Людмила Улицкая

Руската писателка Людмила Улицкая за Надежда Савченко: поведението й е героично

Руската писателка Людмила Улицкая заяви, че изпитва „удивление и уважение“ към украинката Надежда Савченко, която вече 74 дни продължава своята гладна стачка, настоявайки да бъде освободена от руския следствен изолатор (СИЗО).

Людмила Улицкая
Людмила Улицкая

В коментар за „Радио Свобода“ Улицкая заяви, че украинският офицер и народен депутат от партия „Баткившчина“ Надежда Савченко, която в момента се намира в един от московските СИЗО, се държи героично.

Писателката е един от инициаторите на подписката на сайта на руското издание „Новая газета“, адресирана до президента на РФ Владимир Путин с настояване да освободи Савченко.

„Доколкото знам, опитват се да я убедят да прекрати гладната стачка – майка й, сестра й. Тя е много твърда в решението си. Това е нейно човешко право. А това, което аз изпитвам, е удивление и уважение към човек, който толкова твърдо отстоява позицията си. Много малко хора са способни на това. Независимо дали ми харесва позицията й или не, в дадения случай поведението й, разбира се, е героично“, каза Улицкая.

Според писателката, Савченко е политически затворник, тъй като, съдейки по „доста откъслечната и противоречива информация“, тя не е извършила престъплението, за което я обвиняват.

„Факт е, че в страната ни има определен брой политически затворници и аз предполагам, че Савченко е една от тези, които лежат в затвора по политически причини“, отбеляза Улицкая.

Тя подчерта също така, че не вярва особено, че Савченко може да бъде освободена, но припомни случая със заподозряната в държавна измяна многодетна майка Светлана Давидова, която в крайна сметка беше пусната на свобода.

Савченко бе пленена от проруските екстремисти през юни 2014 г. в Луганска област и бе откарана тайно в Русия, където бе обвинена в причастност към гибелта на двама руски журналисти. По данни на защитата на Савченко се оказа, че представителите на руските медии загиват след като Савченко попада в плен. През януари тази година ФСБ предяви още едно обвинение срещу Савченко, този път за „незаконно преминаване на границата на РФ“. 

На 15 декември миналата година Савченко обяви гладна стачка. След това тя заяви, че ще спре да гладува веднага след като бъде освободена и върната в Украйна. По данни на руския правозащитник Валерий Боршчов, който преди няколко дни я посети в СИЗО, здравето на Савченко се влошава.

 GORDONUA.com