Русия отказва да предаде Янукович на Украйна

Главният прокурор на РФ Юрий Чайка заяви, че непременно ще има отговор по надлежащия ред на искането от страна на Украйна за задържане и предаване на бившия президент Виктор Янукович и редица негови приближени, които в момента се намират в Русия.

facenews.ua

facenews.ua

 

„Ние непременно ще отговорим на искането на нашите колеги от украинската Главна прокуратура. Отговорът ще бъде отрицателен, тъй като виждаме политически мотиви в преследването на тези лица”, каза Чайка в коментар за „Интерфакс”.

Той подчерта, че действията на руската прокуратура ще бъдат подчинени на законодателството на РФ и нормите на международното право, според които не могат да бъдат задържани и предавани на други държави лица, чието наказателно преследване носи политически характер.

-133836

Виктор Янукович и Николай Азаров

На 20 януари Печерският районен съд в Киев арестува задочно Янукович и издаде заповед за арест на бившия украински премиер Николай Азаров. Веднага след това Главната прокуратура на Украйна започна процедура по подготовка на документите, необходими за екстрадирането на Янукович, Азаров и бившия финансов министър Юрий Колобов, след което изпрати искане до прокуратурата на РФ.

По-рано, на 12 януари Интерпол обяви за издирване Янукович, Азаров и редица други бивши украински държавни чиновници по подозрение в присвояване на средства в особено голям размер.

Украинската Главна прокуратура извършва досъдебно разследване по наказателно производство, по което Янукович, Азаров и Колобов за заподозрени като извършители на углавно престъпление по чл. 191, ал. 5 от Наказателния кодекс на Украйна (Присвояване и изразходване на имущество или присвояване чрез злоупотреба със служебно положение).

На 6 февруари Главният прокурор на Украйна Виталий Ярема заяви, че се е обърнал към Юрий Чайка с искане за екстрадирането в Украйна на Янукович и неговите приближени. В самото начало на месеца Янукович беше обявен за заподозрян и по член 255 от НК (създаване на престъпна група).