СБУ

Руска следа в подготвяните за „Евро 2016“ атентати.

След появилите се вчера, 5 юни, във френски медии съобщения за заловения при опит да пренесе през границата на Украйна оръжие и боеприпаси френски гражданин, СБУ даде специален брифинг. Една от вероятните версии, разглеждани от Украинската служба за безопасност в делото за подготвяните и планирани за Евро – 2016 атентати, е версията за руска следа. Такова изявление направи Председателят на СБУ Василий Грицак на брифинга по повод задържания на украинската граница френски гражданин, заподозрян в тероризъм.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=dn0V6RAcwV0[/embedyt]
Според Грицак, версията за руската следа е възникнала след като на службите е станало известно, че заподозреният е предлагал възнаграждение от няколко хиляди евро, за съпровождане на пратка с оръжие и взривни вещества, която е трябвало да се транспортира от територията на Украйна в Европа, като съпровождащият е трябвало да бъде с украински паспорт.

Използвайки прикритие като волонтер, френският гражданин се е свързвал с военни формирования от източната част на Украйна и както твърди Грицак, се е интересувал от възможностите за придобиване на оръжие и взривни вещества, изразявал е недоволство от политиката на френските власти, включително и към приемането на мигранти, а също така е говорил за готовност за устройване на терористични актове.

Украинските спецслужби са провели операция, в чийто ход на френския гражданин са били предадени оръжие, боеприпаси и взривни вещества, с които е бил и задържан при опита му да напусне Украйна, преминавайки границата с Полша. „СБУ успя да предотврати серия от 15 атентата, които са били планирани за провеждане на територията на Франция, по време на „Евро – 2016“, започващо на 10 юни.“ – заяви Грицак. Според него, плановете на терористите са включвали и взривяването на джамия и синагога.

На задържания френски гражданин са повдигнати обвинения по три члена от НК на Украйна. „Убеден съм, че това дело ще бъде доведено до съдебна фаза. То има прекрасна съдебна перспектива.“ – каза още Грицак.

От държавната гранична служба на Украйна потвърдиха задържането на френския гражданин, но отказаха да коментират подробностите.

На 4 юни, позовавайки се на информирани източници, за задържането на гражданина на Франция на украинско-полската граница, заподозрян в подготовка на терористични актове по време на Европейския шампионат по футбол, съобщи и френският телевизионен канал М6. Съобщава се, че задържането е станало още в края на май, но до сега за това не е съобщено.

В края на май „The Sun” съобщи, че привърженици на ДАЕШ са подготвяли терористичен акт по време на мача между Русия и Англия на „Евро – 2016“
По данни на източниците на изданието в спецслужбите, информация за готвеното нападение е била открита в лаптопа на Салах Абдесалам, съучастник в терористичните актове в Париж от ноември 2015 година.
На 5 юни президентът на Франция Франсоа Оланд призна за съществуването на опасност от тероризъм по време на провеждането на Европейския шампионат по футбол, като отбеляза, че „вместо да се страхуваме от тази опасност, трябва да направим всичко възможно за успешното провеждане на турнира.“

Източник: 112.ua