Порошенко: Украинската армия е сред петте най-силни армии в Европa

14266777304364

„Украинската армия е сред първите пет най-силните армии на континента“, е заявил президентът на Украйна Петрo Порошенко на среща с командването на бригадите и батальоните на Въоръжените сили на Украйна в Националния университет по отбраната на Украйна.

Както съобщава УНИАН, украинският президент е заявил, че въпреки сериозните надежди за мир Украйна се готви за отбрана на държавата.

„Какво се случва сега? Сега има война, но има и голяма надежда за мир. И аз като украински президент и Украйна като държава ще направим всичко, за да бъде гарантиран този мир.

Но ние се готвим за защита на държавата. Ние изобщо не сме романтици и правим всичко възможно, за да можем, ако не дай си Боже, бъдат разгърнати активни настъпателни действия срещу Украйна, с цялата си сила да посрещнем врага“ – каза президентът на Украйна.

 

„Украйна днес“ организира прожекция на украинския филм „По-силно от оръжието“

babilon1Документалният филм „По-силно от оръжието“ е създаден от украинското творческо обединение „Вавилон’13“ и отразява събитията в Украйна от последната една година: от Киевския Майдан до Антитерористичната операция в Източна Украйна. 

За по-голяма обективност филмът е създаден изцяло на базата на документални кадри без какъвто и да е коментар. 

Филмът се препоръчва на всички, които поради объркващия информационен поток неbabilon2 успяват да се ориентират в случващото се днес в Украйна.

Прожекцията на филма ще бъде съпроводена с дискусия с представител на творческото обединение „Вавилон’13“.

Събитието се организира от участниците в проекта „Украйна днес“ със съдействието на Посолството на Украйна в България, Нов български университет и Българската асоциация за изследване и развитие.

Български субтитри – Ваня Георгиева („Украйна днес“).

Вход свободен.

babilon3

Фотоизложба „Една година ЕВРОМАЙДАН“ в София

 

Евромайдан
Евромайдан

Фотоизложбата „Една година ЕВРОМАЙДАН“ отваря врати тази седмица и кани всички желаещи да видят съдбоносните в историята на Украйна дни през обектива на двама български фотографи – Тихомира Методиева и Сергей Антонов.

Събитието ще се проведе в Бохема – Клуб Галерия на Фоторепортера  на адрес гр. София, бул. Дондуков 1 (в подлеза при Министерски Съвет, Източна Порта на Сердика) на 16 декември от 18 часа.

„Една година по-късно …
Не търсим отговори. Не се лутаме във въпроси. Не обвиняваме. Не величаем.
Не претендираме за изчерпателност.
Организираме ви простичка разходка из Майдана през нашите очи. Срещаме ви с хората, чиито погледи не можем да забравим.
Ще се опитаме да ви разкажем. И за афганците, и за студентите, и за казаците, и за политическите партии, и за пианистите-екстремисти, и за звената по самоотбрана, и за библиотеката на Майдана. За Олексей Коновалов, който по-късно загина в Луганск, но чиято е култовата реплика „Като видях как Беркут бият децата рязко станах националист”.
Разбира се, няма как всичко да покажем в снимки.
Не сме в състояние да пресъздадем топлината на горещия чай, който стопля гърлото, спуска се през гърдите и разтуптява по-силно сърцето, за да продължиш разходката в студената нощ.
Не сме в състояние да покажем мириса на изгоряла гума, аромата на горящите цепеници във варелите. Вкусът на споделен черен хляб със сланина, препечен на варела върху парче фолио.
Не можем да опишем солидарността, вярата, силните приятелства.
Химнът, който звучи навсякъде.
И гръмкото „Україна понад усе!” „Слава Україні! Героям слава!”
Разчитаме на вашето въображение.“

Военна хроника – 04.03.2015

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.00 часа, 04.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива„:

Руско-терористичните войски в Донбас продължават да използват примирието за прегрупиране на съсредоточените сили и средства в района. Наблюдава се прехвърляне на тактически резерви на Донецкото направление (бронетехника, артилерия и формирования от руски наемници) и в Горловски район (батальонна тактическа група, прехвърляна на части).

По-специално, за периода 1–3 март е регистрирано прехвърляне на 16 танка, 23 ББМ и 12 оръдия буксирна артилерия (главно гаубици Д-30) в Донецк и Горловка от няколко направления: през Дебалцево и Енакиево, а също и по южния маршрут – през Снежное, Иловайск и Старобешево.

03-03_eng

На Дзержинското и Артьомовското направления се наблюдава концентрация на подразделения на руско-терористичните войски (общо са регистрирани 4 нови, предислоцирани от юг ротни тактически групи със съответната артилерийска поддръжка).

В момента на Дзержинското направление към съсредоточените там по-рано средства са прехвърлени 12 танка и 23 ББМ, както и артилерийска група от 4 батареи (стволна артилерия и 8 РСЗО). Прехвърлянето се извършва от южните райони, откъдето терористите уж „изтеглят“ въоръжението. На Артьомовското направление се наблюдава пристигането на малки партиди бронетехника (до 3-4 единици, като продължават да пристигат).

Освен това, в същите тези райони противникът продължава активно да съсредоточава материално-технически ресурси (главно гориво и боеприпаси, по 4-5 боекомплекта различни калибри за вече прехвърленото тук въоръжение). „Пунктовете за доставка“ и „складовете“ се организират максимално близо до предната линия.

Процесът на оборудване на складовете и пунктовете за съхранение на материално-технически ресурси се контролира строго от „представители на командването“ , сред които са индентифицирани офицери на въоръжените сили на РФ. Наблюдава се наличието на подразделения от добре въоръжена охрана на дадените складове.

Както в „ДНР“, така и в „ЛНР“ под контрола на руски специалисти е организирано обучение на формированията на екстремистите на редица импровизирани полигони. Тренира се преди всичко взаимодействието между различните родове войски – „пехотата“, танковите и артилерийски подразделения.

Съсредеточената на Новоазовския участък тактическа група на руско-терористичните войски предприема опити да изтласка украинските подразделения от Широкино. В този район терористите също демонстрират активно „изтегляне на войските“ (фактически изтегленото през деня въоръжение се връща през нощта на позициите си – по думите на самите екстремисти „въртележката се върти“).

Противникът продължава активно да извършва разузнаване на позициите на украинските войски едновременно на няколко направления. Отбелязват се опити на руско-терористичните войски за драстично увеличаване и укрепване на диверсионно-разузнавателни групи (ДРГ) чак до тактическия тил на украинската армия. Липсата на пълен контрол от страна на украинските войски по линията на контакт на конфронтиращите страни (в най-добрия случай това е огневи контрол на района между съседни позиции, т.е. възможност за тяхното обстрелване) позволява на противника да извършва подобни действия.

В подразделенията на т.н. „опълчение“ в Донбас нараства недоволството, предизвикано от прекратяването на изплащането на месечното възнаграждение. В Макиивка се наблюдава масово дезертиране на екстремистите от бандитските формирования поради невъзможност да издържат семействата си след преустановяването на ежемесечните плащания.

Южно от Донецк, в района Степное – Гранитное екстремистите продължават обстрелите, регистрирано е поражение на 1 единица украинска бронетехника.

Службите за сигурност на Русия използват „примирието“ в Донбас за реорганизация на „спецслужбите“ на „ДНР“ и „ЛНР“.
Съгласно доклада на координационната група на ФСБ на РФ в Донбас, към настоящия момент формирането на „министерството на държавната сигурност“ на „ДНР“ и „ЛНР“ е завършено на 25%. Отбелязва се неефективността на организационната работа на местните „експерти“. По-нататъшното формиране на дадената структура ще се осъществява под пълния контрол на представителите на руските специални служби.

За ръководител на по-нататъшното формиране на „службите за сигурност“ на терористичните организации в Донбас от страна на ФСБ на РФ е назначен бившият началник на Севастополското управление на Службата за сигурност на Украйна (УСБУ) Пьотр Анатолиевич Зима.

Бившият началник на УСБУ в Севастопол П.А. Зима на 2 март 2014 г. бе назначен от колаборационисткия режим на Автономна република Крим за „председател на СБУ в Крим“. На 3 март и.д. президент на Украйна А. Турчинов с указ №230/2014 освободи П. Зима от заеманата длъжност.

СБУ разполага с доказателства, че незаконно назначеният през март 2014 г. „началник на Главното управление на СБУ в Крим“ Пьотр Зима има отношение към масовите убийства на мирни граждани в Киев през февруари 2014 г. Също така, предателят П. Зима активно е сътрудничил с ФСБ на Руската федерация при анексирането на Крим.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 

Военна хроника от пресцентъра на АТО – 19.03.2015 г.

19-03_eng

 

Пресцентър на АТО
8.15 часа, 19.03.2015 г.

В зоната на АТО (Антитерористична операция) противникът продължава да нарушава споразумението от Минск, нанасяйки огневи удари с артилерия и минохвъргачки по позициите на украинската армия.

През нощта на 18 срещу 19 март от 20.00 до 07.00 часа екстремистите 17 пъти откриваха огън по позициите на подразделенията на АТО.

Врагът е най-активен на Донецкото направление. Там в 20.15 часа в района на мина Бутовка бандитските формирования обстрелваха украински опорен пункт с 122-мм артилерийски системи и минохвъргачки.

В 20.35 часа противникът нанесе огневи удари по Авдеевка с артилерия и минохвъргачки. Екстремистите също така използват стрелково оръжие за въоръжени провокации в района на населените места Пески и Опитное.

На Артьомовското направление престъпниците два пъти пъти обстрелваха със стрелково оръжие Майорский и Ленинск.

В близост до Мариупол през нощта украинските позиции не бяха обстрелвани.

Като цяло, от 20.00 часа до полунощ бандитите откриваха огън 13 пъти. Още 4 случая на нарушаване на режима за прекратяване на огъня са регистрирани от полунощ до 6 часа сутринта.