На преговорите в Минск страните не успяха да се договорят за извеждането на войските на РФ от Донбас


Без най-важния пункт от мирния план дори самите участници в диалога се съмняват в спазването на примирието

Поредно примирие беше подписано в Минск миналата нощ. Спазването му трябва да започне от днес.

Украйна, Русия и ОССЕ приеха нови условия. Екс-президентът Леонид Кучма вече нарече документа исторически. Според политика споразумението може най-сетне реално да прекрати огъня в източна Украйна.

Мински съглашенияИ официален Киев, и самопровъзгласилите се “ДНР” и “ЛНР” на хартия се договориха за прекратяване на огъня. Става дума за извеждане на тежкото въоръжение и контрол над протичането на примирието.

Участниците в кръглата маса набелязаха като условна граница линията на позициите на войските към 19 септември. От този условен фронт се договориха да създадат 30-километрова зона на сигурност. Това означава, че всяка от страните трябва да оттегли войските си на 15 километра.

ОССЕ ще помага тази граница да се прокара не на думи, а на дела. Но това ще бъде трудно да се осъществи. На изток няма отчетлива фронтова линия, траншеи, окопи или бодлива тел, които да отделят позицията на нашите военни от позициите на терористите.

Също така според новите договорености не може да се разполага тежко въоръжение и военна техника в райони, граничещи с населените пунктове Комсомолск, Кумачев, Новоазовск, Саханка. Забраната се отнася и за прокарването на минно-експлозивни заграждения. В тази зона от днес не могат да летят и бойна авиация и чуждестранни безпилотни самолети. Изключение правят летателните апарати на наблюдателите от ОССЕ.

Но страните така и не можаха да се договорят за основното – извеждането от територията на Украйна на чуждестранните войски и техника. Така перспективите пред изпълнението на поредното мирно споразумение остават неясни. Според украинските преговарящи все още не става дума за мир “тук и сега”. Но това е целта.

Минск, Беларус, 20. 09. 2014

Ганна Бока, кореспондент на ТСН

Превод от украински: Албена Стаменова

Украйна отбелязва Деня на паметта и примирението: защо 8 май и какво означава червеният мак

Украйна днес официално започва нова традиция на отбелязва на 8 и 9 май в европейски дух на паметта и примирието.Макове, инфоргама

Украинският институт за национална памет отбелязва, че новият смисъл на отбелязването на Деня на паметта и примирието и Деня на победата включва в себе си:
– Преосмисляне на събитията от Втората световна война, разрушаване на съветските исторически митове, честен диалог около сложните страници на миналото;
– Равно честване на паметта на всеки, който се е борил с нацизма, подчертаване на солидарността и бойното братство на всички Обединени нации, както на държави, както и бездържавни по онова време народи (евреи, украинци и т.н.)
– Преместване на акцента от историята на военните действия към историята на конкретни хора и следователно отказ от празнуване в полза на честване.
Символ на отбелязването на Деня на примирието и Деня на победата е червеният мак. Този международен символ на паметта на жетвите на всички военни и цивилни въоръжени конфликти, алюзия на кървавата следа от куршум, предаваща страданието и смъртта.

 

Използването на цветето на червения мак като символ на паметта започва от стихотворението на канадски военен лекар Джон Маккрей „В полето на Фландрия“ (1915). Символът на мака присъства и в украинския фолклор – според легендата, маковете цъфтят там, където се е проливала кръв на казаците.

Използването на съветско-имперския символ на Дена на победата – „георгиевската лента“ е дискредитирано от участниците на сегашната руска агресия срещу Украйна. Едновременно „георгиевската лента“ в Украйна не е забранена на национално ниво.
През Втората световна война украинците дадоха повече човешки жертви от Великобритания, Канада, САЩ и Франция взети заедно. Общо загубите на Украйна в тази война се оценяват в 8-10 милиона жертви. Количеството украински жертви може да се сравни с населението на съвременна Австрия.

Украйна през Втората световна война

Украинците от Закарапатие стават първи в междувоенна Европа, които не се примиряват с анексирането на своята територия. С оръжие в ръцете те защитават свободата си от агресията през март 1939 година. От 1 септември 1939 самолетите на Луфтваффе бомбардират Галичина и Волин.
През Втората световна война боевите действия два пъти преминават през територията на Украйна. Харков, един от най-големите градове на Украйна, се е предавал от ръце в ръце четири пъти.
Украинците се превръщаха в пушечно месо едновременно от двама диктатори – Хитлер и Сталин. В Червената Армия загива всеки трети (за сравнение, във Великобритания- всеки 20). Причината на тази ужасна ситуация е била проста – Сталин не се съобразява с никакви загуби, логиката му се свеждала до „Жените ще нараждат още!“.

Резултата на сблъсъка на два тоталитарни режима станаха невиждани човешки жертви както сред военните, така и сред мирното население на Украйна; територията между Карпатите и Дон се превърна в кървава земя. Такава е била за украинците цената на отсъствието на собствена независима държава.
Украинците се борят срещу Хитлер и съюзниците му в армиите на Полша и СССР, Канада, Франция, САЩ и Чехословакия, на фронтовете на Европа, Северна Африка, Юго-Източна Азия, в Тихия и Атлантическия океан.
Украинецът Алексей Берест е един от тези,които установява съветското знаме над Райхстаг, а украинецът Майкл Стренк – един от шестте морски пехотинци, вдигнали знамето на САЩ над Иводзима (Япония). Но само украинската въстаническа армия (УПА) участва в тази война под украинското национално знаме.

Днес в 23:01 ще има първа Минута на мълчанието – точно тогава, когато в Европа след капитулацията на нацистка Германия настава мир.

Русия хвърля във войната срещу Европа и Украйна последния си стратегически резерв

Алексей Милер
Алексей Милер

Русия хвърля във войната срещу Европа и Украйна последния си стратегически резерв. „Газпром” спира транзита на газ за ЕС през Украйна. Путин прави Украйна абсолютно независима от Русия. Ако изключването на газа стане факт, чакат ни системни проблеми. Но изключване от тръбата значи също реална независимост за Украйна.

Вчера беше исторически ден. Докато в Украйна финансово-промишлените групи спорят трябва ли да се приеме Третия енергиен пакет на ЕС и да се получи фактическа независимост на Украйна от РФ, Русия ни кара да живеем самостоятелно и независимо още сега.

„Транзитът на руски газ за Европа през Украйна ще бъде спрян“, това заяви шефът на „Газпром” Алексей Милер след среща със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз Марош Шевчович. Ръководителят на руската компания обяви новата стратегия, чието приемане се налага поради новата енергийна политика на ЕС.

В момента украинската газотранспортна система е единственият канал за доставка на руски газ на главния купувач – Европейския съюз. Става дума за обем от 63 милиарда кубически метра годишно. Общо през 2013 г. „Газпром” е продала на Европа 161,5 милиарда кубически метра газ.

През 2014 г., по предварителни оценки, обемът на доставките се е понижил с около 10 процента. Останалите количества се доставят по газопроводите, минаващи през Беларус, Турция и „Северен поток” (по дъното на Балтийско море до Германия).

„Газопроводът ‘Турски поток’ e единственият маршрут, по който могат да бъдат доставяни 63 милиарда кубически метра руски газ, минаващи в момента през Украйна. Други варианти няма. Европейските ни партньори са информирани за това и сега тяхната задача е да създадат необходимата газотранспортна инфраструктура от границата на Турция и Гърция“, заяви шефът на „Газпром“.

И огромна благодарност за Европейския парламент, който подкрепи единодушно Украйна.

„Ние никога няма да възприемем промяна на границите със сила. Нито сега, нито в този век, нито в това хилядолетие. Ние дори не допускаме такава възможност”,  заяви Върховният представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Юрий БУТУСОВ, украински журналист, военен експерт, главен редактор на изданието „Цензор.НЕТ“

 

Преди изборите в неделя украинската ЦИК отбива хакерски атаки

Михаил Охендовски - председател на Централната избирателна комисия на Украйна
Михаил Охендовски – председател на Централната избирателна комисия на Украйна

Информационните ресурси на Централната избирателна комисия на Украйна работят в нормален режим и са защитени от опити за незаконно проникване. Това заяви днес председателят на ЦИК Михаил Охендовски пред украинските медии.

„Всички информационни ресурси на ЦИК функционират в нормален режим и са защитени на такова ниво, което показва, че е невъзможен достъпът до тях от страна на специалните служби на развитите страни“, заяви той.

По думите му „ наистина са правени опити за несанкционирано проникване, но срещу тях е имало съответната реакция от страна както на сътрудниците на секретариата на ЦИК, така и на сътрудници на СБУ и Държавната служба за специална връзка и техническа защита на информацията“.

„Нито един човек по противозаконен начин, както и да се опитва, не може да получи достъп до информационните ресурси на ЦИК и съответно няма никаква опасност за функционирането на такива ресурси и надеждността на предаването на данни при използването на тези ресурси както днес, така и в деня на гласуването и всички следващи дни“, подчерта Охендовски.

Още на 20 октомври комплексната система за защита на информацията на ЦИК е получила атестат за съответствие на изискванията на действащото украинско законодателство и не съществува никаква опасност за работата на сайта.

Според председателя на ЦИК фейковите новини, че уж хакери са получили несанкциониран достъп до информационните ресурси имат за цел да се създаде недоверие към резултатите от предсрочните парламентарни избори.

„Всички подобни съобщения абсолютно не отговарят на действителността и противоречат на здравия смисъл. Към тях трябва да се отнасяме като към един от компонентите на информационната война, която се води срещу нашата държава.

Целта на тези съобщения е да се създаде атмосфера на недоверие към информацията за процеса на гласуване и обработка на протоколите на районните избирателни комисии, която на 26 октомври и следващите дни ще пристига в Централната избирателна комисия по каналите на Единната информационно-аналитична система „Избори“, заяви той.

Така той коментира съобщенията, че официалният сайт на ЦИК уж е бил хакнат  и някаква виртуална „хакерска организация“ е получила достъп до информационните ресурси на ЦИК.

Според Охендовски интезивността на хакерските атаки срещу информационните ресурси на ЦИК традиционно нарастват преди деня на изборите и утрешните извънредни избори за народни депутати на правят изключение.

В същото време Държавната служба за специална връзка и защита на информацията на своята страница във Фейсбук потвърждава, че сайтът на ЦИК е подложен на DDoS-атаки.

„Има DDoS-атаки на сайта на ЦВК… За сега е регистрирана интензивност от 400 Мбит/с, това е сравнително малко. Още веднъж напомняме: ако някой сайт „премигва“ в резултат на DDоS-атаки, това не означава, че „хакерите са го хакнали“, акцентират във ведомството.

При това в Държавната служба подчертават, че това е било „напълно прогнозирано“ и увериха, че предварително е било установено сътрудничество с провайдерите, които обслужват огледалния сайт и каналите. „CERT-UA ще публикува техническа информация, когато се появяват свободни ръце“, добавиха в службата.

УД напомня, че през май месец тази година на президентските избори в Украйна в последния момент е било разкрито и неутрализирано несанкционирано проникване в програмата на ЦИК.

Хакерската атака е имала за цел да бъдат подменени резултатите от гласуването и лидерът на партията „Десен сектор“ Дмитрий Ярош да бъде представен като победител на изборите. На сайта е имало подготвено съобщение, което е трябвало да се появи в 20.00 ч. в деня на изборите, но е било блокирано от службите за сигурност.

ИзбориВъпреки че това изображение не се появява на сайта, няколко руски медии, включително и руският „Первый канал“ го показват и съобщават, че според резултатите от изборите в Украйна победител е Дмитрий Ярош.

Наблюдателни зрители веднага отбелязват, че: 1) електронният адрес изобщо не съответства на адреса на страницата с резултатите от сайта на ЦИК; 2) използван е „шаблон“ от предишни избори, тъй като е посочен „% избиратели, които са гласували против всички кандидати“ (долната стрелка) – на последните президентски избори в бюлетините изобщо нямаше такава опция и съответно я нямаше и на сайта на ЦИК.

 

Хода на гласуването и резултатите от изборите в Украйна можете да следите в сайта на ЦИК на следната страница: http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/wp001.html

Бившият министър на отбраната на „ДНР“ призова сепаратистите да последват примера му

Игор Стрелков / Снимка: REUTERS
Игор Стрелков / Снимка: REUTERS

Бившият министър на отбраната на самопровъзгласилата се „Донецка народна република“ Игор Стрелков призова сепаратистите да последват примера му и да напуснат постовете си. Той направи такова заявление пред информационния портал „Руска пролет“ в събота, 3 януари, коментирайки убийството на полевия командир на луганския сепаратистки отряд Александър Беднов („Батман“).

„Аз направих своя избор през август. Той може да бъде оценяван по всякакъв начин – на никога не мога да го забраня. Всеки може сам да си направи избора – според съвестта си. Аз мога само да препоръчам да се поставят общите интереси над личните (дори имайки предвид цялата тежест на ситуацията)“ — заяви Стрелков.

През август 2014 година Стрелков напуска своя пост на министър на отбраната и главнокомандващ на бойците на „ДНР“. Тогава той изрази недоволство от случващото се в Източна Украйна и замина за Русия.

Според него убийството на Беднов е извършено, за да провокира сепаратистите да въстанат, като това ще бъде обявено незабавно за „антинароден метеж“ с всички произтичащи последици – чак до възвръщане на контрола върху „народните републики“ от страна на Киев под предлог „ликвидиране на бандитското беззаконие“.

„Аз не съм се опитвал да се боря за власт в „Новорусия“ и съм напуснал поста си включително и за да избегна подобни ситуации. Нямаше как да надскочим себе си – можеше да стане само по-зле. Така че аз призовавам да последвате моя пример. При пълно осъзнаване на това, че другият вариант ще бъде кървав, безсмислен и ще завърши трагично“ – подчерта бившият министър на отбраната на „ДНР“.

На втори януари властите на „ЛНР“ обявяват за убийството на Беднов по време на специална операция. Според версията на Генералната прокуратура на „ЛНР“, Беднов и бойците му са отвличали и изтезавали мирни жители. По-късно телекомпанията на „ЛНР“ публикува видеозапис с интервю с един от задържаните бойци, който разказва подробности за тези изтезания.

В Генералната прокуратура на „ЛНР“ заявиха, че при задържането на 1 януари Беднов е оказвал въоръжена съпротива. В резултат на това започва престрелка и той е убит, а неговите бойци са задържани. При това поддръжниците на Беднов се придържат към друга гледна точка за смъртта му: те твърдят, че колата на Беднов и съпровождащата кола са разстреляни от засада.

Според Стрелков убийството на Беднов е „тежко престъпление, извършено във вреда на „Новорусия“ и „ликвидирането му е извършено в най-лошите традиции от 90-те на изясняването на отношения между бандитски формирования“.

„Едно мога да кажа: с каквито и мотиви да се прикрива това убийство, дори ако Сан Санич (Александър Белов – бел. ред.) и шестимата му бойци са били демони в човешка плът, да се убиват по този начин, както това беше извършено – няма никакъв признак на законност (дори извънредна), нито елементарна човешка порядъчност. Ако „Батман“ е заслужавал арест или дори смъртна присъда, това не би трябвало да бъде извършено като бандитска засада, дори организаторите на тази засада да я нарекат спецоперация“ – подчерта той.

Също така бившият министър на отбраната на „ДНР“ изрази мнение, че ескалация на ситуацията чрез всякаква въоръжена съпротива на властите на „ДНР“ е недопустима, защото „вътрешната война в „Новорусия“ ще доведе до още по-тежки последици“.

Източник: ТVRain.ru