Бесарабски българин сред наградените за мъжество и героизъм

Сред наградените от Президента на Украйна с орден «За мъжество» ІІІ степен е и нашият сънародник, бесарабският българин Иван Михайлович ПEПЕЛЯШКОВ.

Награденият лейтенант е роден в с. Нови Троян, Болградски район, Одеска област и служи в един от вертолетните полкове на украинската армия. Младежът се е отличил при отбраната на Донецкото летище, като с хеликоптера си е изнасял от бойното поле ранени и загинали под неспиращия огън на противника.

Напомняме, че в края на 2014 г. президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Петро Порошенко подписа Указ № 838/2014 «За награждаване с държавни отличия на Украйна», съобщава сайтът на Министерството на отбраната.

За лично мъжество и героизъм, проявени при защитата на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна, за вярност на клетвата 204-ма войници и офицери от въоръжените сили на Украйна бяха наградени, както следва:

С орден „Богдан Хмелницки“ II степен – 2 души (един от тях – посмъртно)

С орден „Богдан Хмелницки“ III степен – 44 души (10 от тях – посмъртно)

С орден «За мъжество» ІІІ степен – 130 души (18 от които – посмъртно)

С орден „Даниил Галицки“ – 5

С медал «За военна служба на Украйна» – 19

С медал «За безупречна служба» III степен – 4

Слава на Украйна! Вечна слава на загиналите за свободата на Родината!

 

Военна хроника – 10.04.2015 г.

тимчук

 

 

 

 

 

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.20 часа, 10.04.2015 г.
Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):
През последното денонощие руско-терористичните войски обстреляха над 20 пъти позициите на украинската армия. Основна част от обстрелите е регистрирана на територията на Донецка област.
По-специално, най-интензивни обстрели по позициите на украинските войски имаше в района на Пески, Опитное, Водяное, Авдеевка, включително с предполагаемото „изтеглено“ въоръжение (2/3 от минохвъргачните обстрели на екстремистите са с 120-мм минохвъргачки).
Също така, през последното денонощие няколко огневи групи на терористите действаха в района на Пески – Авдеевка.

10-04_eng

 

В района на Авдеевка няколко групи „пехота“ на екстремистите, въоръжени със стрелково оръжие и действащи под прикритието на артилерийско подразделение (122-мм гаубици Д-30), се опитаха да нанесат огнево поражение на украинските войски. Вчера (09.04) след обед в този район екстремистите използваха автоматични гранатомети и голямокалибрени картечници, както и няколко танка и зенитни системи, постигайки значителна плътност на огъня.
В района на Широкино мобилна огнева група на екстремистите скрито приближи до предните позиции на украинските сили, откривайки огън със стрелково оръжие. С ответен огън от защитните позиции и флангов огън от съседния опорен пункт на украинските войски групата на противника бе спряна и отблъсната на дистанция, превишаваща ефективния обсег на стрелба със стрелково оръжие.
В Луганска област е регистрирана особена активност на руско-терористичните войски в района на Первомайск – Славяносербск, а също и в няколко района на Артемовското и Станично-Луганското направления.
В района на Кримское в рамките на един час имаше сблъсък между бойците на една механизирана бригада на ВСУ с група пехота на противника, опитваща се да заобиколи нашите позиции. След края на сблъсъка подразделението на ВСУ остана на предишните си позиции.
В този район през последното денонощие също така са регистрирани два полета на БПЛА (безпилотни летателни апарати) на екстремистите – тип „Форпост“.
В района на Майорское е регистрирано съсредоточаване на бронирана техника (прехвърлянето се е извършвало през нощта, под прикритието на обстрели). В момента в този район са съсредоточени 15 – 16 танка и около 20 ББМ във втория ешелон.
Регистрирано е прехвърляне по направлението Станица Луганская през източните покрайнини на Луганск на бронирана група от 4 ББМ (2 БМП-2, 1 БМП-1 и 1 – БТР-80). В колоната има също 2 „Урала“ (1 с зенитна система ЗУ-23-2 и един с боеприпаси и ЗИП).
През последното денонощие в зоната на АТО е регистрирано съществено нарастване на транспортния поток в интерес на формированията на руско-терористичните войски. По-специално е регистрирано прехвърляне на 51 транспортни единици (при обичайна средна дневна норма от 22-23 единици). Регистрирано е прехвърляне по „северния“ маршрут на усилена (щурмова) рота (65-70 души) на РФ (военнослужещи на РФ, маскирани като местни екстремисти).
На отсечката Александровское – Алчевск – Дебалцево са регистрирани 3 транспортни колони, всяка с най-малко 10 военни закрити камиони.
Освен това е регистрирано интензивно движение на товарни автомобили от Старобешево и Комсомолское към Телманово и Докучаевск. По данни на организацията ИС по този начин се извършва прехвърлянето на материално-технически ресурси и имущество на ротна тактическа група (РТГ), разгърнала се в този район по-рано (организацията ИС съобщи за придвижването й по-рано).

Също е регистрирано съсредоточаване на свежи формирования северно от линията Павлопол – Широкино (в района на Чермалик).
Продължава прехвърлянето на боеприпаси и гориво през Макиивка и Енакиево за Ясиноватая, както и в Куйбишевски и Киевски райони на Донецк – 22 транспортни единици, разделени в няколко колони.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 

„Представете си, че строите къща. Ще започнете от фундамента. А полицаите на улицата представляват фундамента на системата“ – Ека Згуладзе

Ека Згуладзе
Ека Згуладзе

Набираме хора, които могат да уважават и себе си, и другите

В новата патрулна полиция дойдоха правилните хора, защото цялата система е построена правилно. В Украйна може да се създаде полиция, в която няма да има корупция и която ще сложи и ще помага на хората.

За това в интервю за списание „Новое время“ разказа заместник-министърът на вътрешните работи и създател на украинската патрулна служба Ека Згуладзе.

„Някой, може би, си мисли, че това е някаква фасадна реформа. Красиво са облекли полицаите, набързо на нещо са ги научили, американци тичаха тук … Това не е така. Представете си, че строите къща. Ще започнете от фундамента. А полицаите на улицата представляват фундамента на системата“, – отбеляза Ека Згуладзе.

Също така заместник-министърът съобщи, че в скоро време ведомството ще започне да променя системата на районните и специалните подразделения. „Ние действаме комплексно и създаваме абсолютно нови структури. И в тях хората искат да работят, при това не само заради добрите заплати, но и поради отношенията в колектива. Ние набираме хора, които могат да уважават и себе си, и другите“, – подчерта Ека Згулдазе.

На въпроса за това трябва ли полицията да използва оръжие, заместник-министърът отговори: „Така, че да защитят себе си и другите“.

Новата патрулна служба на Киев
Новата патрулна служба на Киев

Униан

СБУ настоява за трибунал и сваляне на гриф „секретно“

SBU
Главната сграда на СБУ в Киев / Снимка: aif.ua

Във връзка с разследването на престъпленията на предишната украинска власт председателят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко поиска разсекретяване на всички документи и трибунал за съдии, прокурори и кадри на МВР.

На съвместно заседание на парламентарните комисии за правоприлагане и борба с корупцията Наливайченко се изказа за тотална лустрация в съдебните и правоприлагащите органи.

„И двамата председатели на комисиите започнаха с най-важното: двете системи – правоприлагащата и съдебната – са изградени като престъпни системи и си остават такива. Депутатите трябва да разбират, че със своята престъпна дейност те са замитали следите на всички престъпления, а страната агресор им е помагала и продължава да им помага.

Предлагам всички да се съсредоточат върху законодателните въпроси: в страната съществува необходимост от трибунал, от обединяване на всички производства в едно общо производство. Необходимо е да се предоставят специални правомощия на следователите и прокурорите“ – каза Наливайченко.

Според него днес е необходимо законодателно уреждане на системата за даване на специален статут на защитен свидетел, както и на разсекретяването на някои документи.

„Моята позиция е следната: според мен е от особена важност всяка институция, която се отчита за разследването на престъпленията, да сътрудничи открито с адвокатите, обществеността и законодателите.

Сега не е време за секретност. Трябва да бъдат свалени всички грифове „секретно“, тогава с най-голямо удоволствие ще обнародваме подписите на Якименко и Захарченко (председателя на СБУ и министъра на МВР по времето на Янукович – б. ред.) “ – подчерта Наливайченко.

Той също така сподели, че през нощта на 2 срещу 3 април е била проведена съвместна операция на СБУ и МВР за задържането на така наречената „Черна рота“ от специалните части „Беркут“. Но и до днес нито един от задържаните не е осъден поради различни разминавания в законодателната система.

 

Източник: joinfo.ua

Рейтинг на 100-те най-влиятелни жени на Украйна

Фокус_РейтингУкраинското седмично писание „Фокус“ публикува ежегодния си рейтинг на 100-те най-влиятелни жени на Украйна. За пръв път за всичките девет години, през които се провежда класацията, най-влиятелна жена в Украйна стана не Юлия Тимошенко, която тази година зае второто място, а Жената за мир. 

Жената за мир е събирателен образ на хилядите украински жени, които от началото на Майдана и до днес се борят за свободна Украйна. Сред тях има военни, доброволци, жени и майки на воините, които защитават страната.

Много от тях станаха известни в цяла Украйна, като например доброволците, които работят в зоната на АТО: Татяна Ричкова, Дана Яровая, Альона Сонцеслава, Анастасия Береза и други. В национален мащаб влиянието на всяка една от тях може да изглежда незначително, но именно те, изгражащи събирателния образ на Жената за мир, днес активно пишат историята на Украйна.

В първата десятка няма нито една представителка на старата власт. Местата им са заети от Олга Богомолец (№ 5) и Людмила Денисова (№ 7), които с право могат да бъдат смятани за пробива на годината.

БогомолецОлга Богомолец е съветник на президента и народен депутат. В миналогодишната класация тя е заемала 38 място. Това стремително изкачване нагоре се обяснява с голямата й популярност по времето на Майдана (Богомолец беше „главният лекар” на Майдана – б. ред.). На президентските избори през май тази година Олга Богомолец беше един от кандидатите и получи повече гласове от лидера на националистическата партия „Свобода” Олег Тягнибок и от лидера на украинските комунисти Петро Симоненко.

ДенисоваМястото, което заема министърът на труда и социалната политика Людмила Денисова в тазгодишния рейтинг, е свързано пряко със ситуацията в Източна Украйна. В едни извънредно сложни условия ръководеното от нея минитерство успява да извършва своевременно повечето плащания в социалната сфера – не само на украинските безработни и пенсионери, но и на вътрешните преселници от Крим и от зоната на АТО.

ГонтареваЗавръщането на годината е Валерия Гонтарева, която заема третото място в класацията. Преди година тя е начело на борда на директорите на инвестиционното дружество Investment Capital Ukraine, а днес Гонтарева е председател на Националната банка на Украйна. Основният въпрос, по който работи банката през последните месеци, е поддържането стабилността на гривнята, която е подложена на чувствителна девалвация.

За пръв път в рейтинга на „Фокус” има толкова много нови имена – една трета от списъка. Това са главно жени, доказали себе си по време на Майдана. Като цяло, сегашната им степен на влиятелност се дължи или на това, че заемат висока държавна длъжност, или на възможността им да влияят върху общественото мнение.

Над 30 жени от миналогодишната класация за загубили предишните си влиятелни позиции и този път са останали извън списъка. На първо място това са тези, които след победата на Революцията на достойнството са последвали Виктор Янукович и са напуснали страната.

Жените за мир (първо място в рейтинга на 100-те най-влиятелни жени на Украйна)

СавченкоНадежда Савченко, народен депутат („Баткивчшина”), украински военнопленник, в момента в руски арест

 

 

РичковаТатяна Ричкова, доброволец в ATO, наградена с орден „Княгиня Олга” ІІІ степен

 

 

 

ЯроваяДана Яровая, доброволец в ATO

 

 

 

 

БилозирскаОлена Билозирска, журналист и обществен активист, председател на Управителния съвет на Обществена организация „Редом с вас“

 

 

ЗакревскаяЕвгения Закревская, адвокат на роднините на загиналите по време на Майдана

 

 

 

ДворецкаяАлександра Дворецкая, председател на Управителния съвет на кримски правозащитен център „Действие“, доброволец на движението „Изток-SOS“

 

 

ВоронковаНаталия Воронкова, председател на Управителния съвет на Обществена организация „Доброволческа сотня Доброволя“

 

 

СандаловаАнна Сандалова, президент на Благотворителна фондация „Подкрепи армията на Украйна“

 

 

СолошенкоИрина Солошенко, доброволец в Киевска главна военна болница

 

 

 

АлмазоваГалина Алмазова, доброволец, водач на линейка в АТО

 

 

 

И други 

 

10-те най-влиятелни жени на Украйна

 1. МайданЖените за мир

 

 

 

 

 1. ТимошенкоЮлия Тимошенко, народен депутат (Баткившчина)

 

 1. ГонтареваВалерия Гонтарева, председател на НБУ

 

 

 1. ПинчукЕлена Пинчук, основател на Фондация „АнтиСПИН“, председател на Надзорния съвет на група телевизионни компании StarLightMedia

 

 1. БогомолецОлга Богомолец, народен депутат (Блок на Петро Порошенко)

 

 1. БезлюднаяАнна Безлюдная, директор развитие на Inter Media Group, член на Надзорния съвет на телеканал „Интер“

 

 1. ДенисоваЛюдмила Денисова, министър на социалната политика

 

 1. ПритулаАльона Притула, главен редактор на интернет вестник „Украинска правда“

 

 

 1. Порошенко
 2. Марина Порошенко, председател на Благотворителната фондация на Петро Порошенко

 

 

 

 1. ГерашченкоИрина Герашченко, народен депутат (Блок на Петро Порошенко), пълномощен представител на президента на Украйны за мирното уреждане на конфликта в Донецка и Луганска област.