Военна хроника – 03.04.2015 г.

тимчук
Дмитрий Тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
9.20 часа, 03.04.2015 г.
Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):
През цялото денонощие на 02.04 руско-терористичните войски на Донбас продължиха с обстрелите и въоръжените провокации по цялото протежение на разделителната линия между страните.
Най-сложна ситуация е регистрирана на Мариуполското (Приморско) и Донецкото направления, налице е и активност на терористите и в района на Бахмутско шосе. В района на Широкино терористите на два пъти откриваха огън от 82-мм минохвъргачки по украинския опорен пункт, опитвайки се под прикритието на минохвъргачния обстрел да прегрупират силите и средствата си на по предни позиции. Украинските позиции в района на Опитное и Авдеевка също бяха обстрелвани (използвани са гранатомети и стрелково автоматично оръжие). В даденият район група на екстремистите на три пъти приближи позициите на украинската армия и ги обстрелва.

3.04.2015
Регистрирана е и бойна активност на формированията на руско-терористичните войски и на Артемовското направление. В района на Майорско, Ленинско и Луганско, екстремистите през последното денонощие в постоянен режим обстрелваха украинските позиции с гранатомети, стрелково оръжие и 82-мм и 120-мм минохвъргачки.
В няколко области в зоната на силите на АТО, руско-терористичните войски извършват активни операции с диверсионно – разузнавателните си групи (ДРГ), опитвайки се да проникнат в тактическия тил на украинските войски, с цел разузнаване, диверсии и обстрелване на позициите на украинските сили. Такива опити са регистрирани на Северодонецкото, Артемовското, на Волновахското (района на Гранитное и южно от Донецк) и на самото Донецко направления.
Освен огневата активност в предните позиции, терористите продължават с прегрупирането на силите си, усъвършенстват боеспособността на формированията, натрупват материално-технически ресурси и повишават ефективността на логистичната си система.
Върви и интензивно окомплектоване на двете основни тактически групи на руско-терористичните войски, съсредоточени в северните райони ( Горловски и Первомайск – Стахановски) на зоната на АТО. През последните 4 денонощия в тези райони се отбелязва прехвърлянето на 2 „усилени батальона“ с терористи. В състава на „батальона“ основно са „пехота“ на автомобили, но също така е налице и редовно усилване на дадената тактическа група с военна техника, която се прехвърля отделно от личен състав на по-малки групи. До момента Горловската и Первомайско-Стахановската тактически групи получиха по 1-2 танка (главно ремонтирани и възстановени). А също така, (допълнително съсредоточена по-рано в дадения район военна техника) още 26 единици ББМ. Част от бронираната техника е разположена в дълбочина на бойните позиции на екстремистите.
На Приморското направление е налице появата на въоръжени екстремисти със значително количество противотанкова техника (предимно ПТРК тип „Фагот“, а също така и СПГ-9 ‘Колио“). По-голямата част от тях се прехвърлят с транспорт и се организират в специални огневи ПТРК групи. В района от Павлополя до Широкино е налице действието на минимум 4 такива групи.
През последното денонощие е регистрирано прехвърлянето от РФ в окупираните райони на Донбас (т.н ‘хуманитарен конвой“) около 28 транспортни единици автомобилна техника, и още 8 единици специална техника и обурудване. По-голямата част се прехвърли по „северния“ маршрут през Алчевск, Дебалцево, Енакиево. Колона за доставки бе регистрирана в участъка между Красний Луч и Дебалцево, за Шахтьорск са забелезяни 2 колони (6 – 7 закрити военни автомобили). Освен това, е налице и прехвърляне през Стаханов и Алчевск на инженерна (строителна) техника към предните позиции на екстремистите в района на Бахмустко шосе (1 грейдер, 1 булдозер и 2 багера, придвижващи се както в състава на колоната за доставки, така и самостоятелно от страна на позициите на екстремистите).
На железопътната връзка на гара Дебалцево, където е оборудван временния пункт за разтоварване пристигна ешалон с товарни вагони (11 единици) с боеприпаси, някои от тях с продоволствия (храна) и оборудване.
В района на Кримское и Артемовското направления е налице наличие на инженерно оборудване на позициите на руско-терористичните войски.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 

На кого е нужна войната в Украйна, методите на руската пропаганда, кой свали малайзиският „Боинг“ и друго – публикуван е започнатият от Борис Немцов доклад „Путин. Война“

В Москва е представен докладът „Путин. Война“.

В Москва се състоя презентацията на доклада „Путин. Война“, подготвен от съратниците на убития в края на февруари руски опозиционер Борис Немцов въз основа на събраните от него материали.

Както предава кореспондентът на УНИАН в РФ, докладът се състои от 12 глави и описва всички аспекти на руското военно присъствие в Украйна.

Конкретно, авторите на документа обясняват защо на президента на РФ Владимир Путин е нужна войната в Украйна, също така о тях са описани методите на руската пропаганда.

Отделно авторите разказват за това как Русия анексира Крим, представят доказателства на участието на руски военни в боевете в Източна Украйна.

В документа се обяснява, че руските участници в конфликта на са доброволци, тъй като получават пари за участие във военните действия.

В доклада са представени данни за много руски военни, загинали в Украйна, както и доказателства за доставката на въоръжения и военна техника на екстремистите в Донбас.

Отделно авторите на доклада публикуват глава „Кой свали „Боинга““, където се посочва, че малайзиският авиалайнер през лятото 2014 г. е свален над Донецка област от ракетния комплекс „Бук“, който е докаран от Русия и се намира под контрол на сепаратистите.

Освен това, авторите съобщават кой реално ръководи окупирания Донбас, описват хуманитарната катастрофа, възникнала като резултат от руското навлизане.

В отделна глава „Колко струва войната с Украйна“ се съобщава за разходите на РФ за водене на военни действия.

В предговора към доклада се отбелязва, че идеята принадлежи на Немцов, който веднъж е заявил: „Аз измислих какво да правя. Трябва да се напише доклад  „Путин. Война“, да се издаде с голям тираж и да се раздава на улиците. Ще разкажем как Путин започна войната. Само така ще победим пропагандата“.

„От началото на 2015 г. Немцов започва да събира материали за доклада. Той много работи с открити източници, намира хора, които биха могли да предоставят информация. Немцов вярва, че опитът да се спре войната представлява истински патриотизъм… Войната с Украйна е подло и цинично престъпление, за което нашата страна плаща с кръв на собствените граждани, икономическа криза и международна изолация. На никого в Русия тази война не е нужна, освен на Путин и неговото обкръжение. Борис не успява да напише текста на доклада. На 27 февруари той е убит на Големия Мосворецки мост, точно под стените на Кремъл. Завършване на делото на Немцов се поема от съратниците му, приятелите и хора, смятащи тази работа за важна. В основата на доклада са онези материали, които са били подготвени от Борис“, – се говори в документа.

Съдържанието, ръкописните бележки, документи, – всичко, оставено от Немцов, – е използвано при подготовката на текста. „Задачата ни е да разкажем истината за намесата на Кремъл в украинската политика, която доведе до война между нашите народи. Доведе до война, която трябва незабавно да се спре“, – се подчертава в доклада „Путин. Война“.

Докладът е представен от руските опозиционни политици Иля Яшин, Михаил Касянов и Олга Шорина

УНИАН

Пълният текст на доклад може да намерите тук: Putin_Voyna.pdf

Още по темата: Какво знаем за недовършения доклад на Борис Немцов

Петрол и рубла, накъде и докога?

Анализ на VeForex, търговска къща, занимаваща се с обучение и прогнозиране на бъдещи движения на финансовите и борсови пазари. 
Цените на петрола и рублата продължават своето понижение с неуморими темпове. Предвид неадекватната политика на Русия това не е изненада за никого. Въпросът, който стои пред нас е накъде и докога? След като в края на миналата седмица страните-членки на ОПЕК не можаха да постигнат споразумение за намаляване на добива на петрол като мярка за справяне със постоянно падащите цени и оставиха без промяна добива от 30 милиона барела дневно, което е 40% Графика на цените на петролот доставките по света, а това от своя страна подкрепи низходящия тренд на петрола. За статистиката и малко цифри от началото на годината спадът е -32,94% а за последния месец -18,82%. В петък фючърсите върху щатски суров петрол с доставка през януари се понижиха с цели 4,58 долара или 6,2% по време на сесията и цената достигна стойности около 67.00 долара за барел. На седмична графика може да видим нивата на подкрепа и съпротива, а след пробива на психологическото ниво от 70.00 и предвид това, че пробивът беше импулсен, можем да очакваме и нови исторически дъна през идната седмица.

Графика на цените на рублатаРублата поевтиня до нови минимуми спрямо долара. След като през изминалата седмица погледите бяха насочени към психологическото ниво от 50.00 и то бе пробитоможем да очакваме пробиви и на нива от 60.00-70.00, а според спекулациите – достигане и на нива от 100.00, тъй като пътя на север е ограничен само от психологически нива и тези стойности не звучат толкова непреодолими.  Тук въпросът не е накъде, а докога, а отговорът е: докато не бъде спрян Путин. Като технически анализатори подкрепени от вълновата теория на Елиът знаем едно просто правило, всеки импулс е последван от корекция, така че всичко е въпрос на време.

Андрий Парубий: „Зимното настъпление” на Русия в Донбас се провали

Parubijj
Андрий Парубий

Първият заместник-председател на Върховната рада и бивш секретар на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Парубий в интервю за електронното издание Главком споделя, че започнатото на 17 януари настъпление на руските войски край Дебалцево е завършило с провал.

По думите му според данните на украинското разузнаване и извършения анализ на събитията на фронта може да се говори за планирано широкомащабно настъпление.

„Беше регистрирана концентрация на вражески сили и в Донецка, и в Луганска област. През последните две седмици от Русия влязоха толкова много техника и жива сила, колкото не е имало през предходните няколко месеца.

Това настъпление е било планирано за 17 януари. Това е една от датите, за които знам със сигурност и за които мога да говоря” – казва Парубий.

Според данните, с които той разполага, настъплението е предвиждало създаването на т. нар. „котел” в Луганска област и преминаването на р. Сиверский Донец в района на 31-ви блокпост (затова в навечерието на настъплението се водиха такива ожесточени боеве за този блокпост), и отрязването от останалата територия на Украйна на целия регион на Сватово, Счастие, Станица Луганская.

DebaltsevоПланиран е „Дебалцевски котел”, който руско-терористичните войски е трябвало да затворят по линията при Артемивск. И, разбира се, установяване на пълен контрол върху територията на донецкото летище.

По повод на Мариупол Парубий съобщава, че въоръжените сили на РФ са се готвили за обкръжаване на града, което фактически е било започнато.

„Но въпреки тежките боеве, въпреки че руските военни влязоха в някои населени места, които бяха на предната фронтова линия – в т. нар. „сива зона”,  нито на едно място фронтовата линия не беше разкъсана, нито на едно направление на фронта не беше осъществен реален пробив. Украинските бойци се отбраняват героично, удържат позициите си и отразяват „зимното настъпление” на Путин.

Дори бих казал, че настъплението беше започнато, но се провали. Разбира се, това може да звучи прекалено оптимистично на фона на такива тежки сражения. Но аз имам основания да твърдя това” – подчертава Парубий.

След анализ на сраженията в района на Дебалцево редица военни експерти изказват мнението, че украинската армия е провела най-голямата успешна отбранителна операция от времето на Втората световна война.

map1

 

Един обикновен, но вълнуващ, разказ на един обикновен украински доброволец

Анатолий Иванов, (Захарич) разказва на страницата си в facebook за доброволческата дейност в зоната на АТО.

Tака, в миналото ми остават 30 пътувания. За една година от моето доброволчество нищо не съм писал, а днес се реших. Така или иначе вече няма смисъл да се крия…
Защо започнах да пътувам? Посто един път приятели ме помолиха за помощ на Майдана, а после – така и тръгнало…. Не мога да го зарежа. За една година не съм се приобщил към нито една доброволческа организация, към нито една партия, към никого. Сам съм си – „див“ доброволец. От начало сам, после с партньор. После се разделих с партньора. Сега нови партньори имам.
Как се пътува? Тежко и страшно. Всеки път е страшно. Когато не стрелят е още по-страшно. И е повече напрегнато.
Какво е най-тежкото? Това е, когато разбираш, че момчета, при които си идвал, вече ги няма между живите. Стоиш си в стаята и бършиш сълзите. Сигурно е от старостта… Страшно е всеки път, когато заминаваш от поредните, да разбираш, че можеш повече да не ги видиш. Но не за това исках да напиша.
Как пътуваме. Ами много лесно. Обикаляме и молим за помощ приятели, познати, кумуве. Много от тях се дърпат от мен. Или просто не ми вдигат телефона. Аз не им се сърдя. Когато съберем неща за кола с ремарке или микробус, тръгваме на път.
Къде пътуваме? При „изгубените“. Една година ми върви на „изгубените“. Дори със сигурност не знам, те как ме намират. По-нататък звучи като виц. При ВСИЧКИ положения идваме един или два пъти и там също пристига някаква телевизия. И започват да идват там и други доброволци. А при мен отново са „изгубени“, и аз отивам при тях. Мислих, край, няма повече „изгубени“. Да, ама – не, на 30 април, отново ме намериха. Сега за тях ще събирам.
Какво караме? Различни неща. Но не и скъпи. Ами нямам пари за тепловизор, нямам! За 5-ватов дизелов генератор помогнаха едни мили жени-бизнесменки, същите купиха 71 чифта панталони, които много навреме, към края на януари, закарахме в АТО. А също и приятели, познати, баби-пенсионерки, случайни хора, нашите хора зад граница, много хора! Дай им Боже на всички здраве! Не искам да наричам техните имена и фамилии, за да не навредя на някого, и за да не забравя някой…
Армията. Поемам отговорността да твърдя, че армията МНОГО се е променила. Станало е по добре за всички. Да, може да се лее мръсотия върху всички, но е факт, че е станало по-добре. От октомври войниците престанаха да гладуват, от декември започна да се появява поне някаква униформа, от сепрември не им карам бронижилети. За техника тук не искам да пиша – колкото по-натам, толкова ставаме ПО-СИЛНИ. Знам, видях.
Достатъчно ли дава държавата за армията? НЕ! Не е достачно! Но аз вярвам, че всичко ще бъде наред! Ако крачиш с големи крачки, ще си скъсаш гащите!
Сега за тенденциите в доброволчеството. Всичко е просто – колкото по-далеч, толкова по-трудно става! До невъзможност е станало трудно да просиш! Всички обедняват! Ако преди съм пътувал всяка седмица, сега нещата за пътуване събирам ТРИ седмици. Няма пари. Преди горивото в двете посоки излизаше 2500-3000 грн., сега 5000-6000 грн. Печално е. Препрочетох написаното… Няма да преправям нищо.
Защо пиша? Един мой гвардеец, когато започнах да му се оплаквам, че съм се изморил и не мога повече, ме попита просто ей така: „Захарич, ти си се изморил, аз съм се изморил, момчета ТАМ са се изморили, да спрем ли?“ Няма да стане, както съм пътувал, така пак ще пътувам както съм давал от семейния си бюджет 30%, така ще продължавам да давам! И когато ми се прииска да зарежа всичко, аз се сещам за онези трима момчета от 17-та от Троицкий, които са погребани след два месеца след гибелта им, сещам се за младеж, на който помагах, когато той беше в плен в Снежное, и слава на Бога сега е вкъщи, сещам се за нашите мили, красиви и успешни в мирния живот жени-доброволци, сещам се за баба Оля инвалид в количка, нейните пари изгаряха в джоба ми изпепеляваха душата ми. И някак си, незнайно от къде се появяват силите, аз отново спирам да се срамувам да прося пари, суха храна, сапуни и друго, друго, друго. И ето се събират неща за цял микробус и отново съм на път! И много не ми се иска да пътувам ТАМ! Аз много-много искам да няма необходимост да ходя там! Аз много искам тази война да свърши! Аз толкова много искам това, че утре, не – днес, отново ще събирам това, което на ТЯХ ТАМ им е необходимо, за да им го докарам колкото може по-бързо! И аз съм убеден, че с това аз също помагам за победата! Слава на Украйна!

1512596_689972924461421_6723717354032118990_n11113115_689972347794812_3582612656861329702_n

11165237_689976311127749_6297690282578238309_n
11204901_689974431127937_7223428146572137094_n

11223805_689976227794424_7991326096951439630_n

11230730_689975977794449_692124460728117970_n

Снимки: Анатолий Иванов

Бел. ред:  Напомняме на нашите читатели, че фондация „Мати Украйна“ продължава да събира средствата за подпомагане на украинската армия (УА) и пострадалите от руска агресия в Украйна. Сметка в български лева на името на Сдружение на украинските организации в България (СУОБ) «Мати Украйна», БУЛСТАТ:176471600, гр. София, бул. «Сливница» №141-143, ет. 6 (неправителствено сдружение с идеална цел) IBAN: BG79UNCR70001522046600 BIC на банката: UNCRBGSF Банка : УНИКРЕДИТ БУЛБАНК Сметката се контролира както от СУОБ, така и от банката.