Флаг на "Одеска народна република"

СБУ: един от одеските „бесарабци“ призна, че е сътрудничал с руските специални служби

СБУКакто съобщава прес-центърът на Службата за безопасност на Украйна (СБУ), специалните служби успяват да попречат на плановете за разделение на Украйна и да блокират мащабната сепаратистска дейност, насочена към отделянето от страната на Одеска област.

Попречено е на реализацията на проектите на „Одеска народна република“, т. нар.„Народна рада на Бесарабия“, „Порто-Франко“ и др. На 29 април е проведена многоетапна спецоперация, в която участваха 226 сътрудника на СБУ, в това число 120 бойци от подразделението „Алфа“.

Разкрита и локализирана е група лица, която е имала ясна организационна структура и е била координирана от територията на Руската федерация. Крайна цел на престъпната група е било незаконното и антиконституционно провъзгласяване на изкуственото образование – така наречена „Република Бесарабия“.

Задържани са 20 души, проведени са 17 обиска. Арестите и оперативно-следствените действия продължават.

Сътрудниците на СБУ иззели електронната комуникация на групата с координати в Руската федерация и Автономна Република Крим, агитационните материали, компютърната техника, банковите карти за финансиране на незаконните сепаратистки акции, значително количество налични пари.
Един от ръководителите на групата признал, че в началото на април е бил в Москва, където е бил завербуван от представителите на специалните служби на Руската федерация.

Установени са издателствата, където незаконно са били изготвяни сепаратистките агитационни материали. Иззета е компютърна и друга офисна техника.

Между задържаните има 12 активиста от сепаратисткото „Куликово поле“. Един от членовете на групата, причастни към изготвянето и разпространението на агитационните материали с антиукраинско съдържание, е бил издирван от милицията за ограбване.

На всички задържани ще бъдат предявени обвинения за извършване на престъпление от Наказателния кодекс на Украйна.

ДУМСКАЯ

Още по темата:
Одеса и Бесарабия в огън? Не и този път