в т.ч. продължи изплащането на заплатите на държавните служители, а гражданите все още можеха да използват своите сметки в украински банки. Едва през лятото, когато стана ясно, че не може да върне тези региони под свой контрол, Украйна се адаптира към ситуацията и приключи с всички плащания, с изключение на пенсии и обезщетения. Ръководството на „ДНР“ и „ЛНР“ не беше в състояние да поеме изплащането на заплатите на държавните служите и такива не бяха изплащани до април 2015, когато в обръщение е беше въведена руската рубла, при курс 1:2 и неизплатените заплати за минал период бяха конвертирани в рубли и изплащането им замразено. Действителният обменен курс е 1 гривна за 3 рубли (декември 2015 г.), което е тежка загуба за милиони хора, особено предвид факта, че цените на хранителните продукти са били адаптирани към руския стандарт и по този начин са поскъпнали почти 3 пъти.

Скайп-интервю с Мария Т. - жител на гр.Антрацит, сн. BILD
Скайп-интервю с Мария Т. – жител на гр.Антрацит, сн. BILD

Русия финансира всичко, дори и мерките за създаване на работни места. От април 2015 година до сега в самопровъзгласилата се „ЛНР“ се случват много неща. По-голямата част от икономиката е национализирана. Заплатите в частния и публичния сектор, пенсиите и обезщетенията за лицата с увреждания и т.н. са изплатени – редовно или не толкова редовно, в рубли. През септември 2015 г., „ЛНР“ официално обяви рублата за държавна валута, подобно изявление дойдоха от Донецк през октомври. Дори и мерки за създаване на работни места в окупираните територии са финансирани с руски пари.

Бандеролът е с червен печат на украински "декември 2015" и със син етикет от "Банка на на ЛНР" на руски, сн. BILD
Бандеролът е с червен печат на украински „декември 2015“ и със син етикет от „Банка на на ЛНР“ на руски

Дублирането на украински и руски пенсии и помощи са от съществено значение за оцеляването на социално слабите слоеве на населението. От BILD влизат в контакт с много пенсионери на окупираните от Русия територии. Всеки месец те са изправени пред рискове при пресичане на фронтовата линия, за да получат пенсиите си, изплащани от украинската държава на нейна територия. В град Луганск, едно от тези лица, пожелало да остане анонимно, получава пенсия от 1 243 гривни (50 евро) и 2 248 рубли (28 евро) на месец, но и това е крайно недостатъчно за покриване на основните нужди за преживяване. „Само в района на Донецк, 25000 души пресичат ежедневно разграничителната линия между Украйна и окупираните територии „ – казва за BILD Павло Зебровски, губернатор на региона и допълва: „И от 638 000 регистрирани бежанци от региона, 250 000 всъщност основно все още живеят в „републиките“. Въпреки това, Зебровски посочва, че Украйна не възнамерява да забрани тази практика. „Двойните пенсии са със сигурност проблем,“ казва той. Но – обяснява политикът – не е в интерес на Украйна да наказва своите граждани в окупираните територии. Рейдовете над граничните пунктове са насочени само към контрабандистите, които искат да се възползват от нещастието на хората или „подкрепят терористите с пари“. За разлика от пенсиите, украински социални обезщетения от декември 2015 г. са обвързани с постоянно пребиваване в зоната, контролирана от Украйна. „Повече от 300 000 семейства от окупираните територии са получили тези обезщетения, до края на 2014 г.“ – съобщи пред BILD Виталий Муженко от Министерството на социалните въпроси на Украйна. От въвеждането на ограничителното условие плащанията за районите на Донецк и Луганск са паднали с около 70%.

Павло Зебровски, сн. BILD
Павло Зебровски

Източници и парични потоци в окупираните територии на Украйна. Остава въпросът, откъде идват милионите евро за заплати всеки месец и как те пристигат в „народните републики“. Този въпрос интересува и украинските разузнавателни служби, чиито усилия за насочени към прекъсване на потока на пари в брой, с които се плаща на 30 000 и повече бойци, от които около 17 000 са платени руски наемници. Разследващите журналисти от BILD се срещнаха с високопоставен представител на разузнаването в Киев и получиха от службите ексклузивна вътрешна информация по темата. Твърди се, че почти целия държавен бюджет на сепаратистките образувания се организира с помощта на фондове за „хуманитарна помощ“ от Русия. Руското правителство координира тези парични източници. Разследването на BILD показва, че наистина правителството на Русия създава „Междуведомствена комисия за хуманитарна помощ на засегнатите райони в югоизточната част на Донецк и Луганск“, основана на 14 декември 2014 година. Комисията, която е към Министерството на икономическото развитие на Руската федерация е приела на свое тайно заседание решение за създаване на комисия, подобна на създадената „Комисия по Крим“. Три месеца и половина след създаването на въпросната комисия, започва доставката на заплатите в рубли за „засегнатите райони“. Новите управници във въпросните територии не отричат, че преобладаваща роля за формиране на бюджетите на т. нар. „републики“ има Русия. Влиятелният член на Народния съвет на „Донецката народна република“ (бел. ред. : и командир на батальон „Восток“) Александър Ходаковски каза в интервю за руско издание, че 70% от бюджета на „републиката“ се формира от „финансовата помощ“ на Русия. Реалните цифри биха могли да бъдат още по-красноречиви. От BILD се свързват и разговарят със служител на градския съвет на Стаханов, град в окупираната Луганска област с 77 000 жители, който разкрива, че само 5-7% от бюджета на града са от данъци и средства на „републиката“. Повече от 90% от наличните през декември 2015 рубли са „внесени отвън“.

Офис на банката на ДНР в Донецк. Нормална банкова дейност не е възможна, сн. BILD
Офис на банката на ДНР в Донецк. Нормална банкова дейност не е възможна.

Как пристигат парите в Донбас. За прехвърляне на пари към украинския Донбас, Кремъл използва предимно банки в окупираната от Русия през 2008 грузинска област Абхазия. Разработената там банкова система, казва украинската служба за разузнаване, е необходимата структура, за отклоняване на милиарди рубли от държавния бюджет на Русия и от други източници. Независимо от това, в допълнение към онлайн методите на плащане, парите се транспортират в окупирана източна част на Украйна почти изключително в брой. Затворените банки в районите на Донецк и Луганск едва ли са били реактивирани от Русия изобщо. Приблизително седем милиона рубли в банкноти от 50, 100 и 500 рубли са необходими всеки месец, за да се плащат заплатите, които са ангажимент поет от Русия. Разузнавателната служба знае как се прехвърлят тези пари в повечето случаи. Петте тона банкноти не се доставят от „хуманитарните конвои“, които пристигат на всеки няколко седмици – последното служи най-вече като пропаганда, а и украинските митници имат право да се запознаят със съдържанието на конвоя. Вместо това, веднъж в месеца строго охранявани влакове докарват тоновете банкноти и монети в Украйна – незаконно, разбира се. На борда на тези влакове са не само заплатите за гражданските и военни възнаграждения, а и тоновете боеприпаси и други военни материали. Според разузнавателните служби на Украйна, от трите големи ЖП-транспортни възела, парите се разпращат със строго охранявани военни конвои към градовете и селата на окупирания Донбас. Там те се изплащат на хората чрез банкови или държавни служби.

Пътя на парите в брой
Пътя на парите в брой

Издръжката на „ДНР“ и „ЛНР“ струва на Русия един милиард евро годишно. Според изчисленията на Bild, базирани на официални документи на двете „народни“ републики и индивидуалните отчети за заплати в различните райони, Русия харчи около 79 милиона евро на месец, за заплати, пенсии и социални обезщетения в контролираните от сепаратистите територии. Само за пенсиите на 653 000 души в окупираната Донецка област и 425 791 пенсионери в Луганска, Русия плаща 2 418 378 168 рубли на месец – което прави малко над 30 милиона евро. Тридесетте хиляди руски военни и бойци-сепаратисти, които все още работят за „народните републики“ излизат особено скъпо на техните донори. За сравнение: в „републиките“ учител получава около 50 евро на месец, а военнослужещия, в зависимост от ранга си, получава между 90 и 465 евро, което е до девет пъти по толкова. Дори и ако разходите на Русия се ограничат до заплатите в обществения сектор, най-вече национализирания сектор и отделните социални услуги като например пенсиите, то тези разходи са около € 1,0 милиарда годишно и са сравними с държавните бюджети на държави като Армения или на Република Молдова. На практика, това съответства на 0,6% от годишните разходи на руския държавен бюджет. Въпреки това, тези разходи са може би само част от общите разходи на Русия, свързани с подкрепата за окупираните територии. Субсидиите за газ, гориво, консумативи и храна, хуманитарни плащания в натура, а също и необходимите боеприпаси за продължаване на войната срещу Украйна, също трябва да възлиза на няколкостотин милиона евро годишно.

Приблизителни месечни разходи на Русия за издръжка на окупираните територии
Приблизителни месечни разходи на Русия за издръжка на окупираните територии

Заблуждаване на международната общност. Подробностите за финансиране на „сепаратистките региони“ в източната част на Украйна, които разкрива BIRD, показват истинските намерения на правителството на Путин – и по-конкретно в две отношения: Първо, те са доказателство за непрекъснатото и очевидно нарушаване на териториалния суверенитет на Украйна и и изобличават тесните взаимовръзки между самозваните „народни републики“ с Руската федерация. Тези връзки са минимума, нужен да се поддържат конфликтни зони в Източна Украйна, с обща финансова зависимост от Москва. Второ, от друга страна, може да се види, че Русия на Путин най-малко не се интересува от прилагане на Споразумението, подписано през септември 2014 г. в Минск. Споразумението беше насочено към средносрочна реинтеграцията на съответните региони под украински контрол. Вместо това, политиката на Русия по-скоро може да се разглежда като опит за дългосрочна стабилизация на международно непризнатите образувания, наречени „народни републики“ на Донецк и Луганск и стабилизирането на техния status quo.

Една от редовните прес-конференции на Путин
Една от редовните прес-конференции на Путин

Пълното разследване на BILD може да прочетете ТУК