Асоциация на Украйна с ЕС – остава Холандия да реши

Electronic_Voting_Machine_BelgiumДнес в Холандия се провежда референдум относно асоциирането на Украйна в ЕС.

Холандските избиратели ще решат дали да подкрепят Договора за разширяване на връзките на ЕС с Украйна.

Споразумението за широки политически, търговски и отбранителни връзки между ЕС и Украйна е вече частично в сила, но трябва да бъде ратифицирано от всичките 28 страни членки на ЕС, за да може всяка от неговите части да има пълна законова сила. Холандия е единствената страна, която не е направила това и днес холандските избиратели ще решат дали страната им ще подкрепи договора за разширяване на връзките с Украйна.

Референдумът е консултативен и няма задължителна сила и едно „не“ няма да принуди холандското правителство да наложи вето върху споразумението на равнище ЕС. Но за крехката управляваща коалиция в страната, която в момента е ротационен председател в ЕС, може да се окаже трудно да игнорира един отрицателен резултат по-малко от година преди парламентарните избори.

Условието за валидност на референдума е в него да гласуват 30% от имащите право на глас.

В началото на януари председателят на ЕК Жан Клод Юнкер каза „„Иска ми се холандците да разберат, че този въпрос е в интересите на страната им“. Той отбеляза, че популистите се опитват да представят този „чисто консултативен референдум“ като плебисцит относно единна Европа. „Не вярвам в това, холандците да кажат „не“ – това ще отвори вратите за огромна континентална криза“

 

Използвани материали: Антъни Дойч и Томас Ескрит, Ройтерс

Лвов е прекрасен… както винаги

 

Роман Юхновец, руски блогър, siapress.ru

LvivИ така – да разкажа за Лвов. Жив съм и дори нахранен. Това първо.

Второ – моят паспорт с двете орлови глави и големия надпис „Россия“ през двата дни не предизвика никаква емоция нито от страна на персонала на хотела, нито на служителите на банката.

Трето – като започваш да разговаряш с местните, отначало масово започват да говорят на местния украински език, който доста се различава, да речем, от киевския украински. Въпреки това, като чуят руска реч, хората свободно преминават на руски без никакви проблеми.

Четвърто – вчера вечеряхме в един еврейски ресторант, където в менюто няма цени и в крайна сметка трябва да се пазариш с келнера. Това е за тези, които разказват за тукашните фашисти.

2015_04_17_051048
Пето – по стените на вековните сгради в Лвов нито веднъж не видях някакви реакционни лозунги,  още повече – свастики, или някакви техни интерпретации.

Шесто – във всички институции надписите се дублират на полски, английски, украински и руски.

Седмо – тук страшно не харесват Владимир Путин и това се вижда главно по сувенирите, които гостите от Европейския съюз купуват активно.

Осмо – в Лвов има много туристи. На всяка крачка се чува английска, германска и полска реч.

2015_04_17

Девето – театрите и музеите в Лвов са пълни с посетители- както туристи, така и местни жители.

Десето – цените в Лвов са с 30 % по-ниски от тези в Киев.

Единадесето – единственият момент, когато бях в опасност, бе изкачването на кулата на местното кметство. Десет минути се изкачвах и наистина едва не умрях.

1.4
Дванадесето – Кметството е отворено за всички желаещи, а кметът на Лвов спокойно се разхожда по улиците и разговаря с хората.

Тринадесето – в Лвов вероятно е въведено смъртно наказание за безразборно застрояване и за саботиране на реставрацията на паметниците на архитектурата. Не мога да си обясня външния вид на жилищните сгради по друг начин.

И последно – Лвов е прекрасен, иска ти се да се разхождаш из него без никаква почивка, да ядеш местната храна без прекъсване, да пиеш местните напитки без спиране и да похапваш местния шоколад без всякакви ограничения.

И да, за пореден път си помислих, че телевизорът е един сандък, който трябва да изхвърля през прозореца. Съветвам ви да направите точно това – след като си купите билети за Лвов.

lviv-market-square-ploshcha-rynok-2-lviv

 

В Крим вече няма да има пунктове за обмяна на валута

В Крим вече няма да има пунктове за обмяна на валута
Снимка: Kasparov.ru

В Крим вече няма да има пунктове за обмяна на валута. Затова в Севастопол заяви заместник-ръководителят на Банката на Русия Михаил Сухов, съобщава „Крыминформ“.

„Мисля, че единственото нещо, което ще изгубим в позитивен смисъл на думата, е голямото количество пунктове за обмяна на валута. Когато Крим беше украински, тук имаше близо 1500 такива. Сега ние не виждаме някаква специална нужда да запазваме тази форма на финансово обслужване“, – каза той.

По думите му, тъй като повечето туристи идвали от Русия, те нямали нужда да обменят валута.

„В Русия пунктове за обмяна на валута няма вече отдавна“, – подчерта Сухов.

„Представете си, че строите къща. Ще започнете от фундамента. А полицаите на улицата представляват фундамента на системата“ – Ека Згуладзе

Ека Згуладзе
Ека Згуладзе

Набираме хора, които могат да уважават и себе си, и другите

В новата патрулна полиция дойдоха правилните хора, защото цялата система е построена правилно. В Украйна може да се създаде полиция, в която няма да има корупция и която ще сложи и ще помага на хората.

За това в интервю за списание „Новое время“ разказа заместник-министърът на вътрешните работи и създател на украинската патрулна служба Ека Згуладзе.

„Някой, може би, си мисли, че това е някаква фасадна реформа. Красиво са облекли полицаите, набързо на нещо са ги научили, американци тичаха тук … Това не е така. Представете си, че строите къща. Ще започнете от фундамента. А полицаите на улицата представляват фундамента на системата“, – отбеляза Ека Згуладзе.

Също така заместник-министърът съобщи, че в скоро време ведомството ще започне да променя системата на районните и специалните подразделения. „Ние действаме комплексно и създаваме абсолютно нови структури. И в тях хората искат да работят, при това не само заради добрите заплати, но и поради отношенията в колектива. Ние набираме хора, които могат да уважават и себе си, и другите“, – подчерта Ека Згулдазе.

На въпроса за това трябва ли полицията да използва оръжие, заместник-министърът отговори: „Така, че да защитят себе си и другите“.

Новата патрулна служба на Киев
Новата патрулна служба на Киев

Униан

Военна хроника – 21.03.2015 г.

тимчук
Дмитрий Тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.50 часа, 21.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

Руско-терористичните войски престанаха да „имитират“ спазване на споразумението от Минск и през последното денонощие открито обстрелваха позициите на украинската армия със стволна артилерия и РСЗО (реактивни системи за залпов огън).

По-специално, в района на Бахмутското шосе терористите използваха БМ-21 „Град“ (използвани са и 2 РСЗО). Също така, противникът обстрелва с 120-мм минохвъргачки, танкове, гаубици Д-30 и САУ 2С1 „Гвоздика“.

Основните атаки са на Донецкото и Приморското направления (Авдеевка, Опитное, Новотроицкое, Орловское, Чармалик). Също така, повече от 5 обстрела със стрелково оръжие и тежко пехотно въоръжение са регистрирани на Артемовското направление, където терористите се опитаха да притиснат украинските подразделения да се оттеглят от заетите от тях предни позиции.

20-03_eng

Освен обстрелите, формированията на руско-терористичните войски предприеха опити за настъпателни действия. По-специално, след обстрела в района на Опитное, група на терористите с численост до взвод с поддръжка от минохвъргачки, атакува предните позиции на украинските войски. Въоръжените сблъсъци продължиха повече от 6 часа, след това екстремистите се оттеглиха на изходните си позиции.

Продължава процеса на усилване на основните тактически групировки на руско-терористичните войски в района на Горловка и на Луганското направление, където ситуацията през последните 3 денонощия силно се влоши.

Регистрирани са най-малко 2 целеви конвоя с доставки, пристигнали откъм Алчевск и Лутугино (общо 34 транспортни единици, най-вече с боеприпаси), а също така прехвърляне на бандитски формирования на линията Фрунзе – Смелое (общо до 300 души, 12 танка и 8 ББМ, в допълнение към формированията, които по-рано бяха изтеглени тук през Стаханов).

Част от Горловската групировка на руско-терористичните войски е съсредоточена на линията Дружба – Зайцево, редица формированията са концентрирани в югозападната част на Горловските хълмове, като по този начин са „надвиснали“ над Авдеевка. Районът Горловка – Енакиево – Ясиноватая плътно се покрива от екстремистите със средства на ПВО (включително с най-новите руски ЗРК „Панцир-С1“, до 6 единици).

Към настоящия момент ясно се вижда стремежа на командването на руско-терористичните войски на Луганското направление да изтласкат изцяло украинските войски зад р. Северский Донец и да завладеят редица плацдарми. Освен това, противникът се опитва да отклони вниманието и усилията на украинското командване в няколко района (на Приморското направление, в района южно от Донецк).

Продължава прехвърлянето по „южния маршрут“ (Иловайск и Старобешево) на материално-технически ресурси, както и на личен състав и военна техника за съсредоточените в Донецк и южно от него формирования на руско-терористичните войски. В района южно от Донецк през последните 3 денонощия е прехвърлена отделна бронирана група екстремисти (11 единици бронирана техника, включително 5 танка).

В района на Докучаевск към по-рано регистрираната тактическа група на руско-терористичните войски се присъедини още една батальонна тактическа група (БТГ). Част от силите и средствата й (16 танка и 10 ББМ) вече са разгърнати във втория ешелон. За дадената БТГ се прехвърлят минохвъргачни и противотанкови подразделения, системи за противовъздушна отбрана – ПВО (до 6 единици ЗРК „Стрела-10М“, които покриват основния район на базиране). Бронираната техника се разсредоточава и се маскира старателно. В дадения район се отбелязва и наличие на подразделения за радиотехническо разузнаване и разузнаване в дълбочина (части със специално предназначение – спецназ), както и БПЛА (безпилотни летателни апарати).

На Приморското направление терористите провеждат учения за взаимодействие между своите артилерийски и минохвъргачни подразделения, като в същото време се опитват да нанесат огневи поражения на украинските подразделения, отбраняващи линията Павлопол – Широкино. В района северно от Новоазовск и Безимянное екстремистите са съсредоточили значителен брой транспортни средства (43 единици), противникът се готви за маневри на силите и средствата си в този и в съседния район.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания