КГБ

СБУ ще разкрие всички агенти на КГБ

КГБСлужбата за сигурност на Украйна /Служба безпеки України – СБУ/ е готова да разсекрети своите архиви. Това съобщи Маркиян Лубкивский – съветник на председателя на службата.

“Готови сме да разсекретим всички архиви и да покажем на обществото кой е бил агент на КГБ, а кой – не”, казва Лубкивский, като не уточнява в какви срокове ще стане това.

По-рано министърът на правосъдието на Украйна Павло Петренко заяви, че в рамките на закона за лустрацията ще бъде извършена проверка на попадащите под действието му категории граждани на възраст над 37 години. По думите му “няма смисъл да бъдат проверявани били ли са агенти на КГБ хора, които са родени след 1977 година и които са били на 14 години, когато Украйна е станала независима”.

Както вече стана известно, на 16 октомври влезе в сила законът за лустрацията (“Закон за изчистване на властта”).

Под действието му попадат и чиновници, които са били избирани и са работили на ръководни длъжности в Комунистическата партия на СССР или на ръководни длъжности в Централния комитет на ЛКСМУ /Ленински комунистически младежки съюз на Украйна/ или на по-високи комсомолски длъжности; били са щатни служители или тайни агенти на КГБ на СССР.

ua-today.com