Чубаров: Сега Крим е СССР, но в по-цинична и уродлива форма

Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

Украйна сама не може да противостои на агресията на Русия, международната общност трябва не само да излезе с изявление, относно подкрепа за Украйна и непризнаването на анексията на Крим. Тя трябва да намери конкретните механизми за подпомагане на Киев и решения, които ще спрат Владимир Путин от това, което е замислил.

Това каза председателят на кримско-татарския Меджлис (парламент) Рефат Чубаров, съобщава Цензор.НЕТ, цитирайки Дойче Веле.

„Ние обясняваме на световните политици и цели парламенти, че става дума не толкова за Крим и татарите, колкото за съдбата на света и европейските държави. Затова те заедно с нас трябва да защитават интересите на народите си“ – пояснява председател на Меджлиса.

„Това, което най-много шокира жителите на Крим е, че изведнъж те изцяло загубиха свободата на словото. Кримската власт не допуска активност във форумите, които не са одобрени от нея. Съответно, хората, независимо от всичките си проблеми, хиляди пъти ще обмислят дали да излязат на площада“ – казва той.

„За да всяват страх в обществото, властите са си избрали обекти за нападения. На първо място това са кримските татари, защото са по-сплотени от другите и по-независими в съжденията си. Те бяха против въвеждането на руските военни и против референдума в Крим, но не можаха да попречат на това“ – отбеляза Чубаров.

„Затова властите отмъщават, стремят се да ги притискат, но не забравят и за етническите украинци. Жителите на Крим не са убедени, че една сутрин при тях няма да дойдат на обиск въоръжени лица в маски под измислен предлог: оръжие, наркотици, забранена литература. Това сега са най-разпространете думи, с които властите  се обръщат към хората“  – добави той.

„Хората от старото поколение, израснали в СССР, преживяват дежавю. Крим се завърна в Съветския Съюз, но в по-цинична и уродлива форма. Много от гнусотиите, които извършват кримските власти, не са били масови дори и в съветското време. Прилича на сън, но е истина“  – резюмира Чубаров.

 

Източник:http://censor.net.ua/n310270