Лидегор: руската пропаганда е опасна и отвратителна

lidegaard_besk

Датският министър на външните работи Мартин Лидегор смята, че руската пропаганда, свързана с Украйна, е не само опасна, но и направо отвратителна.

Това свое становище той е изразил в публикувано днес интервю за DIE WELT, предава кореспондентът на Укринформ в Германия.

„Руската пропагандна машина действа толкова масирано, че честно казано е просто отвратително. Руската пропаганда се води подобно на военна агресия“, казва Лидегор.

Датският дипломат смята, че на рускоезичните малцинства в Украйна и в другите страни трябва да бъде осигурен достъп до правдива информация.

Мартин Лидегор подчертава, че неговата страна, както много други европейски държави, смята, че Русия носи цялата отговорност за решаването на конфликта в Украйна. Министърът също призовава при необходимост да се действа против руската агресия, включително чрез санкции, които трябва да бъдат усилени в случай, че споразуменията от Минск-2 не бъдат изпълнени.

Лидегор  отбелязва и решителността на украинското правителство да извършва реформи, както и силната мотивираност на населението по този въпрос. Според него, ако Украйна успее да създаде в страната един европейски модел, тя ще се превърне в образец и за руското общество.

Но „Путин не иска това, той се страхува от този модел, защото това ще подкопае властта му“, убеден е министърът на външните работи на Дания.