Barack Obama

САЩ затягат ембаргото срещу Крим

 

Barack Obama

На 19 декември 2014 г. президентът на САЩ Барак Обама подписа изпълнителна заповед за налагане на поредния пакет от санкции срещу Крим в отговор на руската окупация на региона.

Новите санкции затягат икономическото ембарго срещу Кримския полуостров. Според изявление на Белия дом президентът Обама е разрешил санкции срещу физически и юридически лица, извършващи дейност в Кримския регион.

Санкциите влизат в сила незабавно и касаят замразяване на имуществото на определени лица или предприятия, опериращи в региона, както и забрана на сделки, свързани с кримския регион на Украйна.

Според заповедта американски юридически или физически лица, независимо къде се намират, не могат да правят нови инвестиции на територията на Крим, да внасят в САЩ, директно или индиректно, всякакви стоки, услуги или технологии от Крим или да експортират, реекспортират, продават или доставят, директно или индиректно, всякакви стоки, услуги или технологии от Кримския полуостров.

Изпълнителната заповед също така упълномощава американския министър на финансите да налага санкции на физически и юридически лица, извършващи дейност в Крим.

В своя публикация по темата Ню Йорк Таймс коментира, че „новите мерки са относително скромни в сравнение с някои от санкциите, наложени по-рано тази година“, но чрез тях американските власти дават знак на президента Путин, че Западът няма да отстъпи.

По повод на санкциите Обама заяви, че „Изпълнителната заповед има за цел да даде по-голяма яснота на американските корпорации, които работят в региона и да потвърди, че САЩ няма да приеме окупацията на Русия и опита за анексиране на Крим.“

Американският президент отново призова Русия да сложи край на окупацията на полуострова и опита за анексирането му, да прекрати подкрепата си за сепаратистите в Източна Украйна и да изпълни ангажиментите си по споразумението от Минск.