Силите на АТО са започнали подготовка за изтегляне на тежкото въоръжение в буферна зона

На разстояние 15 км ще бъде изведена тежката артилерия с калибър 100 мм и над 100 мм, като всички украински военни остават на своите позиции.

Въоръжените сили на Украйна са започнали подготовка за извеждане на тежкото въоръжение от бойните позиции в зоната на АТО. Това обяви днес на брифинг говорителят на информационния център на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрей Лисенко, съобщава Лига.нет.

6597f9bbf03fcc24565808ccf37f68db
Ситуацията в Източна Украйна в 12:00 ч. на 22 септември

Лисенко уточни, че се извежда тежката артилерия с калибър 100 мм и над 100 мм , като всички украински военни остават на своите позиции.

Помолен от журналистите да уточни дали вече е започнал процесът на извеждане на войските от страна на украинската армия или само върви подготовката за извеждането, Лисенко отговори, че процесът на подготовка означава начало на изтегляне на техниката. „Трябва да се знае къде да бъде изтеглена тази техника, за да може да се съхранява в добро състояние и да бъде готова за използване във всеки момент“ – отбеляза той и добави, че в  момента се готвят райони за изтеглянето на техниката, тъй като тя не може да бъде оставена насред полето.

В отговор на въпроса дали терористите от своя страна изтеглят техника, Лисенко отговори: „Има информация, че действително е започнало някакво движение, но не толкова масово, колкото бяха очакванията ни; сега очакваме, че те ще последват примера на украинските войски.“

Ще напомним, че точка 4 от Минския меморандум, който беше подписан на 19 септември от участниците на тристранната група, предвижда 24 часа след неговото приемане всяка страна да изтегли от линията на съприкосновение средствата за поразяване с калибър над 100 мм на разстояние не по-малко от 15 км, включително и от населените места, което ще даде възможност да се създаде зона за сигурност с ширина минимум 30 км.

По-рано постоянният представител на РФ при ОССЕ Андрей Келин информира, че зоната за сигурност в Донбас ще бъде разделена на пет сектора, които ще бъдат наблюдавани от около 350 представители на ОССЕ. „Наблюдаваната зона е разделена на сектори: в Луганск и Донецк ще работят по 90-100 наблюдатели, в Краматорск, Мариупол и Антрацит – по 50“ – каза той.