Скандал на деня: каква е всъщност мисията на ОССЕ в Украйна – обзор на украински и руски медии

OSCE_APИнтервю със съветника на украинския министър на отбраната, което беше излъчено по канал „112“ вечерта в понеделник, разбуни духовете и през целия вторник беше в центъра на вниманието в Украйна.

Както съобщи „Украйна днес“, съветникът на министъра на отбраната по въпросите за обмяната на пленници Василий Будик, на основата на сведения, получени от офицер от мисията на ОССЕ в зоната на АТО заяви, че „80% от сътрудниците на мисията на ОССЕ, които работят в района на Мариупол, Донецка област, са граждани на Руската федерация.“ 

Той също добави, че офицерите от мисията на ОССЕ, които работят в Мариупол, са или бивши, или действащи сътрудници на Федералната служба за сигурност на Главното разузнавателно управление (ФСБ ГРУ).

„Те са крайно агресивно настроени към нашите военни. Нещо повече – те предават информация за разположението на нашите войски, буквално са организирали лов на нашите артилерийски дивизиони“ – подчертава съветникът.

От украинското Министерство на външните работи опровергаха информацията за броя на руските граждани сред сътрудниците на ОССЕ в Мариупол. В коментар пред Укринформ посланикът за специални поръчения Дмитро Кулеба заяви: „Не, тази информация не отговаря на действителността… В Мариупол официално присъстват 25 наблюдатели. От тях трима са граждани на Руската федерация.“ 

Евгений Перебийнис, съветник в МВнР на Украйна
Евгений Перебийнис, съветник в МВнР на Украйна

В 15.00 ч. вчера на брифинг в Министерството на външните работи на Украйна съветникът в министерството Евгений Перебийнис отдели специално внимание на скандала, като заявленията на съветника оперативно бяха предавани в Twitter -а на министерството: „Ние изключително ценим работата на . Предупреждаваме да не се атакува необмислено  (това са инициалите на украински на ОССЕ)“; „В  сега работят 268 наблюдатели от 39 държави-участници в . От тях 18 – граждани на .“; „Правило на  е 1 държава да изпраща в СММ не повече от 10% от броя на хората в мисията. В Марупол има 25 члена на СММ, от тях 3 са граждани на РФ“ (СММ – Специална мониторингова мисия – бел. прев.).

Докато Министерството на външните работи цял ден излизаше с опровержения относно броя на руските граждани в мисията на ОССЕ в Украйна и съотношението им към гражданите на другите страни, ръководителят на групата „Информационно съпротивление (ИС)“ Дмитро Тимчук обърна внимание на по-важната страна от обвиненията срещу мониторинговата мисия в Украйна. На своята страница във Фейсбук той написа:

Във връзка с «опроверженията» на МВнР на Украйна групата «ИС» обръща внимание на следните факти:

1. Съветникът на министъра на отбраната В. Будик не е излагал официалната позиция на Министерството на отбраната – той е посочил източника на информация и неговото заявление не може да се счита за официална позиция на държавната структура.

2. Вместо да смята процентното съотношение на гражданите на РФ в мисията на ОССЕ, очевидно за МВнР на Украйна щеше да бъде много по-актуално да изрази своето отношение към следващите факти относно дейността на представителите на ОССЕ в Украйна:

ОССЕ

– използване на транспорт с обозначения на ОССЕ от терористи на контролираните от тях територии (групата на «ИС» регистрира още от началото на работата на мисията на ОССЕ минимум 4 такива случая, по един от тези факти прозвуча признание и извинение от страна на ОССЕ, но без обяснения как такъв факт изобщо е могъл да се случи и какви мерки са били предприети за предотвратяване в бъдеще на подобни случаи на пряко сътрудничество на ОССЕ с терористи);

– получаване от терористите на информация за времето и маршрута на придвижване, в т.ч. и на патрулите на ОССЕ (групата на «ИС» минимум 3 пъти е регистрирала рязко прекратяване на обстрелите от страна на терористите и екстрено отвеждане на тежкото въоръжение от позициите непосредствено преди пристигането на наблюдатели от ОССЕ, след тяхното заминаване въоръжението се е връщало на позиции);

– официалното заявление на представители на ОССЕ това лято, че през държавната граница не се прехвърлят жива сила, военна техника и въоръжения в Украйна от територията на РФ, когато представители на ОССЕ са се намирали само на 2 гранични пропускателни пункта и не са имали физическата възможност да контролират цялата дължина на държавната граница между Украйна и РФ (и като имаме предвид, че Департаментът за трансгранични заплахи на ОССЕ е оглавяван от гражданина на РФ и бивш кадър на руското МВнР А. Лиженков);

– явно ангажирания отчет на представителите на ОССЕ относно обстрела на футболното поле на училище № 63 в Донецк за посоката, откъдето се е водел обстрелът;

– на 10.11.2014 г. представители на ОССЕ публично съобщават на другата страна от конфликта – на агресора в лицето на РФ – данни, които разкриват бойната готовност и местата на дислокация на украинските войски.

3. И най-главното: поради съвсем неясни причини МВнР на Украйна не реагира дори на самия факт, че в състава на СММ на ОССЕ има граждани на Русия в качеството на наблюдатели. Тогава, когато Украйна официално заявява, че събитията в Донбас са вследствие на агресията на РФ против нашата държава, за което има безбройни и неопровержими доказателства.  Липсва реакция от страна на МВнР на Украйна на факта, че в ролята на «наблюдатели» от международна организация действат граждани на държавата-агресор, а някои от тях заемат високи длъжности в ОССЕ, което предизвиква недоумение.

За всички регистрирани от нас факти на недопустимо поведение на наблюдателите на ОССЕ в Донбас ние, групата на «ИС», сме информирали по време на срещи и консултации с длъжностни лица от ОССЕ. Никаква реакция не е последвала и е трудно да се очаква подобна, тъй като „ИС“ е само обществена инициатива. Ние очакваме, че много по-голям ефект ще даде обявяването на твърда позиция от страна на държавните структури на Украйна, които са длъжни да обърнат вниманието на европейските страни върху дискредитацията на ОССЕ по време на дейността на нейните представители в Украйна и да привлекат вниманието към актуалния проблем за преформатирането на тази организация в контекста на конфликта в Донбас.“

Руската служба на „Гласа на Америка“ също отделя внимание на разразилия се скандал в Украйна.

Полковник от запаса Сергей Грабский
Полковник от запаса Сергей Грабский

По думите на ръководителя на всеукраинското обединение „Съюз на участниците в миротворчески операции“, полковника от запаса Сергей Грабский, превзетото отношение към работата на СММ на ОССЕ би било нивелирано при огласяването на списъка на офицерите, които са задействани в операцията в Източна Украйна.

«Недопустимо е да се скрива тази информация, всичко трябва да бъде открито: в мисии от такъв род не може да има секретна информация», – казва Сергей Грабский  пред Руската служба на «Гласа на Америка».

В същото време Грабский отбелязва, че в международната практика за работата на наблюдателите и миротворците съществуват «неписани правила», които регламентират дейността на наблюдателите на конфликтните територии.

«При провеждането на подобни мероприятия страните, които имат общи граници с територията, където се провежда мисията, по принцип не участват в тях. По този начин от наблюдателите от ОССЕ, които работят в Източна Украйна, ние автоматически изключваме представителите на: Русия, Беларус, Полша, Словакия, Унгария, Румъния и Молдова. В противен случай винаги ще се сблъскваме с това, че действията на мисията ще се оценяват предвзето от едната от страните в конфликта», – подчертава Сергей Грабский.

Той споделя, че лично е участвал в работата на Мониторингова мисия на ОССЕ през 1998 година в Косово, и тогава в тяхната група не е имало офицери от съседните държави – България, Македония, Румъния, Сърбия.

Сергей Грабский отбелязва, че представителите на ММ на ОССЕ в Източна Украйна работят в сложни условия, често много далече от минимално необходимите според международните стандарти условия за качествена работа на наблюдателите.

«Има някаква „класика“ при провеждането на миротворчески операции. Задачата на миротвореца се състои в това да извършва наблюдение за изпълняването на договореностите, които са определени от страните в конфликта. Трябва да се работи с точно определени условия: зони на разделяне, коридори за преминаване, райони за настаняване на страните. А тук ние имаме постоянна динамика на ситуацията. При всяка ситуация всяка от страните в конфликта може да пожелае да свърже своите неуспехи с действията на мисията»– отбелязва Сергей Грабский.

Той напомня, че ако мисията иска справедлива оценка за своята работа, то ОССЕ е задължена да предостави на обществеността „открит списък на офицерите от организацията“, които работят в зоната на конфликта.

спикер на Специалната мониторингова мисия на ОССЕ Михаил Боцюркив
Говорителят на Специалната мониторингова мисия на ОССЕ Михаил Боцюркив

Вместо да огласи такъв списък на пресконференция в Киев на 11 ноември, представител на Специалната мониторингова мисия на ОССЕ Михаил Боцюркив само опровергава прозвучалата по-рано информация за броя на руските граждани сред наблюдателите от ОССЕ в Мариупол.

«Сред групата наблюдатели от ОССЕ в Мариупол има само един руснак и това със сигурност е по-малко от 80%» – е казал Михаил Боцюркив, сообщава Укринформ.

Той отхвърля и обвиненията, че СММ на ОССЕ предоставя на терористите и руските военни информация за позициите на украинските войски.

«Ние не участваме в пресконференции, а само наблюдаваме, така че по никакъв начин не можем да разкрием на едната страна от конфликта данни за дислокацията на другата“ – уверява Боцюркив.

По думите му наблюдателите от ОССЕ изобщо не участват в т.нар. „Общ център за контрол и координация“, за който се твърди, че на негово заседание са били огласени секретните данни. «Искам да отбележа, че ние не сме част от «СЦКК», те действат независимо от нас. Ние действително наблюдаваме какво те правят, но точно не сме членове на този Център» – уверява съветникът.

Съветникът на Информационно-аналитическия център на СНБО на Украйна Андрий Лисенко
Съветникът на Информационно-аналитическия център на СНБО на Украйна Андрий Лисенко

Заявленията на Михаил Боцюркив противоречат на информацията, която изнася съветникът на Информационно-аналитическия център на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко на брифинг във вторник 11.10.2014 г.

Както съобщава украинската агенция Укринформ, Андрей Лисенко твърди, че представителите на ОССЕ не са се опитвали да скрият факта, че е била огласена информация и са обещали за в бъдеще да бъдат по-внимателни.

„Те не се опитваха да скрият информацията и тъй като има пожелание от украинската страна да не се разгласяват подобни данни, особено на тези хора, които могат да ги предадат на терористите, то ОССЕ ще прави всичко възможно такива случаи повече да не се повтарят“ – подчерта Лисенко.

Заедно с това съветникът на Информационно-аналитическия център се е отказал да съобщи представители на кои страни са съобщили секретните данни. „Там имаше няколко наблюдатели и аз не съм готов да кажа на кои страни са представители.“

Вместо това Лисенко призна, че огласената информация подлага живота на украинските военни на опасност. „Тази информация е много опасна и подлага на опасност живота на нашите военни“ – отбеляза той.

Във вторник в интервю за интернет-сайта „Украинска правда“ съветникът на министъра на отбраната по въпросите за обмяната на пленници Василий Будик  потвърждава отново своята информация, обявена пред канал „112“, като допълва: „Аз самият видях всичко. В хотела почти всички, когото видях, бяха руснаци. Имаше и двама чужденци – арменец и българин, които също говореха на руски“ – каза той.

По думите му представителите на ОССЕ се отнасят негативно към нашите военни.

„Чух разговори, в които нашите войници ги наричаха „укропи“ (с тази дума, която означава „копър“, руснаците презрително наричат украинците – бел. прев.). После чух, че им е писнало от придвижванията на украинските военни. Извинявайте, но вие защо сте там – за да поживеете на хотел?“ – възмущава се Будик.

1415699924-8297-boeviki-grad-dnr-reutersНа фона на разрастващия се скандал с присъствието на руски офицери сред представителите на СММ на ОССЕ, на 11 ноември организацията публикува съобщение на своята страница, че е регистрирала движението в посока към Донецк на 43 военни камиона без отличителни знаци.

„В 07:45 ч. на 11 ноември на три километра източно от центъра на Донецк СММ наблюдава конвой, който се състоеше от 43 зелени военни камиона без отличителни знаци, с брезентови покрития, които се движеха към центъра на града“ – се казва в съобщението.

Отбелязва се, че 5 от камионите теглят на буксир гаубици с калибър 120 мм. Също така още 5 камиона са теглили на буксир частично покрити системи за залпов огън.