Прабългарските страници в историята на Крим

В Крим се проведе трета поред Международна научно-практическа конференция „Прабългарски страници в историята на Крим“

Кримска републиканска универсална научна библиотека "И.Я.Франко"На 20 септември в Универсалната научна библиотека „И.Я.Франко“ в Симферопол се проведе научно-практическа конференция на тема „Прабългарските страници в историята на Крим“, посветена на 106-тата годишнина на Независимостта на България.

Организатори на конференцията са Кримската републиканска общност на българите „Паисий Хилендарски“ под ръководството на Иван Абажер и Обществената организация „Кримска републиканска асоциация на татарите от Поволжието – Идел“ с Председател Илмир Темиргалиев.

Организационна и информационна подкрепа за провеждане на конференцията оказаха кримското Представителство на Република Татарстан и Агенцията за информация и бизнес комуникации.

Към участниците в конференцията се обърнаха с приветствени слова:

– Руслан Шаяхметов – заместник на постоянния представител на Република Татарстан в Република Крим, който поздрави всички присъстващи с Деня на Независимостта на България и пожела успешна работа на конференцията.

– Иван Абажер – Председател на Републиканската общност на българите в Крим „Паисий Хилендарски“, който в словото си заяви следното: „Днешната конференция, посветена на Деня на Независимостта на България е трета поред. Със задоволство искам да отбележа, че предишните конференции не преминаха незабелязано, тъй като в организацията им участват вече две обществени организации. Провеждането на такива конференции в бъдеще ще бъде част от работата на Българската национално-културна автономия в Крим. В резултат на тези 3 конференции, планираме създаването, отпечатването и представянето на каталог-албум, чиято цел е популяризиране на историческия произход на народа ни. Пожелавам ви успешна и плодотворна работа.

– Полина Станева – историк, член на Републиканската общност на българите в Крим „Паисий Хилендарски“ даде кратка анотация на конференцията: „Последното десетилетие учените си задават въпроси: „Защо българите – такова не голямо племе от ранното средновековие, са изминали такъв, изпълнен с перипетии на съдбата, път? Не са се асимилирали, създали са през вековете свои държави, през 11-12 век са преживели 200-годишно византийско робство, преживели са и османско иго, продължило 500 години, успели са да съхранят своята идентичност, своята култура, своя език. Къде са корените на този български народ, къде е неговия „извор“? Всяка държава се стреми да намери корените на своя народ – защо тъкмо тук сме се установили и как тази държава в днешния ден е независима и от значение за света?

Председателят на Съвета на обществената организация „Българска национално-културна автономия“ Хамзя Ямбаев, гост на конференцията, покани всички присъстващи на предстоящата „Българиада-2015“, която за първи път ще се проведе в Русия, в гр. Уляновск. На музея по история към Републиканската общност на българите „Паисий Хилендарски“ той предаде книги, издадени от Фонда „Българско възраждане“, сред които и „Обичаи и право във Волжска България“. Също така отбеляза, че през юни 2014 г. Българският държавен историко-архитектурен музей-резерват е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Конференцията беше открита от Вадим Майко, доктор на историческите науки, заместник директор по научната работа в Кримския филиал на Института по археология. Той изложи някои археологически въпроси на изучаването на прабългарската култура на Таврия като например:
– етнически – селско и градско население, тюрки или гърци;
– терминологически – салтово-маяцка, протобългарска, прабългарска или провинциално-византийска;
– териториален – различия на материалната култура на прабългарите от различните региони на Таврия;
– хронологически – откриване на закритите комплекси, увеличение на хроноиндикаторите, ревизия на съществуващите;
– източниковедчески – теснота на източниковедческата база, необходимост от увеличение на обема на изследванията;
– исторически – невъзможност за използване на българските археологически комплекси, за да се реконструира политическата им история;
Вадим Майко също така освети политическата ситуация в средновековен Крим и разясни понятията протобългари, хазари, Византия.

За това как византийската цивилизация и Хазарския каганат са повлияли на Крим, как се развивала етнополитическата ситуация на полуострова, разказа Юрий Могаричев – доктор на историческите науки, водещ научен сътрудник в Кримския филиал на Института по археология.

Занимавайки се с изследователска дейност в областта на кримскотатарските държава и право, Енвер Умеров, директор на юридическата кантора „Омер – Бекташ“ се сблъсква с оскъдността на изследванията и научните разработки по въпросите за възникването, създаването и развитието на държавността при такива народи като оногурите, отугурите, котургурите и българите, определили до голяма степен съдбата на кримскотатарския народ.
Страниците от историята за Великата българска цивилизация говорят за българите като високодуховна, културна нация. Предаваните от поколение на поколение сведения за българите гласят: „Много трудолюбиви, много скромни, много независими, уважаващи себе си и другите, но непреклонни.“

В своя онлайн доклад „За историята на българския народ“ Шаукат Богданов – известен българист, председател на Съвета на Уляновската просветителска обществена организация „Българско възраждане“, заместник-председател на Българската национално-културна автономия, академик в Международната Академия по българознание, иновации и култура (МАБИК), заслужил деятел на Организацията на обединените българи (гр. София), отбеляза, че „Националното си самосъзнание и единство съхранява само този народ, който добре познава истинската и многовековна история на своите деди, както и дълбоките корени на зараждането и развитието си в състава на световните цивилизации.

Камил Зиннуров – Председател на обществено-просветителската организация „Словото на България“ (гр. Санкт Петербург), член на Съвета при Конгреса на мюсюлманската интелигенция на Русия, икономист, виден български поет и бард на съвременността прочете пред аудиторията свои стихове, посветени на българите и изпълни песен в съпровод на китара.

Мероприятието завърши с „Моя страна, моя България“ (песен на столетието и неофициален химн на България), изпълнен от Петр Петков и Мария Семенчи.

Източник: http://zinnur.ru/

Порошенко: Не ни трябва миротворчески контингент, искаме изтегляне на руските войски от Украйна

Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви, че Украйна не се нуждае от миротворчески сили на ООН, а от изтегляне на руските войски от страната.

Poroshenko6

 

Украинският държавен глава заяви това днес по време на Мюнхенската конференция по сигурността, предава УНИАН.

„Можете ли да си представите, че за организиране присъствието на миротворчески сили трябва да бъде взето решение с участието на Съвета за сигурност на ООН, което ще отнеме най-малко шест месеца? Можете ли да си представите, че през тези шест месеца агресорът ще продължава да убива украински граждани?

Затова едно такова решение не е от първа необходимост за нас. Сега ние имаме нужда не от някаква миротворческа операция, а от прекратяване на огъня и изтегляне на чуждестранните войски” – каза Порошенко.

Украинският президент заяви, че без чуждестранните войски и след като Украйна възстанови контрола над своите международно признати граници, мирът и стабилността ще се върнат в страната в рамките на няколко седмици.

„Мога да ви обещая това. И в тази ситуация ние не се нуждаем от миротворци или някакви други неща, а само от това границата да бъде затворена, а войските изтеглени” – подчерта Порошенко.

Президентът на Украйна демонстрира пред участниците в конференцията  военни книжки и паспорти на руски войници, които „са се загубили” на територията на Украйна.

Poroshenko2

Poroshenko3

 

Днес Петро Порошенко имаше среща с германския канцлер Ангела Меркел и вице президента на САЩ Джоузеф Байдън, на която е било обсъдено развитието на преговорния процес за мирното уреждане на ситуацията в Донбас.

Както съобщава пресслужбата на украинския президент, разговорът се е състоял в контекста на последните съвместни предложения на Порошенко, Меркел и Оланд от срещата им в Киев на 5 февруари относно прилагането на Минските споразумения.

Poroshenko4

 

Меркел, Байдън и Порошенко са координирали по-нататъшните си съвместни действия, като са отбелязали необходимостта от незабавно прекратяване на огъня, изпълнението на всички постигнати в Минск споразумения и необходимостта да се спазва една обща трансатлантическа позиция относно положението в Украйна.

УНИАН

 

НБУ прие нови правила за регулиране на паричното обращение в случай на война

NBU
Националната банка на Украйна / Снимка: ipukr.com

 

Банките, които прекратяват дейността си на територията на Украйна през т. нар. „специален период”, са длъжни  предварително да предадат на съхранение своите парични средства и ценности в трезорите на Националната банка.

Това е едно от новите правила, въведени с постановление на Националната банка на Украйна (НБУ) № 157 от 3 март, публикувано на официалния й сайт и влязло в сила на 6 март. В постановлението се уреждат правилата за работа на банките в Украйна при въвеждането на извънредно или военно положение („специален период”), съобщава украинското издание „Бизнес Вести”.

Преди десет години – в разгара на „Оранжевата революция” – НБУ прие аналогично постановление (тогава и.д. председател на Националната банка беше сегашният премиер Арсений Яценюк), според което след въвеждането в Украйна на извънредно или военно положение всички банки с чуждестранен капитал трябваше автоматично да прекратят дейността си.

В новото постановление се предвижда НБУ да вземе всички налични парични средства в страната под специален контрол. Всички регионални управления на банката се задължават ежеседмично да се отчитат относно текущото състояние на паричните резерви и движението на пари в брой.

Службата за сигурност на НБУ се задължава да вземе всички необходими мерки за охраната на паричните средства в главния трезор наINKASATOR НБУ и трезорите на регионалните управления.

През „специалния период” касови операции (приемане и нареждане на плащания) могат да извършват само регионалните управления на НБУ, както и банки, специално упълномощени за това.

В постановлението се дават ясни насоки за работата на всички финансови институции при извънредно или военно положение, като особено внимание се отделя на безпроблемното снабдяване с парични средства на всички военни подразделения.

След обявяването на извънредно или военно положение украинските банки имат право да организират мобилни подразделения – „клонове на колела”, които да обслужват нуждите на армията.

grivniaС постановлението всички фирми и организации се задължават в края на всеки работен ден да предават в банковите клонове всички пари в брой. В случай, че в района, където се намира фирмата, няма действащ банков клон, парите ще бъдат приемани от мобилните банкови подразделения.

Натрупване на пари в брой и задържането им за срок до 10 дни се разрешава само за военните подразделения.

Украйна вече има ново правителство

Снимка: Светлана Залишчук, депутат от Блока на Петро Порошенко
Снимка: Светлана Залишчук, депутат от Блока на Петро Порошенко

След много преговори и технически почивки във вторник вечерта украинските депутати утвърдиха новия състав на кабинета на министрите.

Въпреки първоначалните съобщения, че кандидатурата на всеки министър ще се разглежда отделно, беше внесено предложение за пакетно гласуване, което бе прието с 288 гласа, съобщава „Украинска правда“.

По-рано стана известно, че министрите от квотата на президента – министърът на външните работи Павло Климкин и министърът на отбраната Степан Полторак – запазват своите постове. Останалите министри се внасят за утвърждение от премиер министъра по предложение на коалицията.

В новото правителство на Арсений Яценюк поста на вице-премиер министър и министър на регионалното развитие, строителството и жилищно-комуналното стопанство ще заема Генадий Зубко.

Поста вице-премиер министър по въпросите на инфраструктурата – Валерий Вошчевски от радикалната партия на Олег Ляшко

Министър на здравеопазването – Александър Квиташвили,

Министър на икономическото развитие и търговията – Айварас  Абромавичус,

Министър на финансите – Наталия Яреско,

Министър на енергетиката и въглищната промишленост – Володимир Демчишин,

Министър на инфраструктурата – Андрий Пивоварски,

Министър на науката и образованието – Сергий Квит,

Министър на социалната политика – Павло Розенко,

Министър на информационната политика – Юрий Стец,

Вице-премиер и министър на културата – Вячеслав Кириленко,

Министър на вътрешните работи – Арсен Аваков,

Министър на правосъдието – Павло Петренко,

Министър на Кабинета на министрите – Ганна Онишченко,

Министър на аграрната политика – Олексий Павленко,

Министър на екологията – Игор Шевченко,

Министър на младежта и спорта – Игор Жданов.

Тримата министри-чужденци. Снимка: Оксана Денисова, "Украинска правда"
Тримата министри-чужденци. Снимка: Оксана Денисова, „Украинска правда“

Военна хроника – 24.02.2015

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.30 часа, 24.02.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“:

През изминалото денонощие в района на с. Широкино продължиха масираните обстрели на украинските армейски позиции и на цивилни обекти. Руско-терористичните войски с подкрепата на бронирана техника (включително танкове – регистрирани са най-малко 6 танка) два пъти се опитваха да пробият защитата на украинските подразделения.

Също така противникът нанесе и масиран удар с РЗСО (ракетни системи за залпов огън) и стволна артилерия в района на населените места Октябр и Заиченко.

На Новоазовското направление противникът струпва бронирана техника (регистрирано е движението на 4 танка край път Т0508).

23.02.2015

 

След изтеглянето на украинските войски от Дебалцевския плацдарм руско-терористичните войски продължават с опитите за атаки в дадения район. По-специално, в района на бариерния рубеж Луганское – Светлодарск 2 тактически групи на руско-терористичните войски (всяка с численост на усилена рота, при подкрепата на 5 единици бронирана техника) се опитаха да атакуват предните позиции на украинските войски. Огневата поддръжка на дадената група се осъществяваше от минохвъргачна група на терористите. Огънят на украинските подразделения ги принуди да спрат и да се оттеглят на изходните си позиции.

В района на Дебалцево са регистрирани престрелки между отделни бандитски формирования на „ДНР“ и „ЛНР“.

Терористите продължават да обстрелват Авдеевския коксохимически завод, като целенасочено се опитват да прекратят работата му (част от предприятието в момента вече не работи).

В района Ясиноватая – Пантелеймоновка продължава съсредоточването на тактическа ударна група (най-малко 35 единици бронирана техника, разсредоточени в района на малки групи по 5 -7 единици). В даденият район от района на Енакиево се очаква да пристигнат минохвъргачни подразделения и артилерийска група (в частичен или пълен състав), която поддържаше „Горловската бригада на ДНР“ при настъплението към Дебалцево. Артилерийската група включва 26 единици стволна артилерия и САУ (самоходна артилерийска установка) и 5 РЗСО.

Продължава концентрирането на руско-терористични войски в района Степное – Докучаевск. В този район тежкото въоръжение на противника в момента е изтеглено в дълбочина зад предните позиции, артилерийската група на руско-терористичните войски не открива огън. В този район противникът обстрелва с минохвъргачки и стрелково оръжие с цел да разкрие разположението на позициите на украинските войски. Извършва се също и активно въздушно разузнаване (за денонощие на даденото направление се наблюдават 12-15 полета на БПЛА (безпилотни летателни апарати) на руско-терористичните войски).

На територията, контролирана от „ЛНР“, командването на руско-терористичните войски продължава да демонстрира „изтегляне на тежкото въоръжение“ – то се изтегля на незначително разстояние от предната линия, като се концентрира в добре замаскирани многобройни „временни пунктове“. За тази цел се използват главно населени места (предградията с ниско застрояване).

В района южно от Луганск е организиран разпределителен пункт на руско-терористичните войски, където се прехвърлят техника и въоръжение, идващи от Русия. Част от тежкото въоръжение, изтегляно от предната линия, също се прехвърля в този район.

Продължава прехвърлянето от територията на Русия в Донбас на материално-технически средства и боеприпаси. За последното денонощие е регистрирано придвижването най-малко на 3 конвоя с доставки, единият от които (22 транспортни единици) се насочи към гр. Донецк.

В прехвърляната от територията на Русия в Донбас тежка бронирана техника се забелязва увеличаване на относителния брой танкове Т-72 в различни модификации, с които въоръжените сили на Украйна не разполагат (по-рано руснаците прехвърляха главно танкове Т-64 в различни модификации, които са на въоръжение и в украинската армия).

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания