Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев – носител на премия в конкурса „Човек на годината – 2015“ в Украйна


"Човек на годината - 2015"Определени са носителите във всички категории на престижните международни награди в юбилейния Двадесети конкурс „Човек на годината – 2015“ в Украйна.

„Основаните през 2001 година специални и международни награди на общонационалната програма „Човек на годината“ винаги са били знакови. Тези престижни награди са знак на признателност и искрена благодарност от страна на украинците към известни политици и обществени дейци от международен мащаб, към авторитетни дипломати и меценати, представители на културата и изкуството за неподправената им любов към Украйна, за уважението им към украинската история и традиции, за непосредствения им принос в изграждането на независимата украинска държавност.
От тогава до сега плеядата носители на тези награди се попълва с имената на лидери на европейски страни, видни чуждестранни дипломати, известни меценати и ярки представители на културата и изкуството.
Днес, както никога досега, на Украйна й е нужна подкрепа в борбата й за независимост и демократични ценности. И назовавайки имената на призьорите на международните и специални премии на юбилейния 20-ти конкурс „Човек на годината“, ние, милионите украинци, им отдаваме най-високи почести и изразяваме най-дълбокото си уважение.“

В съответствие с решението на Висшия академичен съвет на общонационалната програма „Човек на годината“ за призьори на международната 20-та юбилейна общонационална програма „Човек на годината“ са определени:

Росен Плевнелиев1. Международната премия в областта на обществено-политическата дейност се присъжда на Президента на Република България Росен Плевнелиев.
Росен Плевнелиев искренно отстоява интересите на Украйна на най-високо международно ниво, демонстрира решителната позиция на страната си в поддръжка на Украйна. България активно подкрепя евроинтеграционните стремления на Украйна. На сесията на Генералната асамблея на ООН, Президентът на България заяви, че анексирането на Крим е крещящо нарушение на международното право и неговите принципи. България твърдо подкрепя суверинитета и териториалната цялостност на Украйна. В България се страраят да финансират малките и средни предприятия в Украйна, да привличат средства от ЕС и заедно с финансиране от държавния бюджет на Украйна да бъдат разработени редица инфраструктурни проекти, които ще създадат нови работни места. България консултира Украйна в сферата на енергетиката и туризма и декларира своето желание визите за украинците да бъдат отменени възможно най-скоро и радее за тясно сътрудничество в сферата на икономиката и туризма.

Призьори в останалите категории на „Човек на годината“

2. Международната премия в областта на дипломацията се присъжда на извънредния и пълномощен посланник на Швеция в Украйна – Андреас фон Бекерат.

3. Международната премия в областта на културата и изкуствата се присъжда на легендарния италиански певец Алессандро Сафина.

4. Международната премия „За укрепване на културните контакти и духовното сближаване на народите“ се присъжда на световноизвестния френски композитор и музикант Дидие Маруани

Дидие Маруани

5. Международната премия „За самоотвержена служба на хората“ се присъжда на американския общественик от украински произход доктор Зеня Черник.

6. Специалната премия за най-креативен социален проект се присъжда на Проекта «Арт-завод Платформа» – с основател и инвеститор Офер Керцнер.

7. Специалната премия „За внедряване на иновационни технологии в медицината“ се присъжда на Клиника VALIКHNOVSKI MD, с основател и ръководител заслужилия лекар на Украйна Ростислав Валихновский.

8. Международната премия «Звездно SOLO» се присъжда на народните артисти на Беларус Ядвига Поплавская и Александр Тиханович.

„Човек на годината – 2015“

Международните и специалните награди за 2015 година ще бъдат връчени по време на юбилейната 20-та церемония по връчването на наградите за „Човек на годината“, която ще се проведе на 26 март 2016 година в НДИ „Украйна“.
В рамките на тържествената церемония по връчването на наградите ще се състои и изложба на патриотичния плакат на тема „Украйна – това сме ние“.
Официален спонсор на юбилейния 20-ти конкур е Банк Михайловский.
Специален партньор – студио OSCAR

Източник: УНИАН