Ако се съгласим с отделянето на Донбас, руските войски ще влязат в Днепропетровск

На Путин тези територии не му трябват. И Крим не му трябва. На Путин му трябва територия, на която да може да въвежда войски без особени проблеми и да концентрира жива сила за по-нататъшна агресия.

Виталий Портников 

Vitaliy Portnikov
Виталий Портников

Виктор Балога (депутат от украинската Върховна рада – бел. прев.) говори за необходимостта от провеждане на референдум, за да може „да пуснем Югоизтока“, ако повечето украинци не гласуват за продължаване на военните действия.

Генадий Корбан (заместник областен управител на Днепропетровска област – бел. прев.) съветва украинските власти да преговарят за мир с когото и да е, „щом блицкригът се е провалил“.

Руските медии с охота подхващат тези настроения, твърдейки, че позициите на митичната „партия на войната“ в украинското ръководство отслабват – в нея вече не са нито Балога, нито Коломойски (управителят на Днепропетровска област – бел. прев.).

И най-важното – тези настроения намират подкрепа сред самите украинци, които не разбират за какво воюва страната им и за какво загиват хора. За териториалната цялост? За Донбас? Но ако повечето жители на окупираните територии наистина не искат заедно с останалата част от страната да изградят една нова Украйна, ако дори след няколко месеца война те продължават да не смятат Русия за агресор, то какъв е смисълът от тази конфронтация?

В тази логика, въпреки цялото й здравомислие, има един очевиден недостатък. Мога да напиша цял реферат за това как са били определяни границите на Украинската ССР, които Украйна е наследила.

Не е тайна, че Ленин и Сталин са смятали присъединяването на „пролетарския Донбас“ към борещата се за отделянето си от империята „селска Украйна“ за капан. Но оттогава е изминало цяло столетие. И нашата държавност – от териториална гледна точка – е наследница не на УНР, а на УССР.

Можем ли да се откажем от това? Вероятно всичко е възможно само и само войната да спре. Но какво ще стане с жителите на окупираните територии? Ще повярваме ли, че могат свободно да изказват мнението си в присъствието на войските на един от най-отвратителните режими в съвременния свят?

Или може би мислим, че самите руснаци – жители на държава-агресор – гласуват свободно? Тогава защо стотици хиляди от тях излязоха на площада Болотни в Москва, когато Путин и останалите мошеници за пореден път нагласиха резултатите от парламентарните избори? Или може би ние с вас вярваме в достоверността на резултатите от „референдума” в окупирания Крим?

Не, подобни гласувания могат да се провеждат само при условие, че няма окупационни войски, има конкуриращи се позиции, свободни медии и период на преход. Ако Путин бъде оставен да прави каквото си иска, утре Финландия ще гласува за присъединяване към Ленинградска област. Защо не? Нали Виборг е наш.

Ако смятаме, че ние самите тук можем да гласуваме, а жителите на окупираните територии нека гласуват (или въобще да не гласуват) под строгия надзор на Захарченко, Плотницки и прочие бандити – това не е никакъв референдум. Това е предателство на собствените ни граждани.

Може би Виктор Балога или Генадий Корбан смятат, че в бизнеса или даже в политиката са възможни предателства, стига те да спасят човешки животи? Само че в изграждането на една държава предателството винаги – винаги – води до крах. Това не е бизнес. Това даже не е и политика.

Искам хората, които се изказват за разграничаване от окупираните територии, да разберат едно просто нещо: на Путин тези територии не му трябват. И Крим не му трябва. На Путин му трябва територия, на която да може да въвежда войски без особени проблеми и да концентрира жива сила за по-нататъшна агресия.

Тоест – плацдарм. Да, и при това той не иска да финансира плацдарм в Донбас и цели да ни застави да издържаме населението на окупираната територия. Да, той иска Украйна да не остави окупирания Крим да умре от глад и студ. Той наистина няма пари да храни излишни гърла. За армията – засега има. За него приоритет е убийството. Просто призванието на Путин е да убива, а не да храни.

Затова не можем да се оградим от югоизточните области и дори от Крим. Пред плацдарм не се слага ограда. Ако се престорим, че сме повярвали във версията за отделянето на Донбас, защото така са пожелали жителите му, че на границата ни има „народни републики“, които просто не желаят да бъдат с Украйна, ако се съгласим с това, че Крим се отдели от страната ни в резултат на „честен референдум“, както твърдят Путин, Лавров и прочие военни престъпници – то утре руските войски ще влязат в Днепропетровск при Корбан, след още няколко дни – в Ужгород при Балога, а оттам до Будапеща и Братислава има една ръка разстояние.

Тогава референдум ще трябва да правим не ние, а немците: искат ли те да се запази Европейския съюз с Унгария и Словакия в него, или са съгласни те да се присъединят към Евразийския икономически съюз? Защо не – нали са суверенни държави!

Разбира се, всичко това звучи фантасмагорично. Но и поведението на Путин през последните месеци е истинска фантасмагория. И самият план на Путин за възстановяване на империята също е фантасмагория.

Затова нямаме никакъв друг изход, освен да се противопоставим на тази фантасмагория – ако, разбира се, не искаме Украйна да загине. Цяла Украйна, не само Югоизточна. Да се противопоставиш означава не само да настъпваш и да се отбраняваш. Да се противопоставиш означава да не позволиш на врага да ти натрапва своите политически правила.

Може и да нямаме военна възможност да си върнем Югоизточна Украйна и Крим, но това не означава, че сме длъжни да признаем отделянето им. Това означава, че сме длъжни да евакуираме украинците от окупираната територия, да се борим на всички фронтове – военен, дипломатически, юридически, икономически – и да спомагаме за краха на държавата-агресор дори с цената на собствените си лишения.

Защото нашата сигурност – сигурността на Донецк, сигурността на Симферопол, сигурността на Днепропетровск, сигурността на Киев, сигурността на Ужгород, сигурността на цяла Украйна – ще бъде гарантирана само след един такъв крах, а не след референдум за отделянето на Югоизтока.

Този извод сигурно няма да се хареса на Виктор Балога, Генадий Корбан и огромния брой украинци, които споделят позициите им.

Но друг изход, за съжаление, просто не съществува.

www.szona.org

 

map-ukraine

„Кръвта на украинците е наша кръв“: студенти от Вилнюс организираха „обливане с кръв“ в подкрепа на Украйна. 18+

И призовават европейците да не остават равнодушни

bloodchallenge

Студенти от Вилнюския университет Гедеминас са решили да заснемат малък клип в подкрепа на украинците, като направят „обливане с кръв“.

Акцията е преминала под лозунга „Кръвта на украинците е наша кръв„.

По този начин неравнодушните активисти призовават европейците да не остават безразлични към войната в Украйна.

В акцията са взели участие граждани на Португалия, Франция, Украйна и Румъния.

Акцията е била наречена „Blood Bucket Challenge“ по подобие на разпространения флашмоб Ісе Bucket Challenge – украинците се обливат с кофа ледена вода и предават пари за нуждите на украинската армия. В тази акция освен обикновени украинци са участвали известни политици, спортисти и дори съпругата на президента на Украйна.

iPress

 

Чубаров: Сега Крим е СССР, но в по-цинична и уродлива форма

Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

Украйна сама не може да противостои на агресията на Русия, международната общност трябва не само да излезе с изявление, относно подкрепа за Украйна и непризнаването на анексията на Крим. Тя трябва да намери конкретните механизми за подпомагане на Киев и решения, които ще спрат Владимир Путин от това, което е замислил.

Това каза председателят на кримско-татарския Меджлис (парламент) Рефат Чубаров, съобщава Цензор.НЕТ, цитирайки Дойче Веле.

„Ние обясняваме на световните политици и цели парламенти, че става дума не толкова за Крим и татарите, колкото за съдбата на света и европейските държави. Затова те заедно с нас трябва да защитават интересите на народите си“ – пояснява председател на Меджлиса.

„Това, което най-много шокира жителите на Крим е, че изведнъж те изцяло загубиха свободата на словото. Кримската власт не допуска активност във форумите, които не са одобрени от нея. Съответно, хората, независимо от всичките си проблеми, хиляди пъти ще обмислят дали да излязат на площада“ – казва той.

„За да всяват страх в обществото, властите са си избрали обекти за нападения. На първо място това са кримските татари, защото са по-сплотени от другите и по-независими в съжденията си. Те бяха против въвеждането на руските военни и против референдума в Крим, но не можаха да попречат на това“ – отбеляза Чубаров.

„Затова властите отмъщават, стремят се да ги притискат, но не забравят и за етническите украинци. Жителите на Крим не са убедени, че една сутрин при тях няма да дойдат на обиск въоръжени лица в маски под измислен предлог: оръжие, наркотици, забранена литература. Това сега са най-разпространете думи, с които властите  се обръщат към хората“  – добави той.

„Хората от старото поколение, израснали в СССР, преживяват дежавю. Крим се завърна в Съветския Съюз, но в по-цинична и уродлива форма. Много от гнусотиите, които извършват кримските власти, не са били масови дори и в съветското време. Прилича на сън, но е истина“  – резюмира Чубаров.

 

Източник:http://censor.net.ua/n310270

Украйна е готова за отмяната на визите

Днес, 18 декември, на заседание на колегията на Европейската комисия беше окончателно приет и одобрен шестия отчет за изпълнението от страна на Украйна на изисквания на Плана за действие за либерализиране на визовия режим.

„Вземайки предвид резултатите от проведения мониторинг, въведен през октомври 2008 г. след началото на диалога за отмяна на визовия режим и отчетността, Комисията счита, че Украйна е изпълнила всички критерии, заложени в четирите блока на втората фаза на Плана за действие за либерализиране на визовия режим.“ – се казва в документа.

В него се подчертава още, че предоставянето на безвизов режим на Украйна е станало възможно благодарение на добрите политически отношения между Киев и Брюксел.

„Вземайки под особено внимание отношенията между Украйна и ЕС, още в началото на 2016 г. Еврокомисията ще представи пред Съвета на ЕС законодателно предложение за изменение на регулация 539/2001“ – завършва документа.

В регламент 539/2001 са изброени държавите, чиито граждани се ползват от безвизов режим при влизане в страните от ЕС, с изключение на Великобритания и Ирландия.

Източник: INFORESIST

Военна хроника – 27.02.2015

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.00 часа, 27.02.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“:

Въпреки уверенията на терористичните лидери от „ДНР“ и „ЛНР“ за изтеглянето на значителна част от тежкото въоръжение от разграничителната линия в Донбас (към 24.02. – уж 156 единици стволна артилерия и 40 РЗСО, към 25.02. – 180 единици стволна артилерия и 18 РЗСО, вчера 26.02. в „ЛНР“ заявиха за изтеглянето на 80% от тежкото им въоръжение), тези заявления не съответстват на действителността.

Към 26.02. по данни на ИС, руско-терористичните войски са изтеглили не повече от 10-15% от своята специализирана техника. При което терористите изтеглят въоръжението не на договорените разстояния в Минското споразумение, а така, че то да може да бъде върнато на изходните си позиции за около 30-40 минути.

 

26-02_eng1

 

През последното денонощие терористите и руските войски многократно нарушаваха режима на примирие – регистрирани са около 30 обстрела – главно със стрелково оръжие. Със стволна артилерия противникът обстреля позициите на украинската армия в района на Опитное, Водяное и Пески.

В същото време руско-терористичните войски възстановяват боеспособността си и прегрупират силите си по цялата линия на контакт с украинската армия, в няколко участъка прехвърлят свои формирования в близост до позициите на украинските подразделения.

По-специално, бандитските формирования на „ЛНР“, участвали по-рано в сраженията на Дебалцевския плацдарм, са предислоцирани в близост до Счастие и Станица Луганская. На участъка от Весела Гора до Станица Луганская има минимум 22 ББМ, половината от които – танкове.

В района на Новоазовск се забелязва формиране на нова, свежа тактическа група, с численост до 350 души, 8 танка, 20 ББМ и 15 други транспортни средства. Налице е усилване на съседната тактическа група на това направление с 8 стволни артилерийски системи.

Така нареченото „Министерство на държавна сигурност“ („МГБ“) на „ДНР“ продължава чистките в командния състав на бандитските формирования. По–специално, по обвинение в масови грабежи и мародерства са арестувани двама от командирите на подразделения от бандитските формирования „Оплот“ и „Восток“.

Командният състав на НРФ (незаконни военни формирования) не е в състояние да контролира действията на подчинените си, като същевременно самите командири на терористите многократно са забелязвани да участват в „търсене и събиране на трофеи“. Също така, в рамките на установяването на така наречената „законност“, за грабежи и мародерство в района на Дебалцево са задържани 8 терористи от НВФ „Алтай“.

В Луганск в резултат на конфликт между екстремистите са елиминирани двама „служители“ на така наречената „прокуратура на ЛНР“. В самия град има инфраструктурна криза, спрян е напълно целият пътнически електротранспорт.

В Славяносербск се разгаря скандал заради разграбената от екстремистите руска хуманитарна помощ. За престъплението напълно обосновано са заподозрени представителите на така наречените „казаци“.

В Кировск представители на местната комендатура обхождат от врата на врата местните жители с цел да се съберат средства за погребенията на загиналите екстремисти.

 

27 o2 2015
Групирането на руските войски в граничните райони с Украйна към 27 февруари 2015 г. съгласно оперативните данни на ИС

 

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания