снимка: shipilov.com

Русия грубо нарушава нормите на международното морско право.

Платформата, открадната в Крим, поставят на мястото на двете самоподемни сондажни съоръжения „Петр Годованец“ и „Украйна“

На територията на Одеското газово месторождение в Черно море Русия поставя откраднатата след незаконната анексия на Крим сондажна платформа „Таврида“. Това е установила украинската държавна погранична служба, която на 15 декември, при участието на група кораби и катери на Морската брегова охрана и с използването на радиолокационни и други средства за наблюдение е провела мониторинг на надводната обстановка в териториалните черноморски води, принадлежащи изключително към морската икономическа зона на Украйна.

„В резултат от проведените мероприятия е открито и документирано, че двете самоподемни сондажни платформи „Петр Годованец“ и „Украйна“, които бяха незаконно присвоени от РФ по време на анексирането на Крим, са преместени от зоната на Одеското газово находище по-близо до полуостров Крим (точното им местонахождение се уточнява)“ – се казва в съобщението на държавната погранична служба на Украйна.

„На тяхно място, РФ поставя преместената от АР Крим нефтодобиваща платформа „Таврида“ (координати: Ш-45º12′, Д-30º59′), която също така беше незаконно отнета миналата година. Близо до нея се намира буксира „Центавър“ (незаконно отнет помощен плавателен съд, принадлежащ на „Черноморнефтегаз“), който осъществява монтажните работи. Наред с блок-кондуктора, който се използваше по-рано, се поставя и нов.“ – подчертават от държавната погранична служба.

По-нататък в съобщението се отбелязва, че с тези си действия РФ нарушава нормите на международното морско право и в заключение се допълва: „За нарушаването на международното морско право и на законодателството на Украйна са информирани заинтересованите министерства и ведомства. В настоящия момент Министерството на външните работи на Украйна подготвя нота, която ще бъде връчена официално на руската страна“

Източник: Цензор.нет