SBU

СБУ настоява за трибунал и сваляне на гриф „секретно“

SBU
Главната сграда на СБУ в Киев / Снимка: aif.ua

Във връзка с разследването на престъпленията на предишната украинска власт председателят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко поиска разсекретяване на всички документи и трибунал за съдии, прокурори и кадри на МВР.

На съвместно заседание на парламентарните комисии за правоприлагане и борба с корупцията Наливайченко се изказа за тотална лустрация в съдебните и правоприлагащите органи.

„И двамата председатели на комисиите започнаха с най-важното: двете системи – правоприлагащата и съдебната – са изградени като престъпни системи и си остават такива. Депутатите трябва да разбират, че със своята престъпна дейност те са замитали следите на всички престъпления, а страната агресор им е помагала и продължава да им помага.

Предлагам всички да се съсредоточат върху законодателните въпроси: в страната съществува необходимост от трибунал, от обединяване на всички производства в едно общо производство. Необходимо е да се предоставят специални правомощия на следователите и прокурорите“ – каза Наливайченко.

Според него днес е необходимо законодателно уреждане на системата за даване на специален статут на защитен свидетел, както и на разсекретяването на някои документи.

„Моята позиция е следната: според мен е от особена важност всяка институция, която се отчита за разследването на престъпленията, да сътрудничи открито с адвокатите, обществеността и законодателите.

Сега не е време за секретност. Трябва да бъдат свалени всички грифове „секретно“, тогава с най-голямо удоволствие ще обнародваме подписите на Якименко и Захарченко (председателя на СБУ и министъра на МВР по времето на Янукович – б. ред.) “ – подчерта Наливайченко.

Той също така сподели, че през нощта на 2 срещу 3 април е била проведена съвместна операция на СБУ и МВР за задържането на така наречената „Черна рота“ от специалните части „Беркут“. Но и до днес нито един от задържаните не е осъден поради различни разминавания в законодателната система.

 

Източник: joinfo.ua