Изказване на посланика на САЩ в ООН Саманта Пауър на извънредно заседание на 15-членния Съвет за сигурност на ООН

Превод: Катя Крънчева

Превод на български език на цялото безпрецедентно изказване на Саманта Пауър (посланик на САЩ) по време на вчерашното извънредно заседание на 15-членния Съвет за сигурност на ООН.

“Г-н Президент, представители на този съвет, това е нашата 24-та сесия, посветена на опитите ни да обуздаем агресивните действия на Русия в Украйна. Всяка една от тези сесии отправи ясно, пряко и единно послание: “Русия, спри този конфликт.” Русия не чува.

Ние го казахме, когато Русия грубо погази международното право и окупира Крим. Ние го казахме след шокиращото сваляне на самолета на Малайзийските авиолинии МН17, което отне живота на невинни мъже, жени, деца и бебета от 11 страни. И ние го казваме днес, когато руски войници, танкове, противовъздушна отбрана, както и артилерия, подкрепят и даже се борят заедно със сепаратистите, за да отворят нов фронт в условията на криза, създадена и подхранвана от Русия.

Но Русия не чува.

Вместо да чуе, вместо да се вслушва всеки път в исканията на международната общност и в правилата на международния ред, Русия е тук пред този Съвет, за да каже всичко, освен истината. Тя е манипулирана. Тя е завоалирана. Русия направо излъга. Така че ние сме се научили да възприемаме Русия според действията ѝ, а не според думите ѝ.

Действията на Русия през последните 48 часа казват много.

На 26 август – точно този вторник – след среща с украинския президент Порошенко в Минск, Беларус, президентът Путин се изказа за необходимостта от – цитирам: „край на кръвопролитията възможно най-скоро“. Но същия ден сателитни изображения показаха руски бойни единици – югоизточно от Донецк, в източната част на Украйна. В Луганск същият този ден Украйна задържа редовни руски войници от девета бригада.

В отговор на това Русия твърди, че войниците се скитали на украинска територия „по погрешка.“ Това се предполага да е станало по време на конфликт по протежение на една от най-грижливо наблюдаваните граници в света.

В деня след тези разговори Русия изстреля от своя територия ракети от система „Град“ по украински позиции в Новоазовск, а след това нападна с две колони от руски бронирани машини и танкове. Руски бронирани превозни средства и множество ракетни системи „Ураган“ са разположени в покрайнините на този град, докато ние с вас разговаряме.

Руските сили по границата достигнаха най-голям брой от началото досега, откакто в края на май тя започна да предислоцира силите си там, като включва значителен брой бойни самолети и хеликоптери. Руски безпилотни самолети редовно преминават в украинското въздушно пространство.

Други варианти на руско внедряване на украинска територия включват усъвършенствана артилерия и ПВО системи, които не са на въоръжение в украинската армия. Тези артилерийски системи са обстрелвали украински позиции край град Луганск във връзка с неотдавнашната сепаратистка контраофанзива.

Един от сепаратистките лидери, които Русия открито въоръжава и подкрепя, заяви открито, че три или четири хиляди руски войници са се присъединили към тяхната кауза. Той побърза да уточни, че тези войници са били в отпуск. Но един руски войник, който избере да се бие в Украйна през летния си отпуск, е още един руски войник там. И бронираното руското военно превозно средство, което той кара в Украйна, не е личната му кола.

Междувременно, в Русия членове на семействата на руски войници погребват своите близки, които са били убити в сраженията в Украйна. Те искат отговори за това как са били убити. Журналистите, които се опитват да покажат тези погребения, са подлагани на тормоз и са заплашвани от въоръжени мъже. И все пак, все още руското правителство твърди, че войниците никога не са били в Украйна. Те не бяха в Крим изобщо, или поне докато Русия обяви, че тези войници (които никога не са били там) анексираха Крим.

Последните 48 часа се вписват в един добре установен руски модел. Всяка стъпка проправя пътя за следващата. И все пак, въпреки всички тези скандални действия, Украйна многократно потърси политическо решение на кризата. Тя многократно търсеше път към намаляване на напрежението. Президентът Порошенко въпреки всичко пристигна в Минск, за да се срещне с президента Путин. Президентът Путин все още не желае да признае най-основните факти, които всички знаят: че Русия е въоръжила, оборудвала, и сега се присъедини към незаконните сепаратисти, борещи се в Украйна. Необходими са сериозни и спешни преговори. Русия трябва да спре да лъже и да подклажда този конфликт.

Маската е свалена. В тези актове – тези последните актове – ние виждаме действията на Русия такива, каквито са: умишлен опит да се подкрепят, а сега се борят заедно с незаконни сепаратисти в друга суверенна държава.

Сега Русия заявява, че Украйна не е заинтересована от прекратяване на огъня, но нека да е ясно: ние имаме интерес за прекратяване на огъня, както и украинците, стига това да е наистина. Но руските сепаратисти не само нямат интерес да спазват прекратяването на огъня, но и цинично използват времето, за да се превъоръжават и да изчакват допълнителни войници и доставки, които текат през границата откъм Русия.

Пред лицето на тези дълбоко обезпокоителни действия, най-важният въпрос за нас сега не е това, което трябва да кажем за Русия. Най-важният въпрос е какво трябва да направим, за да ни чуе Русия.

В тази криза Съединените щати действат в тясно сътрудничество с нашите европейски партньори, ЕС и Г-7, и извършват целенасочени и ефективни действия, така че това съобщение да бъде чуто, така че Русия да започне да деескалира, вместо да ескалира напрежението, така че разумния и мирен план, представен от президента Порошенко, да бъде приет и изпълнен. И пред лицето на продължаващата агресия на Русия и крещящото незачитане на Устава на ООН, на Заключителния акт от Хелзинки, ние ще продължим да работим в тясно сътрудничество с нашите партньори от G7 и Европа, за да затегнем последствията за Русия.

Аз разбирам, че има реални разходи, които се усещат от гражданите на страните, когато техните правителства предприемат тези действия. Има разходи за предприятията, които търгуват с Русия и продават на руските пазари – от дребните земеделски производители до големи фабрики. Тези разходи са значителни и никой не трябва да ги прилага с лека ръка.

Но нека да е ясно: щетите, които Русия създава с крещящото незачитане на международния ред са много, много по-големи. Това са правила и принципи, които са градени поколения наред, с несравними инвестиции, с безброй животи, за да се установят и да се защитят тази принципи. И всеки един от нас има принос в тяхната защита. Заплахата за реда – международния ред – това е заплаха за всички, заплаха на нашия мир и сигурност.

Това са правилата, които Русия пренебрегва, когато незаконно окупира чужда територия и въоръжава, оборудва и се бори заедно с нелегалните групи в съседни страни.

Украйна е една от няколкото държави, които имат обща граница с Русия. Позволете ми да завърша с няколко въпроса: Как да кажем на тези страни, които граничат с Русия, че техният мир и суверенитет са гарантирани, ако ние не правим така, че да бъде чуто нашето послание относно Украйна? Защо трябва да вярваме, че ще бъде различно, ако утре президентът Путин реши да започне да подкрепя въоръжени сепаратисти и да позволява на свои войници, докато са „на почивка“, да се борят в другите страни? И също толкова важно – какво послание изпращаме на други подобни държави със сходни тревожни амбиции за целия свят, когато ние позволим Русия да наруши тези правила без достатъчно последствия? Пред лицето на тази заплаха цената на бездействието е неприемлива.

Благодаря ви.”