Savchenko4

Съдът над Надежда Савченко: „Слава на Украйна!“, въоръжена охрана с ротвайлер и послушен съдия

Във вторник, 10 февруари, украинският пилот Надежда Савченко беше доставена в московския районен съд „Басманний”, който трябва да постанови решение относно удължаване срока на нейния арест до 13 май по искане на руския Следствен комитет.

Savchenko4

 

„Надежда беше докарана в съдебната зала, придружена от въоръжена охрана с ротвайлер”, съобщава в своя Туитър адвокатът на Савченко Николай Полозов.

В съдебната зала присъстват украински журналисти и народни представители.

„Докараха Надя! Извика „Слава на Украйна!”. Украинските журналисти и депутати отговориха „На героите – слава!” – пише в Туитър един от тях.

Savchenko3

 

По думите на Алексей Навалний съдията по делото на Савченко за днешното заседание за удължаване срока на ареста е сменен с известния съдия Артур Карпов. „Просто щатен слуга на Следствения комитет, когото използват за произнасянето на важни незаконни решения”, подчертава руският опозиционер.

 

Savchenko2
Сестрата и майката на Надежда Савченко

 

Адвокат Полозов съобщава, че в залата присъства майката на Надежда Савченко, която не може да сдържи сълзите си, гледайки дъщеря си в желязната клетка.

„Защитата поиска отвод на съдията Карпов”, пише адвокатът.

Съдът пита Савченко дали има хронични заболявания? Тя отговаря: „Няма да дочакате!”.

„Надежда има невероятна сила на волята, макар че е много отслабнала и се държи с последни сили”, пише народният депутат от партия „Баткившчина” Иван Крулко.

Savchenko7

 

Опитали са се да изведат сестрата на Надежда Савченко от залата заради опита й да снима, но Надежда от клетката на украински език е поискала преводач  за майка си и сестра си, след което сестра й е била оставена в залата, съобщава фотографът Евгений Фелдман.

Savchenko5

 

Savchenko1„Артур Карпов излезе да се съвещава със самия себе си по повод своя отвод, а Надежда Савченко извика на прокурора и следователя: „Клоуни!”, пише Грани.ру.

Малко по-късно става известно, че съдията отказва да си направи отвод.

По-рано Следственият комитет на Русия отговори с отказ на искането на Савченко наказателното дело срещу нея да бъде прекратено.

Гладната стачка на Надежда Савченко продължава вече 60 дни и тя няма намерение да я прекрати, преди съдът да промени мярката за неотклонение.

glavred.info

Снимки: glavred.info, news.bigmir.net