СБУ настоява за трибунал и сваляне на гриф „секретно“

SBU

Главната сграда на СБУ в Киев / Снимка: aif.ua

Във връзка с разследването на престъпленията на предишната украинска власт председателят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко поиска разсекретяване на всички документи и трибунал за съдии, прокурори и кадри на МВР.

На съвместно заседание на парламентарните комисии за правоприлагане и борба с корупцията Наливайченко се изказа за тотална лустрация в съдебните и правоприлагащите органи.

„И двамата председатели на комисиите започнаха с най-важното: двете системи – правоприлагащата и съдебната – са изградени като престъпни системи и си остават такива. Депутатите трябва да разбират, че със своята престъпна дейност те са замитали следите на всички престъпления, а страната агресор им е помагала и продължава да им помага.

Предлагам всички да се съсредоточат върху законодателните въпроси: в страната съществува необходимост от трибунал, от обединяване на всички производства в едно общо производство. Необходимо е да се предоставят специални правомощия на следователите и прокурорите“ – каза Наливайченко.

Според него днес е необходимо законодателно уреждане на системата за даване на специален статут на защитен свидетел, както и на разсекретяването на някои документи.

„Моята позиция е следната: според мен е от особена важност всяка институция, която се отчита за разследването на престъпленията, да сътрудничи открито с адвокатите, обществеността и законодателите.

Сега не е време за секретност. Трябва да бъдат свалени всички грифове „секретно“, тогава с най-голямо удоволствие ще обнародваме подписите на Якименко и Захарченко (председателя на СБУ и министъра на МВР по времето на Янукович – б. ред.) “ – подчерта Наливайченко.

Той също така сподели, че през нощта на 2 срещу 3 април е била проведена съвместна операция на СБУ и МВР за задържането на така наречената „Черна рота“ от специалните части „Беркут“. Но и до днес нито един от задържаните не е осъден поради различни разминавания в законодателната система.

 

Източник: joinfo.ua


Руска следа в подготвяните за "Евро 2016" атентати.
След появилите се вчера, 5 юни, във френски медии съобщения за заловения при опит да пренесе през границата на Украйна оръжие и боеприпас...
Надежда Савченко излетя за Украйна
Пленената от руските власти украинска гражданка Надежда Савченкко излетя от Ростов-на-Дон за Украйна на борда на президентския самолет...
До часове Надежда Савченко може да е освободена
Самолетът на президента на Украйна Порошенко в момента е на път за руския Ростов-на-Дон, където е доставена и пленената украинка Надеж...
Какво ни разказва песента на Джамала „1944“
Музикалният конкурс „Евровизия-2016“ бе спечелен от представителката на Украйна – Джамала, която е украинка с кримскотатарски произх...
Украйна обстрелвана над 300 пъти от територията на Руската федерация - "ARD"
Екипът на международната група Bellingcat е установила по безспорен начин, че украинската армия е била нееднократно обстрелвана с установки ...
Украинска фирма-млекопроизводител с първата си доставка в България
Групата компании „Млечен Алианс“ е доставила на своите български партньори млечна продукция – предава Інтерфакс-Україна.