СБУ с „улов“ на генерал от ФСБ и диверсанти

Председателят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко е заявил, че е задържан гражданин на РФ, който е организирал и координирал така наречените протести на военнослужещите от Националната гвардия на Украйна пред администрацията на президента на 13 октомври тази година, съобщава „Интерфакс-Украйна“.

Архив на СБУ

„Този гражданин на РФ се е представял за генерал от ФСБ, фамилията му е Гречишкин. Притежава удостоверения на заместник главен редактор на „Российские новости“ и на помощник на депутат от Държавната дума.

удостоверение

Редакционно удостоверение

Снимки: СБУ

Той не е просто задържан. Става дума за това, че именно този кукловод, докато е живял през последния месец в Киевска област, е организирал и координирал такива правонарушения като провокации за инспирирането на така наречените протестни акции на Националната гвардия пред администрацията на президента“, е разказал днес Наливайченко на брифинг в Киев.

По думите на председателя на СБУ в настоящия момент този гражданин на РФ дава показания пред украинските следователи.

Освен това по данни на СБУ именно този човек е организирал извозването на телата на загинали граждани на РФ от територията на Донецка и Луганска област, и непосредствено е контактувал с терористите.

През последните дни СБУ е обезвредила няколко диверсионни групи в Харковска, Донецка и Одеска области.
Валентин Наливайченко свързва активизацията на тези групи с предстоящите избори в неделя, но техните планове да дестабилизират ситуацията в Украйна са били провалени. 
Както предава ЛИГАБизнесИнформ, по думите на Наливайченко е задържана групата на т.нар. „харковски партизани“, която е била ръководена от гражданина на РФ С.З. Погребняк, жител на руския град Белгород. Указания и финансиране Погребняк е получавал непосредствено от централния апарат на ФСБ на РФ. Всички участници в групата са преминали военна подготовка в специален военен лагер на територията на Русия в Белгород и на полеви лагер във Воронежска област.

Също в Харков е задържана група от пет човека, ръководена от гражданина на РФ Михаил Сазонов. Задържаните са заподозрени в подпалването на банкомат и на военния комисариат в Харков.

Следващата задача на групата е трябвало да бъде взривяването на магистрална железопътна линия, като са целта са получили магнитни мини от РФ. При задържането един от диверсантите е оказал съпротивление и е бил ликвидиран.

Ликвидирани са и две диверсионни групи в Одеска област, които са подготвяли диверсии на обекти на транспортната инфраструктура и във военни поделения преди изборите. Членовете и на двете групи са свързани с организацията на събитията от 2 май в Одеса.

Още една група терористи е била задържана в резултат на разследването на нападенията срещу блокпостове в района на Одеса. Единият от задържаните, гражданин на Украйна, е бил свързан с интернет-ресурс, който се е занимавал с вербовка на наемници на страната на сепаратистите.


Количеството на руската бойна техника в Донбас е по-голямо от това на цялата немска армия
Русия е разположила 700 танка и 1000 артилерийски единици в окупираните територии. По съобщение на News.
"Газпром" осъден да плати $2.6 млрд. на украинския "Нафтогаз"
Руският монополист «Газпром» загуби и ще трябва да плати на украинската компания «Нафтогаз» $2,6 млрд.
Гарантираме правата на българите - МВНР на Украйна
Във връзка с нашумелия наскоро случай на пострадал българин в град Белгород-Днестровский в Украйна, публикуваме официалната позиция на ...
Край на руските социални мрежи в Украйна
Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал решението на Съвета за национална безопасност за блокиране на сайтове на руските ком...
Европейският парламент предостави на Украйна безвизов режим
                      Европейският парламент подкрепи позицията на Европейската комисия за пре...
Австрия екстрадира в САЩ украинския олигарх Фирташ
Австрийски съд постанови един от най-богатите украинци – Димитро Фирташ, да бъде екстрадиран в САЩ, за да се изправи пред обвинения в кор...