saakashvili

Саакашвили: Целта на Путин е военен преврат в Украйна и крах на украинската държавност

saakashvili
Михаил Саакашвили / Снимка: novostiua.net

Докато руският президент Владимир Путин не бъде спрян от съпротивата на украинците в съчетание с подкрепата на Запада, той ще се опитва с всички средства да постигне целта си – да взриви всяко независимо украинско демократично управление.

Ако му бъде позволено да направи това, Западът ще бъде принуден да си плати своята цена, пише бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили за списание Politico.

Според Саакашвили целта на Путин е да нанесе на Украйна сериозно военно поражение, да накара доброволческите батальони да се върнат в Киев и да тръгнат срещу наскоро избраното правителство.

Русия разполага с големи възможности да подготови почвата за един евентуален преврат, като в резултат на това енергийният дефицит и тежката ситуация в украинската икономика, обременена с разходите за войната, неефективните икономически реформи и продължаващата корупция, ще доведат до крах, добавя екс-президентът.

Западът може да предотврати това, като предостави оръжие и военна помощ на Украйна. Стотици доброволци – грузински офицери, поляци, литовци, беларуси, даже руснаци – се сражават на фронта заедно с украинците. САЩ и техните натовски съюзници трябва да помогнат за обучаването и въоръжаването на тази международна доброволческа армия, смята Саакашвили.

Според бившия грузински президент икономическата подкрепа е също толкова важна. Путин знае, че руската икономика се движи към колапс, но се надява, че преди това ще настъпи икономическа криза в Украйна, уверен е авторът.

Той смята, че поради ниските цени на нефта европейците могат да спрат да го купуват от Русия и също така да намалят зависимостта си от руския газ. Всякакви разговори за смекчаване на санкциите срещу Русия трябва да бъдат прекратени, натискът върху Русия следва да се засили, може би дори и с помощта на нови санкции, добавя Саакашвили.

Бавенето на Запада в решаването на този проблем води както до нарастване на броя на жертвите, така и до икономически спад и цялостно въздействие върху европейските структури, което е много по-важно.

Ако Русия успее в Украйна, балтийските страни въпреки членството си в НАТО ще бъдат много по-уязвими. НАТО може да се предпази от военна намеса, като помогне на Украйна да се защити, резюмира бившият грузински президент.

По-рано Михаил Саакашвили заяви, че за Путин пълното унищожаване на украинската държавност е въпрос на живот и смърт.

ua-today.com