Руският „1 канал“ пак е хванат в лъжа

На 25 октомври „1 канал“ на руската телевизия е представил кадри от чеченската столица Грозни от 1995 година като престъпления на киевската „хунта“.

На сайта на „1 канал“ новината излиза със заглавие „Страшни кадри от Донбас, които украинската телевизия не показва, все пак са били видяни от киевляните“. Там може да се види и видеото с „новината“ от Киев.

Хакерската група „Кибер-беркут“ е получила достъп до десетки рекламни екрани в центъра на украинската столица. Хората са спирали пред мониторите, на които снимките на жертвите са се редували с портрети на политици.

 

Грозни

Снимките на премиера Яценюк, председателя на парламента Александър Турчинов, министъра на вътрешните работи Арсен Аваков, лидерите на „Десен сектор“, „Свобода“ и „Радикалната партия“ се появяват във видеото с надпис „военен престъпник“ върху тях.

Материалите са се появили през последния ден за агитация преди парламентарните избори, а 25 октомври в Украйна (в оригинала е „на Украйна“ – така руснаците презрително говорят за Украйна, за да подчертаят, че не я считат за държава, а за територия) е ден на тишината.

„Демонстрацията на видеото по улиците не продължаваше дълго, но преди екраните да бъдат изключени много хора успяха да ги видят, а случилото се беше заснето от снимачната група на „1 канал“, която работи в Киев“, казва говорителката на „1 канал“.

Всъщност кадрите, които са били показани на екраните, могат да се намерят в интернет и те са от Грозни от 1995 година.

реалната-фотография

 

Заглавията към тази снимка гласят: „Множество съобщения за масови гробове в Грозни. Често се споменава, че липсват места за погребване и звучат обвинения във военни престъпления“, „Руснаците се предвижиха в южната част на Грозни. Бяха открити две масови погребения (1995)“ , „Войник от руската армия инспектира ексхумираните тела на чеченски цивилни лица, март 1995 – Грозни“, “ В масовите гробове в Грозни има тела на партизани и цивилни лица (2006).

 

текст-към-снимка

 

В своя блог руснакът Виктор Кадочников възкликва: „Браво, „1 канал“! Не спирате да ме „радвате“. След разпънатото на кръст момченце е трудно да учудиш някого с нещо, но журналистите на Първи канал изглежда се опитват да надминат собствената си лъжа.

„Страшни кадри от Донбас, които украинската телевизия не показва, все пак бяха видени от киевляните“ – и веднага се дава илюстрация от собствените зверства в Чечения! Завеса!

Изобщо излагацията им е пълна, това е много известна снимка от времената на първата чеченска война.

Колкото повече „1 канал“ показва такива неща, толкова по-добре. А може би чеченските войни са били необходими, за да може после кадрите от тях да илюстрират зверствата на киевската „хунта“, „наказателните отряди“, „бандеровците“ (сарказъм)?

Също така бих искал да попитам журналистите от първи пропагандистки канал: колко кадри от войни в световната история още не са били представени за украински жертви?! И изобщо останали ли са такива?“